Софиянски: Отменяме валутния борд и влизаме в еврозоната!

Това ще помогне на обикновения човек, но ще затрудни бизнеса
Обновена: 5 фев 2018 22:37 | 5 фев 2018 22:30,
159
Софиянски: Отменяме валутния борд и влизаме в еврозоната!
Снимка: архив, Булфото

Има две възможности – България да влезе в еврозоната с валутен борд и другата - България да отмени валутния борд, да предприеме някои стъпки и тогава да влезе. Това каза пред bTV Стефан Софиянски, икономист и бивш служебен премиер.

Още по темата
Отмяната на валутния борд дава свободата на България да определи курса на лева към еврото и дава по-голяма свобода на бюджета, по-големи възможности на икономиката, по-големи възможности на банките, отменя рестрикции, които бордът е въвел. Въпросът е те да бъдат използвани правилно и разумно, каза Софиянски.

По думите му, ако България реши да влезе в еврозоната с валутен борд, нещата са ясни – това е удобен, но скучен вариант, защото е рутинната стъпка. 

"Ще влезем с 2 лв. за 1 евро, ние сме свикнали на това и ще продължим с този стандарт и този начин на развитие", коментира Софиянски.

Според него дали ще има увеличение на цените много зависи от подхода. Три са нещата, върху които трябва да се работи, според него.

"Влизането в еврозоната е процес, той трае 2-3 години, правителството на г-н Герджиков беше готово да предприеме тази стъпка, но, за съжаление, политическите сили нямаха единомислие в това. Има две измерения влизането в еврозоната – едното е икономическото, другото е политическо", каза още Стефан Софиянски. 

"Смятам, че България трябва по-бързо да влезе в еврозоната", подчерта той и допълни, че политическото измерение е, че влезем ли в еврозоната, ставаме неразделна част от Европа.

"Срещу това, очевидно, има задръжки от страна на националистите, на евроскептиците, на БСП. ГЕРБ също се въздържаха досега от тази стъпка. Чисто политически, за мен е задължително България да тръгне в тази посока, за да няма връщане назад", коментира той.

"Икономическото измерение е как ще се отрази влизането в еврозоната на обикновения човек, как ще се отрази на бизнеса и на публичните финанси. Аз бих работил върху варианта България да излезе от валутния борд, да намали еврото – примерно лев–евро, и тогава да влезем в еврозоната. При този вариант обикновеният човек печели, доходите му се качват два пъти", допълни Софиянски.

Този вариант, според него, фаворизира обикновения човек, но обременява много бизнеса.

"Силната местна валута затруднява експорта, затруднява бизнеса, но тук вече е ролята на правителството и на фискалната политика - да може да поеме този буфер и да облекчи обикновения човек, да му качи доходите два пъти, но същевременно да подкрепи бизнеса и да не му ограничи експорта", поясни Стефан Софиянски.

Той добави, че 21 години ние спазваме тези ограничения, които еврозоната налага на една държава.

"Ако сме били честни и сме спазвали ограниченията, и покажем възможността да спазваме определен курс – тогава влизането е леко. Трябва да сме подготвени и като хора, и като бизнес, и като държава. Правилните стъпки са излизането от валутния борд, намирането на подходящ курс за лева, благоприятен за хората, отежняващ бизнеса, но държавата трябва да изиграе този буфер", настоя Софиянски и подчерта, че хората не чувстват достатъчен авторитет в българското правителство.

Той предлага да се основе обществен комитет за подпомагане и в полза на въвеждането на еврото в България.

"Този комитет за подкрепа на въвеждането на еврото има политическа функция да подкрепи безвъзвратния процес на България като част от ЕС, трябва също да изиграе и ролята на просветител, и на подготвящ бизнеса и обикновения човек за влизането в еврозоната. Това е поне 2-3-годишен процес", коментира Софиянски. 

Бившият премиер заяви, че не смята Стив Ханке за сериозен икономист.

"Повече е един пропагандатор. Той дойде при мен, в кабинета, и ми хвърли един договор за 40 000 лв. - да ми бъде съветник, и ми каза, че България не трябва никога да въвежда валутен борд. Разговорът ни продължи изключително кратко, аз го помолих да се оттегли и че не може да ми бъде съветник, защото имам намерение България да въведе валутния борд", разказа Стефан Софиянски. 

"България трябва да има самочувствието и да има правителство, което взема суверенни решения. Правителството на Бойко Борисов и Бойко Борисов не са хора, които могат да вземат сами решения. Те се влияят от хората и са слабо правителство - оттам идват всички тези лъкатушения. Затова смятам, че трябва като общество да намерим формулата да подкрепим влизането на България в еврозоната", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм му фен ,но с едно съм съглаеен с него,че ,,големия икономист", приятеля на *** и най-вече на Петър Стоянов ,Стив Ханке е мошеник!
54
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напоследък се заговори за откачане от Валутният Борд,това е новата измама която се готви за България.И ни пробват с разни бивши изметкяри,как ще го приемеме.Приемането на Валутният Борд,се наложи за да се избегне убийствената инфлация,и успя.Уговорката беше,да се запази Борда,до приемане на еврото.Сега искат да ни прекарат още един път с хипер инфлация.Този бастър,вместо да настоява за приемане на еврото,натиска за обезценяване на лева.Иска да откачи левът от всякакви валути.Този е за ,,Ешафода"
53
3
 
35
 
! Отговори
жеко преди 6 години
просто това е сигнал че вероятно може пак да ни занулят като 97ма, сега хората имат някой спестен лев и започнаха да капризничат на работодателите, идеята на прехода беше да се занулят спестяванията за да може хората да бачкат за без пари както и беше, 2000год заплатата беше 200 лв, почвайте да купувате от сега долари докато е евтин
52
1
 
39
 
! Отговори
Х преди 6 години
Предлагам, да изберем скучния вариант в който, парите на хората остават в тях, а не другия, в който, обикновеният човек Стефан Софиянски, забогатява двойно някак си магически за сметка на не толкова известни обикновени хора.
51
1
 
18
 
! Отговори
Вижте жида се хили преди 6 години
"чи /фути на всеки километър " новия стар филм ! По младите след 96 г незнаят въобще не знаят за ко иде реч .При новата образователна система няма начин и да научат . Пак ще го играем явно като 90-та година ...мам/ка им мръсни дългоносковци пак искат да ни цакат .Този ограби София отказа се от кметският стол и се скри в парламента под депутатски имунитет заради "Халите" : "Бойко не е компетентен " ама не отказа да се смениш с него да те замества като кмет (преди да го изберат официално)
50
2
 
42
 
! Отговори
Европеецо преди 6 години
Държавата ни пропада след 1989 защото се управлява от някакви произволни хора. Значи тоя виден икономист вика, че може да направим курса 1лев=1евро и така всички граждани забогатяват видиш ли, два пъти.Как не се бехме сетили?Значи направо да го направим 1лев=2евро, тогава забогатяваме 4 пъти.
49
3
 
57
 
! Отговори
desislav.ralchev преди 6 години
отменим ли борда, левът ще стане 3-4-5-6 лева за евро веднага.
48
0
 
44
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Този КРАДЕЦ не го слушайте! Бил икономист? Бошлаф!Този и оня другия хитрец- т. нар. "Командир"- като дават акъл трябва да знаете и да направите точно обратното, няма да сгрешите.
47
2
 
60
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Явно на всички им е омръзнал фиксираният скучен курс от 2 лв за евро. Искат свобода и приключения - 3 лв/ евро, 8 лв/евро, 20 лв/евро...
46
4
 
25
 
! Отговори
Безпартиен преди 6 години
Валутния борд може да го отмени една Чехия както и направи, опирайки се на своята индустриална мощ. Или Полша на земеделието си. Ние на какво да се опрем. Скъпия ток, който никой не ще да ни купи и на сферата на услугите ли......Другия вариант да имаме стабилен лев е да направим като Германия през "лошото време". Един лев да струва толкова колкото 1 час извършена работа.
45
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този трябваше отдавна да е в затвора, но защото политици и съд са си мафия - този сега раздава *** съвети - лев - евро и как Европа ще позволи това, ако се махне борда - еврото ще стане пет или шест лева - просто това е логика от липсата на икономика в БГ. Мисля си дали Чехия, Унгария, Швеция и Дания, а и Полша не са трайно в Европа??? Стефчо, неграмотен си беше - такъв и ще си останеш!!!
44
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този скелет къде се появи от нафталина и почна да ръси глупости .
43
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И долара пак три хиляди лева
42
5
 
32
 
! Отговори
Джендър преди 6 години
Съгласен съм тиквената партия ГРОБ да премахне валутния борд и да въведе еврото. Тогава ще се повторят събитията от 96-та, когато народът бутна виденовото правителство. Така народът ще бутне и тиквената мафия.
41
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При тия айдуци дето ни управляват от 30г., падне ли бордът бедна ни е фантазията.
40
6
 
5
 
! Отговори
SAMO AFRIKA преди 6 години
STIGA EVROPA VI HRANI DO SEGA BULGARSKATA IKONOMIKA E MIRTIV OTDAVNA DA PRISIEDINIM AFRIKANSKIA SIYUZ NIESME ZA TAM
39
15
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 6 години
Валутният борд сам по себе си е явление, при което в случая българският лев се обвързва с друга валута, в случаят еврото при точно определен курс, т. Е. Това което си писал, че благодарение на гарантирана та от него финансова стабилност курса на лева се е запазил толкова години е хем вярно хем смешно твърдение
38
1
 
32
 
! Отговори
??? преди 6 години
"Ние сме свикнали"???На чужд гръб и 100 тояги са малко, нали?Изумява ме лекотата, с която изричат цинизми.Народът е свикнал да гладува, мизерува, едва да оцелява и да живее ден за ден.
37
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека ухиленият *** да си запази съветите
36
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова е хубаво в еврозоната, че словаците съжеляват. Всички цени там се вдигнаха.