Президентът с вето №6: Заради земеделската земя

Радев напомня, че по Конституция тя е национално богатство
2 фев 2018 12:30,
61
Президентът с вето №6: Заради земеделската земя
Снимка: архив "Булфото"

Президентът Румен Радев наложи ново вето на парламента, този път заради земеделската земя. Държавният глава връща за ново обсъждане на депутатите Закона за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчния материал.

Причината са направените с него изменения в Закона за опазване на земеделските земи.

Радев не е съгласен с правилата около промяната на предназначението на земеделските земи, се уточнява в прессъобщение от президентския пресцентър.

Още по темата

Според държавния глава тези правила не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение при доказана нужда.

Президентът е категоричен, че промени в законодателството, които засягат основни начала на Конституцията, трябва да преминават през всички етапи на законодателния процес.

Според Радев само така може да се гарантира прозрачност и да се даде възможност на всички заинтересовани да изразят своето мнение.

В мотивите си президентът припомня, че по Конституция земеделската земя е национално богатство.

"Земята е основно национално богатство, защото е  източник и основа за всички други блага и има ограничена площ", пише Радев.

Той допълва, че с промените отпада изискването за представяне на проект на подробен устройствен план (ПУП) при започване на процедурата за промяна на предназначението на земеделските земи и се обявява против това.

Днешното вето е шестото, което Румен Радев налага на парламента, откакто встъпи в длъжност преди година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
6
 
! Отговори
Радев преди 6 години
По добре богат и здрав,отколкото беден и болен.
28
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свиквайте джендърчета...Радев е Президент!
27
0
 
12
 
! Отговори
21 преди 6 години
До ПРАВИЛНО верно е това което сте написал/а а сега същия директор е сложил око на земите на поделенията на Селскостопанска академия
26
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много по-лесно е да спреш и да развалиш нещо, отколкото да свършиш някаква полезна работа макар и за 5 лева. Това е случая с нашия президент.
25
34
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя съботира всичко. Нагъл демагог и празнодумец.
24
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново гръмки фрази и общи приказки, а на практика нищо конкретно с което да обоснове решението си.
23
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали руснаците я изкупиха по морето бе. Какво повече иска този.
22
32
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев за пореден път доказва, че се стреми по всякакъв начин да дестабилизира държавата като непрекъснато я бойкотира и саботира, а същевременно навсякъде брани интересите на Русия !
21
8
 
19
 
! Отговори
КАКВИ ЖЕРТВИ БЕ преди 6 години
ФАШИСКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ вместо на въжето както в НЮРНБЕРГ - куршум. След съд, съдебни заседания, свидетели и документи. А не както ИЗВЕРГИТЕ на жандамерията - снимки с отрязани глави за спомен
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Mnogo dem.semi sa kupeni sa jalti stotinki ot notari v plovfiv po moreto sofia mutrite isnudiha horata i im kupiha semite sa jalti stotinki residenziata v bojana ne e darjavna sema a na familii sofianzi v bojana mnogo semi kupiha novobogataschi sa jalti stotinki postroiha sa samazi koi konrt.tesi bogata6i ivan kostov ima mn dalaveri v bojana sobstvenost po dr fam imena kostov proveravan li e sa milionite mu v bg i isneseni pri setkoto v italia bg e s mnogo korumpirani kradzi uj vs e sakonno 28 g
19
36
 
20
 
! Отговори
фатмака преди 6 години
тоя зелен чорап ще остане в историята като най продажния руски колхозник начело на държавата ни.а и най голямия чехлю
18
27
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
радев передаде интересите ни на кремъл, а сега се е загрижил за земятагавра
17
4
 
29
 
! Отговори
БОРБАТъ С КОМУНИЗъМА преди 6 години
е само в главите на няколко бесни алчни реститути, които лапнаха имоти на Витошка и центъра и 28 години получаваха огромни наеми. Да ама когато си КЪСОГЛЕД и алчен всичко до време. Даже и те сега се чудят какво да правят. МОЛовете им взеха наемателите. Остана пяната по устата, че им секнаха приходите. ТЪРТЕИТЕ най гръмогласно бориха комунизЪма, самите те разрушиха ВСИЧКО, включително и клона на който седнаха
16
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Земята е основно национално богатство, защото е източник и основа за всички други блага и има ограничена площ".Ето по този начин, трябва да се защитава Държавата. Жалко е, че президента има само право на вето, няма права да отменя закони на НС, пряко застрашаващи националната сигурност! Да не говорим, че такива закони се правят лично, заради такива като Кирил Домусчиев и неговият "Биовет".
15
7
 
30
 
! Отговори
А Преди потопа преди 6 години
чия е била земята. А преди да дойдат българите. А преди да дойдат турските "съжители". А преди да я заграбят Чорбаджиите след Освобождението. А преди да я откраднат разни юристи и предприемачи и местни дерибеи при възстановяването 1990. А сега ЧИЯ е земята - на 1 % едри фермери или едвам кретащи баби по селата. Вместо ТКЗС само БУРЕНИ и турски домати. ТИЯ ПРЕСТЪПНИЦИ от СДС направиха НАЙ-ГОЛЯМАТА ГЛУПОСТ и разрушиха всичко само и само да им върнат парцели, застроени с детски градини
14
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дума не обели вчера за десетките хиляди жертви на комунизма, срам за тоя
13
9
 
26
 
! Отговори
абе чичо преди 6 години
прав е човека, ограбиха държавните земи тези гербаристи
12
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Импийчмънт нау! Имидиътли!
11
1
 
22
 
! Отговори
ПРАВИЛНО преди 6 години
В МЗХГ има един и.д. директор на дирекция"Поземлени отношения" всички правителства го държат да им върти далаверите със земите
10
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на президента за думите -"Земята е основно национално богатство, защото е източник и основа за всички други блага и има ограничена площ". Тази земя е извоювана от нашите предци, преживяла и много да си остане национално богатство и никога да не се продава на чужденци дари и на двойни граждани.