Събират се 1 млн. подписа! За да имаме доходи като на Запад!

Унгарци търсят помощ от нашите патриоти за инициативата
195
Събират се 1 млн. подписа! За да имаме доходи като на Запад!
Снимка: архив Reuters

Кога младите хора от Източна Европа ще спрат да бягат на Запад заради по-високите доходи?

Отговор на този въпрос предлагат група политици от страни от бившия източен блок. Те подеха общоевропейската подписка за еднакво заплащане при еднакъв труд в страните от Европейския съюз.

Един от тях е заместник-председателят на втората по големина партия в Унгария Йоббик Мартон Гьонгьоши, който днес дойде в парламента, за да се срещне с депутатите от "Обединени патриоти", които също искат заплатите на Изток и на Запад да станат еднакви.

Гьонгьоши припомни, че подписката "Доходен съюз" стартира през май миналата година.

Още по темата

В рамките на година трябва да бъдат събрани поне 1 милион подписа от 7 страни, за да бъде внесена за обсъждане в Европейския парламент.

До момента са събрани 200 000 подписа от представители на партии, синдикати, неправителствени организации от 25 страни от ЕС.

Според Гьонгьоши е много важно да се сложи край на политиката на евтината работна ръка, която спира развитието на източните страни.

Той смята, че трябва да се тръгне в посока укрепване на  конкурентоспособността на националните икономики и реформа на кохезионната политика на Европейския съюз.

Докато в западноевропейските държави средният доход е около 2000-2500 евро, в Унгария е между 500 и 600 евро, а в България и в Румъния са още по-ниски – между 300 и 400 евро месечно.

Според Юлиан Ангелов от ОП сега може и да звучи утопично, че е възможно да се изравнят доходите във всички страни от Общността, но всъщност, ако бъдат събрани 1 милион подписа, това ще стане приоритет на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
15
 
! Отговори
123 преди 6 години
До Я, па ЯВсъщност принципно добре описваш системата, особено в БГ. В глобален мащаб - не мисля, че нещата са толкова поляризирани. Политици и бизнесмени срещу народа ... Но при всички положения се опасявам, че времето на революциите, особено световните, е вече отминало. Протести, организирани от синдикати, е добра идея. Но в нашите условия също изглежда наивна.
114
1
 
31
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
До 123Не искам да те обидя, извинявай. Казвам, че в БГ няма истински бизнесмени и истински политици. Ние си имаме мафиоти и чорбаджии, те управляват държавата. Такива са и онези в Брюксел но не са с потури и калпаци но са си същите измамници. те няма да ти дадат 100 лева повече ако могат да ти дадат 100 по малко и "държавата" нищо няма да направи, даже и данък няма да плати защото ще се изкара на загуба. За това трябва натиск,за това капитала иска глобализация,няма държава няма данъци и разходи
113
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те ако заплатите в България станат толкова високи като в Гемания нашите некадърни предприемачи (саде мутри и комунисти) веднага ще фалират бе.
112
1
 
31
 
! Отговори
123 преди 6 години
До Я, па ЯЗащо да е наивно? Грижата за гражданите би следвало да е един от основните приоритети на държавата. А в какво се е изродило държавното управление у нас и по света, е друг въпрос. Тогава предлагам друга наивна система за увеличаване на доходите: 1. има икономически растеж. 2. работодателите се правят на ударени. 3. работниците/служителите излизат на улицата и си искат парите. 4. работодателите не се правят повече на ударени и заплатите се увеличават. Така става ли?
111
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото познавам капиталистите ако това се приеме ще изпълнят изискването. Ще направят заплатите на запад да станат като нашите. И няма нужда да емигрираме на запад.Да му мислят работниците на запад как ще живеят с нашите заплати.
110
3
 
30
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Нивото на доходите зависи от преразпределението на БВП, а това е задължение на Държавата. Тъй като неолиберлизма кастрира морала на политиците и ги направи зависими в световен мащаб сега тези нива се постигат чрез натиск от синдикати стачки и протести. Нашия БВП е около 100 млн. този на Гърция е около 150 млн. но заплатите в Гърция са 5 пъти по високи, а БГ е 7 милиона а гърция 10 милиона. Така, че нивата на доходите не зависят от БВП и приходите а от кефа на местната олигархия.
109
0
 
30
 
! Отговори
българина преди 6 години
Аз от кога казвам че Орбан трябва да заеме мястото на юнкер и меркел...
108
7
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
До 123Много наивно ...
107
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не подписка трябва, а сметка да се търси!
106
2
 
23
 
! Отговори
ББ преди 6 години
Къде да гласувам
105
0
 
11
 
! Отговори
123 преди 6 години
До Я, па ЯМоже и така да е за доходите. Икономическият растеж нищо няма да оправи, освен за определен кръг от хора. Но една нормална държава (или в нашия случай ЕС) би трябвало да се грижи и за останалите.
104
1
 
29
 
! Отговори
ПРАВИ СА преди 6 години
Истината за ЕС - Старите Държави Членки си намериха пазар за Стоките и Услугите в Новите Територии .Кауфланд , Златото , Тока , Тецовете , Фотоволтаиците - всички тези са собственост на Западноевропейци и Печалбата отива в Германия , Италия , Франция , Англия и САЩ .Ще ви дам един пример - ЧЕЗ , един от трите Оператори за Битови Нужди на Електроенергия е Собственост на Чехия - Пенсионен Фонд - Демек на техния НОИ - парите от сметките за БГ Пенсия отиват в CZ Пенсия - купуват по 30 лева - 200 л
103
4
 
18
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Неолиберализма с неговата "невидима ръка на пазара" е същата работа като комунизма. Идеология без покритие. Който си мисли, че пазара и икономиката ще регулират доходите явно е много наивен. Така както комунизма беше рай за номенклатурата и бачкане до гроб за жълти стотинки на робите така и неолиберализма е супер изгоден за определен кръг от олигарси и финансисти. Даже и в най богатите страни заплатите са ниски и мизерни в сравнение с приходите.
102
2
 
29
 
! Отговори
123 преди 6 години
До ЯВсъщност, предложението е напълно разбираемо. В един съюз сме, непрекъснато ни натрапват пасквили за равенство и т.н., цените са сходни, граници няма, а заплатите - различни. Не е красиво, някак си. А на Запад нашият проблем въобще не могат да го проумеят и не ги интересува. Затова е нормално предложението да дойде от Изток.
101
3
 
29
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Една българска мед. сестра с немски език-и една мед.сестра германка-работят в една болница.Каква разлика има в труда на двете .Там българката пак взема по-малко да не говорим че за същия труд в България взема 500-600лв.Така че не е причината в ниската производителност .
100
4
 
0
 
! Отговори
Циник до 100 преди 6 години
Последен съвет!Заобикаляй акнето - ако си започнал да се бръснеш!И тръгвай на война с инвеститорите - ***!:-)
99
1
 
15
 
! Отговори
аа преди 6 години
Няма да подпиша. Искам 2 пъти по-високи от западните доходи.
98
23
 
12
 
! Отговори
Я преди 6 години
С тази подписка Източна Европа категорично доказва, че все още не се е отървала от комунистическото мислене ! Жалко ...
97
16
 
9
 
! Отговори
Кирил преди 6 години
1 млн хора мислят, че пари се изкарват с подписи, а не с работа, постоянство и акъл.
96
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** 94Не съм и очаквал друга реакция.Ти го плюеш, то си мисли, че дъжд го вали. Чист хейт са постовете ти. Подтиснат гняв. Неудовлетвореност. Макар да се биеш в гърдите, че всичко ти е 6.Давай, храчи! Не ми пречиш, само дето досаждаш.