За борба с корупцията – слагат таван на глобите. Защо?

Всички санкции да бъдат с намаление, ако се платят бързо
1 фев 2018 07:00, Елка Василева
52
За борба с корупцията – слагат таван на глобите. Защо?
Екатерина Захариева. Снимка: архив, Булфото

Да бъде сложен таван на глобите, които налагат различните държавни и административни ведомства, реши Министерският съвет.

Кабинетът одобри план за промени в административните наказания, така че да се намали възможността за корупция при налагането на глоби.

Таванът ще е различен за различните нарушения.

Ограничението обаче ще е най-високата санкция по един закон да не надвишава 10 пъти минималната, която е предвидена в него, става ясно от плана, предложен от вицепремиера Екатерина Захариева, пише "24 часа".

Трябва и като цяло да се преразгледа размерът на глобите и другите имуществени санкции, предвижда анализът на вицепремиера. Причината е, че прекалено високите глоби за не толкова тежки нарушения всъщност водят до условия за корупция.

Прекалено широките граници в размера на глобите също предразполагали да бъде подкупен чиновник, за да не налага най-високата. Срокът за въвеждането на тавана на глобите, както и за изпълнение на останалите мерки е юли 2018 г., реши правителството.

Всички санкции, които налагат ведомствата в страната, трябва да бъдат прегледани и да се намали броят на нарушенията, за които се налага глоба.

Освен това да се отнемат правомощия от ведомствата за налагане на санкции, защото в момента контролната дейност била “безотговорна и разхвърляна”, твърди докладът на вицепремиера до МС.

При плащане в определен кратък срок да има намаление от абсолютно всякакви санкции, предвижда още планът на правителството.

Примерът е от санкциите, които събира КАТ. При тях има отстъпка до 30%, ако глобата се плати в първите седем дни от налагането ѝ.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче се е обявил против повсеместното въвеждане на отстъпки при бързото плащане на глоби. Той настоява при санкции за нарушаване на данъчното законодателство това да не се прилага.

Захариева предлага и намаление при сключване на споразумение, с което някой се признава за виновен. Отбивката обаче щяла да важи само при първо нарушение, а не за рецидивисти. Нямало да се прилага и когато са били застрашени човешки живот и имущество.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
venix преди 6 години
крадецът вика "дръжте крадеца!" или как "гарван гарвану око не вади". и парите за антикорупцията пак отиват в джоба на корумпираните.
45
1
 
1
 
! Отговори
А. преди 6 години
До Мнение - И какви са тези методи? Ако не ти се плащат големи глоби, няма да нарушаваш законите и няма да те глобяват! Колкото е просто, толкова е и лесно! Нарушението си е нарушение без значение дали имаш 100лв или 10 000лв.....
44
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 6 години
Влажния поглед от снимката, да не би да има да интереси и в КАТ. Видяхме я вече какви ги свърши с конвенцията от Истанбул.
43
4
 
0
 
! Отговори
Upolit преди 6 години
Namalenie li?Do 30 dena ot poluchavaneto na smetkata, ako globata ne e platena, da vlizat v zatvora...ili za po- eftino ...zakivani na krast na plostada...
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквито са управниците, такива са и предложенията.Тази на снимката стана вицепремиер без да е работила каквато и да е смислена работа.Жизнения и път е следния Сороско НПО в услуга на САЩ, кабинета на Плевнелиев, Министър на правосъдието, Външен министър и вице премиер.На базата на какъв жизнен опит професионално умение да очакваме качествени управленски решения от такива хора?
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така борите корупцията, обаче поущрявате нарушаването на закона. Бълга ги е ухапала производителите че ги глобявате с толкова ниски глоби и предпочитат да си плащат мизерните глобични и да си пишат по етикетите на храните каквото си поискат.
40
2
 
12
 
! Отговори
TheCrow преди 6 години
Премахнете глобите и така няма да има никаква корупция... Некомпетентност доста, но така е, като ви назначават не по качества и възможности, а чрез приятелски кръгове!
39
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България 90 % от хората , ако имат възможност , ще правят далавера иначе ги считат за балъци. Това ни е наследство от БКП на Тодор Живков . По негово време беше издигнато в култ кражбите от заводите и ТКЗС-тата .
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глоба се налага за извършено нарушение, като наказваме нарушенията е с по-меки наказания това какво ще промени. Това се прави в услуга само на нарушителите, това са същите тия дето си ги приемат тия закони!!!
37
2
 
9
 
! Отговори
МАЛКО СА КРАЛИ ГЕРБ преди 6 години
напоследък - много КУМГЕЙТ, СУДЖУКГЕЙТ НДКГЕЙТ и нямат пари за големе глоби като хванат за крадливите ръце
36
4
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 15 Твоето предложение изисква до всеки нарушител и счетоводител да върне доходите една година на зад и да изчисли глобата. Не се връзва.
35
2
 
10
 
! Отговори
Врачанин преди 6 години
До Наивен 12 Поздравления за неотменимост при плащането.За особено големи глоби вкарване в предварителен арес до изплащане на глобата. До следващата сутрин глобата е платена.
34
0
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Трябва да има таван на глобите за физически лица , които да са процент от СРЗ.Трябва да можеш да си платиш глабата и всички други разходи и да ти останат пари да изкараш месеца. У нас се набляга на огромни глоби от порядъка но хиляди лева с цел пълнене на хазната. Има и други методи за наказание без никаква глоба и са по ефективни.Затова и резултатите са плачевни.
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Екатеринче, абе красива жена си, ама си много значи про*а да му се невиди.
32
0
 
21
 
! Отговори
мдааа.... преди 6 години
добре, вече съм спокоен, че корупцията ще остане в историята..... а, как ще се бори шуро баджинащината, м?
31
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откакто ГЕРБ си направиха собствена комисия от герберасти, която да разследва същите тия герберасти за корупция, всичко което говорят срещу корупцията трябва да се възприема като кучешки лай...
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно как стадото оФце със всички сили блее за по-голямо стригане...
29
0
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
Ами то корупция почти няма и сега грам няма да остане с тази мярка.
28
0
 
7
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Това не е честно, ще подбие тарифите, защото рушвета е процент от глобата.
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за да борим корупцията не е ли по-правилно да въведем таван на рушветите???Румънските политици поне имат някакъв срам, ограничиха си подкупите до 50 000 евро, за нашите ограничения няма?!!И кога у нас ще има осъден поне един политик, висш чиновник, или магистрат за корупция? КОГА???