Президентът с вето №6: Заради земеделската земя

Радев напомня, че по Конституция тя е национално богатство
2 фев 2018 12:30,
61
Президентът с вето №6: Заради земеделската земя
Снимка: архив "Булфото"

Президентът Румен Радев наложи ново вето на парламента, този път заради земеделската земя. Държавният глава връща за ново обсъждане на депутатите Закона за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчния материал.

Причината са направените с него изменения в Закона за опазване на земеделските земи.

Радев не е съгласен с правилата около промяната на предназначението на земеделските земи, се уточнява в прессъобщение от президентския пресцентър.

Още по темата

Според държавния глава тези правила не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение при доказана нужда.

Президентът е категоричен, че промени в законодателството, които засягат основни начала на Конституцията, трябва да преминават през всички етапи на законодателния процес.

Според Радев само така може да се гарантира прозрачност и да се даде възможност на всички заинтересовани да изразят своето мнение.

В мотивите си президентът припомня, че по Конституция земеделската земя е национално богатство.

"Земята е основно национално богатство, защото е  източник и основа за всички други блага и има ограничена площ", пише Радев.

Той допълва, че с промените отпада изискването за представяне на проект на подробен устройствен план (ПУП) при започване на процедурата за промяна на предназначението на земеделските земи и се обявява против това.

Днешното вето е шестото, което Румен Радев налага на парламента, откакто встъпи в длъжност преди година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До антиРадев"непричом"Промитият руски мозък нищо не може да го спаси.
48
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радо Ветото! Машалла на руското протеже !
47
2
 
5
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
Забравих да честитя празника на герперастите и бсп - и двете комунистически партии, наследници на БКП! Жив, здрави и много конвенции да поемате.
46
1
 
8
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
До герперастките ***: Земята е частна и частника има право да я ползва, по ВСЕКИ ЗАКОНЕН НАЧИН. Това да не ти е бащиния - купил си нива и почва да вдига бардаци? Искаш да строиш - сменяш и предназначението по реда, прокарваш си плановете, ако трябва и за ПУП ще плащаш. Ако си сериозен бизнесмен това са разходи, които трябва да си предвидил. Но тъ.пирите не могат да схванат, че се плаща и това е нормално. Както и че трябва да се следва закона, а не само да се гледа за вратички в него.
45
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, че дразнеща пасмина са тея ГЕРБАви ***, като някакви мухи са.... Пращат ги от разни фенгрупи на *** във Фейсбук по сайтовете като орда ромове...
44
5
 
20
 
! Отговори
gg преди 6 години
не мога да повярвам че има един достоен български политик...какво чакаме че не го изберем за премиер и да свърши тази наведена герберистка корумпирана крадлива шайка да ни клати
43
1
 
5
 
! Отговори
До антиРадев преди 6 години
А бащината нива на първа линия на морския плаж ли е или е някъде си по баирите, през девет планини в десета, но с тенеденция внезапно да осъмне пак там?Питам, щото ако си мераклия да сложиш нещо преместваемо и до 35 квадрата и сега не ти трябва ПУП. Ако обаче ти се ще да вдигнеш нещо на няколко етажа за ВИП гости с изглед към края на Вселената, Закона за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчния материал е непричом със заведенията и свързаната с тях дейност, така че...
42
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тоя само като сложи някое вето се сещам, че го има. По безполезен президент не сме имали до сега
41
28
 
8
 
! Отговори
от ЮАР преди 6 години
Земята е ПРЕДИ ВСИЧКО ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ и правата на собственика са над всичо останало. Собственикът е който ползва, управлява, разпорежда се, продава, отдава и пр. СВОЯТА ЗЕМЯ. И не може един руски агент, било той и президент да ми казва на мен собственика как да ползвам земята си. Типичен съветски промит мозък - при руснаците земята е изцяло държавна. Затова нямат никаква перспектива за напредък и развитие. Развитите общества са основани на ЧАСТНА собственост върху земята, а не на крепостни.
40
34
 
8
 
! Отговори
антиРадев преди 6 години
това с други думи означава, че ако искам да построя в бащината си нива- заведение, следва да направя ПУП на целия район?, да дам сума пари...да чакам много години изнудван от всички възможни служби и службички. т.е. мотивите на Радев уж загрижен за земята е нов прът в колелото на частната инициатива. Защото мафията пак ще е добре. просто на мафиозите ПУП ще го правят безплатно, срещу съответния подкуп, а ние мулета ще си прлащаме и ще бъдем изнудване---още повече корупция. Мразя ги...
39
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В прламента са събрани мижетурки от кол и въже. Хора, които не разбират от нищо и тези чукове определят живота ни... спомням си една представителка, която казваше как щяла да се пременя и да се конти. Това на преден план излиза в кухата и кратуна.
38
0
 
19
 
! Отговори
дедоВиЯ преди 6 години
До Го4о По-добре Гинес отколкото рекорд на предателите!СВЪРШИХА парите за крадене от приватизациията,еврофондовете,концесиите и т.н. и заповат да печелят с закони и влияние!????
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откога фамилията на първия президент след 1989-та стана забранена дума, която тук заменят със звездички?!
36
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само 6 пъти вето за една година!!! Че то има ли читав закон гласуван от ГЕРБ. Всеки техен закон трябва да бъде връщан за поправяне. Помните ли как президентите Жельо Желев и Петър Стоянов връщаха всеки закон, когато управляваше БСП?
35
5
 
36
 
! Отговори
иван преди 6 години
За това е прав , какво правят тези в парламента , България ли ще разпродават , пък после реват че им е нисък рейтинга !
34
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11Браво на президента............Тази земя е извоювана от нашите предци, преживяла и много да си остане национално богатство и никога да не се продава на чужденци дари и на двойни гражданиИскаш да ми кажеш, че си съгласен да не се продава земя на братята руснаци?
33
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев, мачкай джендерете от Гроб!
32
32
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак на тяо *** ще му бъде показан един голем среден пръст :)))))))) Удриии кутевскатаа свооолоч :)))))
31
17
 
13
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
Този ще влезе в "рекордите на Гинес" по отхвърлени вета! Обзалагам се!
30
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До абе чичо 14Миналата година добива на зърно беше рекордните за историята на страната 12,5милиона тона.Все така да грабят ГЕРБ !