Президентът в Брюксел: Европа – и с Турция, и с Русия!

Той благодари на сънародниците ни, че пазят традициите
2 фев 2018 11:50,
37
Президентът в Брюксел: Европа – и с Турция, и с Русия!
Снимка: БТА

Европа трябва да води диалог с големите си съседи – и с Русия, и с Турция. Това обяви президентът Румен Радев пред българи в Брюксел, които го питаха за геополитическите измерения на Европейската сигурност.

Държавният глава се срещна със сънародниците ни в столицата на Европа, където е на официално посещение. В разговорите участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според президента Европа трябва да води диалог с Москва и Анкара паралелно на изграждането на отбранителните способности. Радев обясни и че много европейски лидери приветстват като него подобен диалог.

"Не трябва да търсим конфронтацията, трябва да търсим къде са конфликтните отношения и проблемите, да ги решаваме чрез диалог, да намаляваме риска, за да гарантираме мирна и стабилна Европа", каза Румен Радев, цитиран от БТА.

Още по темата

Сънародниците ни в Брюксел го питали и за предстоящите събития в страната ни, свързани с отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България. Пред тях президентът съобщи, че по повод националните чествания на Трети март предстои посещение в България на руския патриарх Кирил.

Държавният глава благодари на сънародниците ни в Брюксел, че пренасят в сърцето на Европа българската идентичност, култура и духовност.

"Българската общност в Белгия присъства не само символично в обществения живот на страната. Вие пренасяте в сърцето на Европа нашата идентичност, вековна култура, традиции и духовност", каза Радев.

Той припомни, че се среща със сънародниците ни, където и да отиде по света и го прави не само, защото смята това за задължение, но и с удоволствие.

Пред сънародниците ни той припомни, че тази година за България е белязана от Българското председателство на Съвета на ЕС. Радев обясни, че това означава неминуемо и фокусиране на вниманието върху България - освен върху политическите процеси, дебати и административните формалности, но и върху нашите традиции и история.

"Заедно с вас носим призванието да покажем най-доброто като българи и европейци", каза  президентът.

Държавният глава благодари на сънародниците ни и на културните организации в Белгия, на Българската православна църква, на най-старото българско училище "Пейо Яворов", на училищата в Гент и Антверпен, както и на фолклорните танцови състави, за последователните им усилия за съхраняване на българщината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
ДОСТОЕН ПРЕЗИДЕНТ преди 6 години
ЗА ЛИЧНОСТИ КАТО ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, А НЕ ЗА МУТРИ КАТО ХА-ХА ПРЕМИЕРА БОЙКО, ВЕЛИКИЯТ ВИСОЦКИ КАЗВА:"ДА БЪДЕШ ЧЕСТЕН ВЕЧЕ Е СЪБИТИЕ,А ЧЕСТ Е ДНЕС ДА БЪДЕШ ТИ СПЛЕТНИК". ДОСТОЙНА, СМЕЛА И ИЗЦЯЛО В ИНТЕРЕС НА БЪЛГАРИЯ И НАРОДА Е ПОЛИТИКАТА, КОЯТО ВОДИ ГОСПОДИН РАДЕВ. А НЕ КАТО МЕКОТЕЛОТО, КОЕТО СЕ ЧУДИ КАК ДА ОСРЕБРИ ПРЕДАТЕЛСТВАТА СИ И НАКЪДЕ ДА СЕ ЗАВЪРТИ И КОЙ ЩЕ ГО ПОГАЛИ ПО ПРОСТАТА КРАТУНА
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен11 преди 6 години
До Анонимен-20,а любимата ти тиква,не е ли убеден комунист,още си пази червената партийна книжка,и заради нея,през 1992година беше уволнен от пожарната,след отказа му да се деполитизира.
29
4
 
4
 
! Отговори
rg преди 6 години
До тук коментарите са писани от 2-3 *** човека!Нормалните хора имат работа!Писачите са на работа също!
28
6
 
3
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
Боже с какви "тутурутки" се занимава президента и президентската институция на РБ, и сега и преди!
27
3
 
1
 
! Отговори
малоумник преди 6 години
И това в онова и душата в рая......
26
10
 
8
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
за такъв народ такъв президент и такаво правителство сами си избрахте президента и правителството зашо долу подписаните ревете.след дъжд качулка не сстава .за народа правителството не го боли .леля меркел си строи газопровода север 2 а на нас ни забраниха сащ да строим южният поток.защо сащ не забранява на леля меркел.тя няма да ги слуша тя си гледа интереса на немците не на българитеда са живи и здрави ес че използват за балъци нещо правителство да ви е честито риби ама чак риба и половина
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ... 23Пребитите от мутро демокрацията не са малко. Не са малко и тези които в момента гинат щото няма какво да ядът?Мутрите и мафията в България са изкуствено създадена от БСП структура целяща да пречи на обикновения българин да се ориентира навреме в пазарната икономика за да може червените да сложат ръка на бизнеса каквато е и действителността.Няма БСП, няма сива икономика или поне ще бъде светена до под 10% за разлика от сегашните 30%.
24
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това как да го разбирам? На приказки да сме с Европа а на практика с Русия ли? Няма да мине номера. В Европа плява не ядът.
23
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щях да се учудя ако не беше споменал рассията.
22
11
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Наш'та Деса се изпъчила като борец. Каквато и да стане, не може да изкара селото от себе си.
21
6
 
17
 
! Отговори
... преди 6 години
До И нито дума,А кога ще почетеме загиналите от демократичния режим? Пребитите от мутро демокрацията не са малко. Не са малко и тези които в момента гинат щото няма какво да ядът? Не са малко и измамените хора с имоти. А кога ще почетем милионите българи които избягаха от вашата прекрасна демокрация и никога повече няма да се върнат?Кога ще почетем умрялата ни култура и изкуство (филмово,театрално) ?Ето до това ни докара тоя ви тип демокрация.
20
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Nai dobria bg presiden predstavitelen intelg.s 3 4ujdi esizi i stoika ne ns mutra a na silen balgarin damo deto se e saobikolil v protokola a agenta ivan dimitrov 35 g vse po 4ujbina komunista idvesmia fuksa lisizata s v moskva mu vikaha stoputnikov ujas ne snam kak se e oredil na pensionna vasras 72 g schef na protokola na radev lisizata agent bkp
19
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генералпрезидента само едно си бае - кат русия няма втора !
18
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румен е убеден член на БКП, заклет комунист, одобряващ избиване на хиляди българи без съд и присъда
17
26
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този човек много се изложи с мълчанието си за жертвите на соц. режима. Десито как е нема с некое ново рокле на снимката, много ми е чудно.
16
19
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 16 преди 6 години
И никога не сме имали. Това е фиктивна фигура - *** който смуче от народа милиони левове, които по-добре да се дават за лечение на болни деца.
15
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е то сега нали другаря гигантско жуже какта ден целува гъзягата на султана родните *** вече са за дружбата с Турция.
14
27
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямаме президент!
13
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неясните текстове и формулировки са плод на работата на ПЕС и БСП, начело с Корнелчето и Станишката. Румбата защо обижда шефката си
12
4
 
8
 
! Отговори
bzzzzz преди 6 години
Няма как, различни цивилизации.