Софиянски: Отменяме валутния борд и влизаме в еврозоната!

Това ще помогне на обикновения човек, но ще затрудни бизнеса
Обновена: 5 фев 2018 22:37 | 5 фев 2018 22:30,
159
Софиянски: Отменяме валутния борд и влизаме в еврозоната!
Снимка: архив, Булфото

Има две възможности – България да влезе в еврозоната с валутен борд и другата - България да отмени валутния борд, да предприеме някои стъпки и тогава да влезе. Това каза пред bTV Стефан Софиянски, икономист и бивш служебен премиер.

Още по темата
Отмяната на валутния борд дава свободата на България да определи курса на лева към еврото и дава по-голяма свобода на бюджета, по-големи възможности на икономиката, по-големи възможности на банките, отменя рестрикции, които бордът е въвел. Въпросът е те да бъдат използвани правилно и разумно, каза Софиянски.

По думите му, ако България реши да влезе в еврозоната с валутен борд, нещата са ясни – това е удобен, но скучен вариант, защото е рутинната стъпка. 

"Ще влезем с 2 лв. за 1 евро, ние сме свикнали на това и ще продължим с този стандарт и този начин на развитие", коментира Софиянски.

Според него дали ще има увеличение на цените много зависи от подхода. Три са нещата, върху които трябва да се работи, според него.

"Влизането в еврозоната е процес, той трае 2-3 години, правителството на г-н Герджиков беше готово да предприеме тази стъпка, но, за съжаление, политическите сили нямаха единомислие в това. Има две измерения влизането в еврозоната – едното е икономическото, другото е политическо", каза още Стефан Софиянски. 

"Смятам, че България трябва по-бързо да влезе в еврозоната", подчерта той и допълни, че политическото измерение е, че влезем ли в еврозоната, ставаме неразделна част от Европа.

"Срещу това, очевидно, има задръжки от страна на националистите, на евроскептиците, на БСП. ГЕРБ също се въздържаха досега от тази стъпка. Чисто политически, за мен е задължително България да тръгне в тази посока, за да няма връщане назад", коментира той.

"Икономическото измерение е как ще се отрази влизането в еврозоната на обикновения човек, как ще се отрази на бизнеса и на публичните финанси. Аз бих работил върху варианта България да излезе от валутния борд, да намали еврото – примерно лев–евро, и тогава да влезем в еврозоната. При този вариант обикновеният човек печели, доходите му се качват два пъти", допълни Софиянски.

Този вариант, според него, фаворизира обикновения човек, но обременява много бизнеса.

"Силната местна валута затруднява експорта, затруднява бизнеса, но тук вече е ролята на правителството и на фискалната политика - да може да поеме този буфер и да облекчи обикновения човек, да му качи доходите два пъти, но същевременно да подкрепи бизнеса и да не му ограничи експорта", поясни Стефан Софиянски.

Той добави, че 21 години ние спазваме тези ограничения, които еврозоната налага на една държава.

"Ако сме били честни и сме спазвали ограниченията, и покажем възможността да спазваме определен курс – тогава влизането е леко. Трябва да сме подготвени и като хора, и като бизнес, и като държава. Правилните стъпки са излизането от валутния борд, намирането на подходящ курс за лева, благоприятен за хората, отежняващ бизнеса, но държавата трябва да изиграе този буфер", настоя Софиянски и подчерта, че хората не чувстват достатъчен авторитет в българското правителство.

Той предлага да се основе обществен комитет за подпомагане и в полза на въвеждането на еврото в България.

"Този комитет за подкрепа на въвеждането на еврото има политическа функция да подкрепи безвъзвратния процес на България като част от ЕС, трябва също да изиграе и ролята на просветител, и на подготвящ бизнеса и обикновения човек за влизането в еврозоната. Това е поне 2-3-годишен процес", коментира Софиянски. 

Бившият премиер заяви, че не смята Стив Ханке за сериозен икономист.

"Повече е един пропагандатор. Той дойде при мен, в кабинета, и ми хвърли един договор за 40 000 лв. - да ми бъде съветник, и ми каза, че България не трябва никога да въвежда валутен борд. Разговорът ни продължи изключително кратко, аз го помолих да се оттегли и че не може да ми бъде съветник, защото имам намерение България да въведе валутния борд", разказа Стефан Софиянски. 

"България трябва да има самочувствието и да има правителство, което взема суверенни решения. Правителството на Бойко Борисов и Бойко Борисов не са хора, които могат да вземат сами решения. Те се влияят от хората и са слабо правителство - оттам идват всички тези лъкатушения. Затова смятам, че трябва като общество да намерим формулата да подкрепим влизането на България в еврозоната", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
6
 
! Отговори
стига вече преди 6 години
г-н Софиянски, ако всички сме крали колкото вас и имаме спестени грешни пари в банката, хич няма да ни еня дали ще влезем или не. Да но уви, на нас обикновените хора не ни изнася това ваше предложение, така, че си гледайте работат.
134
1
 
10
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
..."да намали еврото примерно левевро"Бате Стефчо! Няма ли да е по-добре да намалим еврото - примерно стотинка-евро? Или стотинка-500 евро?К.ир.так! Някой точно теб ще те пита за колко лева ще се продава еврото. Да не говорим, че тоя филм го гледахме '90-те и да не говорим, колко ка.пу.та забогатяхте от това че предварително знаехте какво ще се случи с лева... Паричките ли не ти стигат сега моето момче или просто искаш още?
133
6
 
3
 
! Отговори
Euro преди 6 години
Няма да има увеличение на цените, причината е, че навсякъде - в Англия например, всички храни са по-евтини.
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кат е бизнесмен, кога ще си купи кучешки приют.
131
0
 
13
 
! Отговори
Столичанин преди 6 години
Най голямия крадец на прехода дава съвети,отчаян съм,
130
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С Костов към Сибир2
129
1
 
13
 
! Отговори
Krom преди 6 години
И се изсекна "Усмихнатото Лице на Корупцията". И бре, оро. Нова инфлационна спирала, нови мулти-милионери - тези с левовите кредити. А, те Стефчо и неговото обкръжение ги "разбират" тея работи. И всичко, щото вуйна Пена от Пичи Стрък Трънско да е "по богата" с 50 Евровата си пенсия. Ех тези народни благодетели бе .. !
128
1
 
0
 
! Отговори
Cortes преди 6 години
Далечен балкански гьол наречен Чалгария, малки пъпчиви онанисти кълват по клавишите и ръсят безпросветни пророчества от неграмотните си мозъчета. Най добре ще е да си стоят в калната локва защото и без тях в Европа си имаме достатъчно *** с червени идеи.
127
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА Е БАЩАТА НА ВАЛУТНИЯ БОРД! И ПОЛИТИКЪТ, КОЙТО НАИСТИНА РАЗСЪЖДАВА .
126
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЯ УСМИХНАТ ЧИЧАК НИ ПРЕДЛАГА ДА СТАНЕМ ВСИЧКИТЕ МИЛИОНЕРИ ЗА ЕДНА НОЩ, ДА ФАЛИРАМЕ БАНКИТЕ И КОЙ ОТ КЪДЕ- ФАЛИРАЛИТЕ КУЧЕТА ГИ ЯЛИ, А НОВОИЗЛЮПЕНИТЕ МИЛИОНЕРИ- ЕХ КАКЪВ ЖИВОТ ....И ЛЕГЕНДИ, НА 30 МИЛИОНЕРИ, НА 40 МУЛТИ, НА 50 КАПИТАЛИСТ СОЦИАЛИСТ БОРЕЩ СЕ ЗА СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО И ИСТОРИЧЕСКО ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КАПИТАЛИЗМА....И СРЕДНА ЗАПЛАТА ОТ 5 ДОЛАРА, ХИПЕРИНФЛАЦИЙКА И КУЧЕ ВЛАЧИ ДИРЯ НЕМА- ТОА ДА ГО РАЗКЪСАТ НА ДВА КОНЯ.
125
3
 
23
 
! Отговори
гост преди 6 години
Този защо не е в затвора?
124
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Измислил е начин милионерите да станат двойно по-богати. Получават сигнал, обръщат еврото в левове и продават левовете за евро на държавата. Евала, да свалим шапка пред този Степан Столичански.
123
6
 
7
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
до Ром БакардиНе не съм от вашите и нямам нищо общо с чейнчаджийте .(Е спечелих малко от шв франк преди години )Сингапур беше на нашето "дередже" и бяха с валутен борд ,те го премахнаха и 2-3 години им тежичко беше ,но сега са там където ние и след 20 години няма да ги стигнем с нашият валутен борд и те стоят на место.А политиците могат да краднат и с валутен борд и без валутен борд.Цялата тази "дандания" с валутният борд означава,че нещо лошо ни очаква ако не се премахне.Той беше свещ крава
122
2
 
14
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 6 години
ОТДАВНА ТРЯВАШЕ ДА СИ З ЗАТВОРА,КАК СПИШ СПОКОЙНО НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА,КАТО РАЗДАДЕ ЦЯЛОТО ОБЩИНСКО ИМУЩЕСТВО ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ И ИМАШ НАХАЛСТОТО ДА ДАДАВ ОЩЕ АКЪЛ,СЛЕД КАТО ВИЖДАШ КАК СМЕ ЗАТЪНАЛИ В БЛАТОТО.САМО ДЕТО ВЪРНА СТАДИОНА НА ЛЕВСКИ ДЪРЖАВНО ИМУЩЕСТВО-ТРИ ГОДИНИ.
121
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много добре. Кога държавата ще промени курса на 1 лев за 1 евро? Да теглим левове кредити и да чакаме падането на валутния борд и да купим евро от държавата. Теглим 100 000 лева, пада валутния борд, купуваме 100 000 евро. Ставаме богати. Явно пак са намерили начин да се опитат да крадат за сметка на държавата. Те само това работят и пращат лобисти по телевизиите.
120
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да е в затвора за огромните злоупотреби които е извършвал той ръси бисери за професор Стив Ханке .
119
5
 
8
 
! Отговори
до Ром Бакарди преди 6 години
Ало колега, явно си от нашите - чейнчаджийче. Никой не е казал, че Валутния борд е лекарството, но за крадливите български политици, като някои на снимката, това е спирачка, която трудно ще заобиколят, с цел да направят други афери, за да се обогатят.
118
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мммдддааааа.......щом това *** препоръчва еурозоната, ТОВА Е ИСТИНСКИЯ ИНДИКАТОР ЧЕ ВЪОБЩЕ НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИМ ТОВА!!! Такива мръсни г.а.д.о.ве ОСВЕН СОБСТВЕНИТЕ СИ АВАНТЮРИ ЗА ОБОГАТЯВАНЕ ЗА НИЩО ДРУГО НЕ ГИ Е ГРИЖА!!!! ДОКАЗАНО ПО СОБСТВЕНИТЕ ИМ ДЕЙСТВИЯ.......ФАКТ!!!
117
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
теглете парите си от парцаливите банки .Престои страен катаклизъм и този неощавен цър ву лян щом е излезналзначи ще ви оставят голи като пушки.
116
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
127 - кои стране не Еврозоната са изпаднали в мизерия и фалити на банки, СЛЕД като са влезли в ЕВрозоната; обратно - Аржентнина цяло деселитие имаше Валутен борд и стабилна икономика, напусна борда и икономиката й се срина.