"Блумбърг": България е готова за Шенген и еврозоната. Но кой я спира?

В ЕС има разминаване между политическите декларации и превръщането им в реалност
Обновена: 4 фев 2018 20:59 | 4 фев 2018 20:54, Василия Пейчева
153
"Блумбърг": България е готова за Шенген и еврозоната. Но кой я спира?
Снимка: Архив, Reuters

В момент, когато ЕС се съвзема след множество кризи и чертае пътя си напред, някои страни членки откриват, че не са толкова добре дошли по общия път. Това съобщава агенция "Блумбърг" в статия под заглавие "Стратегическият ъгъл на Европа здраво се бори да се присъедини към ядрото", цитирана от БТА.

България се стреми да се присъедини към еврозоната, както и към Шенгенското пространство за свободно движение и покрива критериите за напредък и в двете области. И в двата случая обаче резервираното отношение по този въпрос в някои по-богати страни от ЕС забавят процеса, отбелязва "Блумбърг" в статията, публикувана на сайта bloombergquint.com.

Бившата комунистическа страна, която подсилва стратегическият югоизточен фланг на ЕС, представлява тест за усилията на блока за по-тясна интеграция с цел да се справи с предизвикателства като засилващия се глобален протекционизъм и заплахата от нова бежанска вълна от Близкия изток и Африка. В комбинация с укрепването на еврозоната, ЕС цели да гарантира запазване на икономическото си влияние след изтеглянето на Великобритания след малко повече от година.

"Изборът на България е да бъде част от ядрото", заяви външната министърка Екатерина Захариева в интервю в Брюксел на 30 януари. "Имаме ясна програма и ясни приоритети", добави тя.

Германия, която още страда след 10-годишна борба с предизвиканата от Гърция дългова криза, помага да се сложи спирачка на българските аспирации към еврото. Холандия, в която действа силна антиимиграционна партия и Франция, която през последните години пострада от големи терористични нападения, са сред страните, които действат като спирачка на всяко разширяване на Шенген, според цитирани от Блумбърг анонимни служители в Брюксел, Берлин и София.

Миналият юни германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че иска България да се присъедини към еврозоната "възможно най-скоро", но сегашните спънки в процеса разкриват често срещаното в ЕС разминаване между политическите декларации и превръщането им политическа реалност - особено когато става дума за финанси. Гърция често се сблъскваше с подобни ситуации по време на преговорите за спасителна финансова помощ.

"Всички възражения бяха чисто политически", каза в интервю Жолт Дарваш, изследовател в брюкселския мозъчен тръст "Брюгел". "Има двойни стандарти. Приемането на България като нов член на еврозоната не би трябвало да е проблем. България няма да стане нова Гърция".

България, която планира да кандидатства за влизане във валутно-курсовия механизъм, известен като ERM-2 и който е част от пътя за присъединяване към еврозоната, изпълнява всички икономически изисквания. Националната валута, левът, вече е обвързан с еврото. Държавният дълг е доста под средния за еврозоната и под максималното равнище, определено от ЕС. Страната има бюджетен излишък и е достатъчно далеч от европейския лимит от 3% от БВП за бюджетните дефицити.

Балканската страна изпълнява отлично и всички изисквания за присъединяване към Шенген.
През септември председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че България и Румъния трябва да станат част от Шенген "незабавно", защото изпълняват всички изисквания.

Министър Захариева заяви, че страната е готова да се присъедини към Шенген "от много години" и че "този двоен стандарт не трябва да съществува".

Тактиките на Берлин за отлагане по валутния въпрос са комбинирани с продължаващ процес на оценка на годността на България за присъединяване към 19-членната еврозона, извършван от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Германското финансово министерство приветства "проявения от страни членки интерес към присъединяването към еврозоната", но подчерта, че ЕЦБ трябва да приключи оценката си. Тази подробна оценка трябва да включва аспекти на устойчивостта, подчерта говорител на министерството на финансите в Берлин. Според говорител на ЕЦБ банката работи по оценката и се очаква тя да бъде публикувана през май.

Някои официални представители казват, че опасенията за готовността на България за присъединяване към единната валута произтичат от опасността от инфлация, свързана със силния икономически растеж в страната и изискванията на банковия съюз на ЕС да се предотвратява финансова нестабилност.

Други представители сочат равнището на корупция в България - най-лошото в ЕС, според "Трансперънси интернешънъл". Те казват, че еврозоната трябва да гледа отвъд твърдите икономическите критерии и да отчита силата на националните институции, когато обмисля дали да отвори вратите си за нови членове.

"Блумбърг" припомня изявлението на финансовия министър Владислав Горанов от 11 януари, че правителството планира до средата на годината официално да кандидатства за влизане в ERM-2 и че ако се гледат чисто официалните критерии, София е "отличен ученик".


153
Още от Политика
Социален пол? Нямало такова нещо, полът е биологична категория
Напиши коментар Коментари
117
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това са холандски мошеничества- изнудват ни грозно да ги подкрепяме и така взеха лекарствената агенция в Амстердам, сега продължават да ни изнудват Марк Рюте да оглави ЕС... Този рекет е нечестен и към другите държави в ЕС, айде нас кучета ни яли- видя се, че ще я ядем нутелата без какао, но това си е чисто мошеничество...
116
8
 
17
 
! Отговори
FRTSMVSMNVMNHLDMN преди 2 седмици
Нашето приемане у Шенгеня ми припомни един виц - " Те не го искат у селото ама той пита за попската къща " .... Бе не ни искат бе ! Кво се натискате ? Помнете ми коментара - приемат ли ни у Шенгеня и край с тях ! Бяхме съюзници на Германия - тя загуби. Бяхме у Варшавският договор - няма го ! Сега къде сме ?
115
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Докато #КОЙ и шайката около него са обсебили държавата няма да има никакво Евро. Да не мислите, че никой в ЕС не знае как и #КОЙ източи КТБ? България не е правова държава и докато не стане такава, няма да бъде интегрирана в Европа нито милиметър повече-точно обратното.
114
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кво и туи шинген ? Да нии пиечено на шиш ниещо ?
113
8
 
16
 
! Отговори
пена преди 2 седмици
И продължават да се правят на ударени! Никой не иска Шиши и Цаци в ЕС. Да ги вкарат в затвора и ще ни приемат в Шенген и Еврозоната на следващия ден!
112
13
 
28
 
! Отговори
Joko преди 2 седмици
За какъв тУй ни е еврото ? Цените веднага ще скочат ! "Ползите" ще скочат в джобовете на олигарсите...
111
15
 
26
 
! Отговори
Прокурора преди 2 седмици
Дания,Швеция,Япония,Британия,Норвегия,Чили,ЮАР,Сингапур,Южна Корея ...са извън еврото ,но не са бедни като нас ,а са с висок стандарт на живот ,а това че само ако сме с ЕВро и в еврозоната ще забогатем е демагогия за наивници и мързеливци .
Една държава и нейният народ богатеят ,когато имат добри управници и закони да управляват природните си ресурси или производството или пък да са колониална "империя" -ние не сме нито едно от тези трите неща.С еврото народа ще обеднее ,а олигархията ще забога
110
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ако преборим корупцията, ще ни нарочат за бедни /вече го правят за еврото/, ако забогатеем ще ни обявят, че екологията ни е скапана, ако и това оправим ще ни извадят социалните неравенства и че имаме роми, ако и ромите оправим е тогава що да влизаме в еврото и шенгеня- значи за да ги стигнем те са седяли на едно място, а ние сме се развивали успешно. Извън еврото и шенген трудно се забогатява, ама това е друга тема
109
6
 
21
 
! Отговори
ПЛОВДИВ ТЕПЕТО преди 2 седмици
бг работещи в запада примрно се прибира вбг с 2000ев като ги превърнем в левове3900лв .мъж и жена с две деца успяваи с тези пари да се облекат и да ходят на морето.а с 2000ев това удовоствие не може да си позволи тези 2000 ев. няма да им стигне за облекло.аз лично съм за нашият лев ев. не ми трябва нямаме стандарта на германия.бях в рига видях как живеят с еврото едни дънки 100 евро едно палто 500 евро една риза от 25 до 150 евро .такъв стандарт в бг не е нужен тъй като страната е корупциони
108
3
 
37
 
! Отговори
Жоре Шенгенецо преди 2 седмици
Проблема е само един и той се нарича корупция. Не ни искат в Шенгенската информационна система, защото ги е страх от изтичане на информация и от издаване на шенгенски визи на хора които не отговарят на критериите...Точка
107
2
 
13
 
! Отговори
е преди 2 седмици
Преборваме се с корупцията веднага- само трябва да се откажем от шенген и еврото и ще спрат да ни сочат с пръст. А то сега се вижда, че не ни искат и се гнусят от нас, а ние - не ще влизаме...
106
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 130

NAPALNO SAM SAGLASEN S TEBE,NO V BALGARIA RASISTITE I KSENOFOBITE SA 95%.

POPITAI GI KOLKO PATI SA BILI NA TEATAR,OPERA,MUZEI-NIKOLKO.
105
2
 
16
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 2 седмици
София може и да е отличник,но България не е само София.
104
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Според Горанов може да сме отлични ученици,но както виждаме според други сме на едно ниво с Гърция. И няма начин да ни гледат по друг начин след като нямаме осъден ни един за корупция и нямаме закопчан ни един мафиотски бандит. Вместо да ги съдят мафиотите се окопават-справка Брендо и Очите
103
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гришо да си вземе Маша Шарапова, тя е 100 пъти по-хубава от дъртата и грозна Никол.
102
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Самите българи не горят от желание да са в Шенген.
101
1
 
7
 
! Отговори
до 115( преди 2 седмици
Абе, кой ни цепи за сли.ва
100
8
 
25
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
Ако влезнем в Еврозоната , ние нямаме икономика , за да се задържим.Ще са нужни високи пенсии и заплати ,за да се задържим , а откъде ?При ниският стандарт на живот е глупаво да се задълбаваме при богатите.Не че те ни искат де...
99
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия с които се бацка всеки ден Боко. А за какъв го дирим в ЕС още не знам, нито ни помагат само взимат. Третират ни като 2ра ръка хора, спират една сделка за нас, а същата си я позволяват за тях ...
98
0
 
3
 
! Отговори
Гого преди 2 седмици
Гугъл транслейт или Краб Трее от Ало Ало??