Кастингът на Слави: Три дни раздумка за модерна България

На препитването се явиха военни, полицаи, адвокати, дори действащи политици
5 фев 2018 07:09,
116
Кастингът на Слави: Три дни раздумка за модерна България
Кадър: Facebook

10-15 минути раздумка с въпроси и коментари, гостът си отива, идва следващият.

Така протече прословутото, чакано от месеци изслушване на българите, измежду които Слави Трифонов обеща да подбере "политиците, които заслужава една модерна и цивилизована държава", пише вестник "Сега" в репортаж от събитието.

Инициативата на Слави доби публичност като кастинг за политици и набра скорост в продължение на почти половин година. През това време около 3000 души поискаха да станат част от проекта на шоумена.

Още по темата

На 2-4 февруари Трифонов се срещна с част от тях. Препитва ги по около 7-8 часа на ден, без "Ку-ку бенд" и балет "Магаданс", дори и без сценаристите си. Те бяха заместени от трима българи, живеещи в чужбина, които му помагаха с претендентите за политическата сцена: Иван Нинов - декан на холандския университет в Доха, Катар; Атанас Раденски - професор по компютърни науки в университета Чапман, САЩ; Йордан Бъчваров - биолог в университета Дюк, САЩ.

На различни възрасти и с различни професии бяха и кандидатите. От 20- до 70-годишни, бизнесмени, адвокати, военни, икономисти, IT специалисти, лекари, дори и оператор на ядрен блок в АЕЦ "Козлодуй", пише още "Сега".

Те трябваше да обсъдят три основни теми - образование, здравеопазване и правосъдие.

"Събеседването обаче куцаше, най-вече заради рефлекса на Трифонов да води разговора по начина, по който го прави в неговото шоу. Сякаш беше подхванал ново издание на състезанието за таланти "Танцувай с мен". "Не ти ли е мъчно за басейна", обърна се шоуменът към един от първите участници - хирург, зарязал работа и къща с басейн в Щатите, за да живее и да се труди в Ботевград", разказва още изданието и допълва:

"Макар и хората да изглеждаха компетентни и подготвени, те не говореха конкретно, а се задоволяваха с пределно общи приказки - за необходимостта да се изкорени корупцията, да се спре обезлюдяването на страната и да се развива човешкият капитал".

Военните и "технократите" се радвали най-много на вниманието на Слави.

Румен Попов, ексвоенен разузнавач и бивш аташе в Анкара и Техеран, държал в мълчание шоумена близо половин час, докато обяснявал, че при липсата на армия, България трябва да сключи договори за военно съюзничество с други държави.

"Ние в никой случай няма да можем да се защитим сами. Ако някой ни нападне, даже няма да разберем кога се е случило. Ако се страхуваме от Турция, слагаме една база на Ново село, разполага се една американска бригада и Турция никога няма да влезе в България", посъветвал разведчикът.

Явил се и бившият командир на военноморската авиация Виктор Ценов. 68-годишният авиатор настоял за боеспособна армия, с която "поне 3 дни да се защитим, докато дойдат съюзниците". "Харесвам военните. Ясно, точно, безапелационно", възхитил се Трифонов на гостите си.

Претендентите за сектор "Сигурност" се допълнили и със Светлин Стоянов, капитан от НСО, който разкрил, че през последните 10 години службата е била раздута до 1300 души.

"НСО се е превърнала в хранилка на политическите партии, както и всички служби. ДАНС, дори баретите. Имаме наше момче, дай да го направим барета, че играе добре физическо", описал Стоянов ситуацията.

Виктор Янев, избран за полицай на годината през 2008 г., след като спаси момиче от самоубийство, разказал с горчивина за огромното недоверие към МВР и за проблема със съдебната система.

"Хващали сме хора по 10 пъти, които след месец пак са на улицата. Ако получават ефективно наказание, нещата ще стоят много по-добре. Не да изкарваме по един полицай на 10 човека", изтъкнал Янев. Бранимир Бранков, също работил за вътрешното министерство, пък предложил да се създаде специален извънсъдебен орган, подчинен на президента, който да контролира и преглежда приключилите дела.

Съдебната система била взета на прицел и участващите в кастинга юристи. 26-годишният адвокат Александър Рашев се усъмнил, че единствената цел на правосъдната реформа е да се уреди разпределението на позиции в съдебните органи. Колежката му Искра Костадинова настояла да се премахне статутът на несменяемост на магистратите, който добиват след 5-годишен стаж. "Отгоре трябва да се започне", обобщил Трифонов.

Повечето кандидати предпочели да говорят за образование. Пламен Николов, управител на местния филиал на американска компания, се обявил за незабавно изготвяне на стратегия срещу изтичането на мозъци, изравняване на бюджета на образователното министерство с този на МВР и утрояване на преподавателските заплати.

"Синергия от хуманитарно възпитание и технологичен елемент - по израелския модел", описал Николов визията си за образованието. Работещият в чужбина Ивайло Ибрахимов препоръчал да се премине към по-слабо субсидирана форма на обучение, като спестените пари се инвестират в специалностите, които са важни за икономиката.

Покрай разговорите за образованието Трифонов разкрил възхищението си от Сингапур, "финансовата врата към Азия", който се развивал на основата на три принципа - "образование, безусловно върховенство на закона и морал".

Не липсвали и действащи политици. Мариета Георгиева, общински съветник във Видин от гражданско обединение "Единни за промяна", му се оплакала от разочароващия си опит с ГЕРБ.

"Бях един от учредителите на ГЕРБ и в първия миг, когато нещата започнаха да се усещат като власт, се оказа, че хората, които искат да мислят, не са желани, тъй като не са послушните хора", разказа общинарката.

Даниела Давидкова, неуспял независим кандидат-депутат, обясни, че мотивът й да навлезе в политиката е, че "започва да вреди на бизнеса заради лобистките закони, които се приемат".

Появил се и политически лидер – на партия "Движение демократично действие". Стефан Иванов директно предложил на Трифонов да си партнират в политиката. "Промените трябва да се правят от колкото се може по-големи общности от хора. Дойдох да изкажа нашето желание да се работи съвместно. Има други общности, които са готови", казал Иванов.

Изненадан, шоуменът отвърнал, че "тепърва трябва да се срещнем с вас, но в една друга ситуация". "В момента смисълът на това е съвсем различен. Целта е личности, а не групи от хора, които са се организирали вече с политическа регистрация", изтъкна Трифонов. И след като Иванов си тръгнал, порицал екипа си: "Защо ми пускате човек от политическа партия?"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
2
 
! Отговори
АввА преди 6 години
Грозен и *** се напъва да прави партия....!
109
7
 
13
 
! Отговори
5 преди 6 години
През всичките тези трудни години Слави доказа, че е великолепен мениджър, който има изключителен усет към способните хора- музиканти, сценаристи, артисти, танцьорки и др. Дори и когато м..ангала Костов се опита да го унищожи той успяваше да осигури заплати на големия си екип. Вярвам, че и в това начинание ще бъде успешен !
108
0
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Да не се гласува за хора, сменили партиите и принципите си като носни кърпи! И после обществото да следи, изисква и отстоява придържането към тези принципи и програми, а не само да се мрънка над чиния шопска салата с ракия ! Който наруши предизборните си ангажименти да се изхвърли от парламента на момента с протест и бунт ако трябва!
107
2
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До 105Предлагам като начало да се гласува информирано, а не защото някой кух селски тарикат позьор, който ни го показват през 15 минути по националните медии, ни е станал симпатичен. Роля и манипулация на олигархията, която държи медиите.Преди да се гласува, да се четат програмите на партиите. Ако са общи сладки приказки и обещания, да не се гласува за тази партия!Истинската управленска програма е: основни принципи, цели, методи, срокове, резултат.Да се опознаят поне първите 5 от листите, кой, какъв,колко е умен и КАКВО Е НАПРАВИЛ за хората.
106
4
 
2
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Бандата на нещастниците търси бройки от бандата на некадърниците. Бат Слави, изчакай още малко. Като извадя Пепа на зелето ти го изпращам за политик. Няма партийна принадлежност, не е корумпиран и няма да те прекъсва!
105
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това се било случило по тв-то на Фтентично десните kомунисти BIT доколкото разбрах,те си имат и интернет медии вестник Дневник и Капитал,там като се заговори за "екология"и "защита на ЖИВОТНИТЕ"и форумът им е стой та гледай и припадай от смех!По тая телевизия на Прокопиев ЧИЯТО ЖЕНА БЕШЕ НА ВСТЪПВАНЕТО В ДЛЪЖНОСТ НА НОВИЯ НИ пРезидент заедно с другата много дясна Стояна еди коя си редовно се развяват ВСИЧКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЗВЕЗДИ от Корнела до Таско!Нищо чудно че и Слаффчо там е намерил пристан!
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До П.ПетровИ какво предлагаш?
103
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Кои съюзници?По- удачно е да попиташ- Кой ще ни нападне?Защо Тр се разглежда като потенциален враг?Този кандидат да отива при Патреотарите, да гони бабите на българо- турската граница!За мен той НЕ е носител на промяната.
102
3
 
2
 
! Отговори
Крадецът на мечти преди 6 години
До сараНапълно съм съгласен с Вас - Сара ! На г-н Станислави мога да му кажа една мъдрост - " Дума дупка не прави г-н Станислави " .
101
2
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До гошоПърво, не раздавай обиди на непознати, защото вероятно нито си на годините, нито на квалификацията, нито на IQ-то на мнозина коментиращи тук.Ще ти разкажа виц като Трифонов, белким ми повярваш.Един хванал златната акула, която изпълнява 1 желание. Пожелал си да му стига до земята и акулата му отхапала краката.Та желанията, очакванията и резултатът са съвсем различни неща!НЕ СЕ ГЛАСУВА ЗА ХОРА! Гласува се за принципи, икономическа и законодателна програма! Спазването им се отстоява с протест и ако е нужно бунт!
100
5
 
16
 
! Отговори
сара преди 6 години
Благодаря ти много, Слави! Посмях се от сърце - това се казва шоу ! И на Опра Уинфри не и е дошло на ума такова нещо ! Направо не вярвах, че това събеседване на безработни кандидат-политици ще се състои , но факт! Постойте си на седянка, направете си раздумка и си омитайте парцалите, че не знам дали се сещате колко много им писна на хората от вашите тъ-потии и пр-остотии!
99
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ме интересува какъв е бил кастинга! Искам престъпниците в затвора, депутатите на половина с възможност за отзоваване, субсидиите за партиите на 1-4 лева най- много.
98
1
 
10
 
! Отговори
Кои съюзници? преди 6 години
Явил се и бившият командир на военноморската авиация Виктор Ценов. 68-годишният авиатор настоял за боеспособна армия, с която "поне 3 дни да се защитим, докато дойдат съюзниците".
97
2
 
16
 
! Отговори
дебел депутат преди 6 години
Зрелища и Пасти за Народа !
96
7
 
10
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Ако тези обещаят и запишат в програмата си,че ще вкарат сегашните политици в затвора, а не да се коалират с тях, ако спрат разбойническото саниране, асфалтиране , партийната субсидия и намалят депутатите наполовина ще гласувам за тях.
95
17
 
15
 
! Отговори
гошо преди 6 години
Всички тук които плюят по Слави са или хора от сегашната политическа класа или маллоумници на които им харесва да ги мачкат цял живот.
94
16
 
19
 
! Отговори
криста преди 6 години
Аз лично вече се убедих, че Слави е шоумен и нищо друго. Дори вече това му последно шоу с набора на политици удари дъното на ***. Това е жалко, защото той даваше индикации, че е човек, който може нещо да промени. Или поне да се опита. Уви! Не се излагай повече, Слави !
93
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах няколко от кандидатите и всички бяха с дипломи от чужди университети и работиха ниско ниво във фирмите си, долетели специално за интервюто, лизаха му седалището през цялото време и не дадоха конкретни идеи за развитие на България. С една дума шайка нереализирани индивида които искат да се докопат до хранилката. Не ни трябват хора които говорят само неща които иска да се чуват.
92
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много лошо впечатление ми направи, че тримата от комисията имаха възможност да се представят сами и никой и дума не каза за родината. Наложи се Трифонов да поясни, че отдавна подържат връзка и да ни убеди, че и тримата милеят за България.
91
4
 
28
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До Анонимен 80С проектът на Трифонов, ако изобщо се стигне до формиране на партия след шоуто, ще стане същото като с проектите Бареков, Марешки, НДСВ, ДБГ - поради липса на принципи и принципност ще се продадат за постове и пари.Иначе да, ГЕРБ,БСП и ДПС са едно и също нещо - БКП-ДС, политическите ръце на мутро-олигархията.Не ви ли омръзна да настъпвате същата мотика ?