Дългът на болниците – 98 млн. лева, трупани с години

Защо никой нищо не е направил досега, пита министър Ананиев
15
Дългът на болниците – 98 млн. лева, трупани с години
Снимка: архив "Булфото"

Общинските болници са на ръба на оцеляването не от една или две години и защо никой не е направил нищо по въпроса. Това попита здравният министър Кирил Ананиев депутатите и от ляво, и от дясно.

Той отчете, че в момента 98 милиона лева са неразплатените пари на болниците, като над 40 милиона от тях са към кредитори.

Още по темата

Този борч обаче е натрупан през последните 10 години, като за последната се е увеличил само с един милион, стана ясно от думите на Ананиев, който отсече, че ако са били взети мерки, сега нямаше да се стигне до ситуацията 10 или 20 болници да са пред фалит.

Здравният министър припомни, че вече се срещна с представители на общинските болници и се ангажира да предприеме стъпки за подобряване на състоянието им. Една от тях е увеличаване на финансирането на общинските болници.

"Поех ангажимент и за промяна на някои от цените най - вече за профилактика, детско и майчинско здравеопазване, ще окажем методическа помощ на всички ръководства за да се оптимизира и преструктурира работата на общинските болници, където е нужно", обясни още Ананиев.

Иначе депутатите го задължиха до три месеца месец да внесе в НС концепция за стабилизиране и оздравяване на на общинските болници.
 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Държавните(общинските) болници трябва тотално да се закрият. Там се краде най-много и затова няма. Дали ще имат толкова дългове, ако са частни и борча ги бие по джоба. За обслужването и нивото на специалистите няма какво да се каже. Който е по-кадърен и му се работи отдавна си е вдигнал чукалата от държавната(общинската) болница
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе Онаниев, а кой е бил на власт през тези 10 години?
9
0
 
7
 
! Отговори
Язе преди 11 месеца
Последните 3 месеца са изсипани 100 млн. за МВР (без реформа) още толкова за Армията, 50 млн. за дебелосерковците от ЕС за комфорт и глезотии. Не се знае още колко и за какво но се спрягат суми около 500 млн. Но за пенсии няма, не може да падне тавана на пенсиите, за здраве няма, за пътищата няма. Онзи ден за едно пътуване до северозапада на главен път, дупка след завой и две гуми фира. Нищо не е наред в тая държава, ама нищо. Затова бягат хората.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Повярвахме!
Само слепите още не знаят, че се опитвате да затриете държавните болници, за да може после всички да ходим в частни, които са собственост на кого... О, да! Точно така! На половината политици!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От как станаха търговски дружества по Дянковски, болниците яко го закъсаха, модела не работи и трябва да бъде сменен, и за да не откриваме топлата вода, нека видим как е устроена работата им в някои от страните в ЕС.
6
0
 
8
 
! Отговори
Учуден преди 11 месеца
Много интересно ми е г-н Ананиев ( не оспорвам професионалните му качества ) как не му е неудобно да се прави на луд !!! Сякаш сега е паднал от Марс и до сега не е и чувал за задълженията на болниците и за натрупването им в годините. Същия е и Иван Иванов ( председател на КЕВР ) преди да заеме този пост постоянно водеше спорове с предишните председатели и техните решения, а сега като се намести на столчето друга песен запя !
5
0
 
14
 
! Отговори
до кога преди 11 месеца
Този вместо да задава въпроси да отговори,до кога над 150 000 държавни служители няма да плащат осигуровки и данъци и народа ще ги издържа и ще плаща за привилегиите им!?
4
0
 
24
 
! Отговори
факт преди 11 месеца
Всички знаят как ще се решат проблемите като се извадят болниците от търговския закон и вече не са търговски дружества но всички се правят на луди и нищо не правят.
3
1
 
23
 
! Отговори
тъпчо преди 11 месеца
И на този другите са му виновни, но както сам казва, дълговете са трупани последните 10 години.
А КОЙ ни управлява последните 10 години?
А господинът здравен министър не беше ли известен, че прави бюджета на държавата последните 20 години?
Та на кого дължим това, че болниците са във фалит?
2
1
 
22
 
! Отговори
чудо преди 11 месеца
Странен въпрос от дългогодишен зам.министър на финансите който също е знаел и гледал разграбването на здравната система и не е направил нищо а сега задава въпроси!?
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
98% от частните болници са собственост на ДПС сиреч на ДС,а те преднамерено искат да затрият държавните за да не им се бъркат в приходите- затова нищо не е направено досега! Здравната каса също е под постоянния контрол на хора от бившето (т.е. червеното) ДС,повечето общини също- какво очаквате от тях,да надскочат себе си ли?