Заради добросъседството: Турските инвестиции растат

Борисов обсъди и енергийни въпроси с турския икономически министър
67
Заради добросъседството: Турските инвестиции растат
Нихат Зейбекчи и Бойко Борисов. Снимка: Правителствена пресслужба

Ръст на стокообмена между България и Турция отчетоха премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката на Турция Нихат Зейбекчи. Двамата обсъдиха на среща в София състоянието на икономическото партньорство между двете страни и възможностите за разширяването му, съобщиха от правителствената пресслужба.

Турските инвестиции у нас за периода януари-септември 2017 г. възлизат на 58,8 млн. евро. За първите девет месеца на миналата година се наблюдава ръст и на стокообмена с Турция със 17,4 процента.

Българският премиер и турският министър отбелязаха, че потенциалът за развитие на търговско-икономическото сътрудничество и инвестиции далеч не е изчерпан.

На срещата беше посочено, че интересът на турските фирми у нас е насочен към проекти, свързани с изграждане на транспортна и енергийна инфраструктура. Хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост също предлагат широко поле за инвестиции.

По време на разговора беше констатирано, че съществува потенциал за навлизането на още производители на автомобилни части – сектор, в който Турция има сериозни традиции и дял в световното производство. Двете страни ще продължат да работят съвместно и по изграждането на смесени предприятия.

Бойко Борисов и Нихат Зейбекчи обсъдиха и двустранното сътрудничество в областта на енергетиката. Турският министър на икономиката подчерта, че енергийните политики на двете страни имат стратегическо значение както в двустранен план, така и за цяла Европа.

В разговора беше посочена важността за диверсификацията на енергоизточниците и доставките за нашата страна, като важна роля в това отношение има изграждането на междусистемна газова връзка.

На срещата отбелязано и че ползотворните добросъседски отношения между България и Турция допринасят за повишаване на двустранния стокообмен и засилване на търговско-икономическото партньорство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
тези инвестиции ще ни излезат през носа
54
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция с никой съсед не желае добросъседство.Желанията и са само анексиращи.
53
5
 
4
 
! Отговори
анти преди 6 години
Турските инвестиции са ново робство, но ББ от къде ум да проумее, или просто му е все едно.
52
3
 
5
 
! Отговори
БОКО,ЛЪЖЕЦО КРАДЛИВИ преди 6 години
***, ИНВЕСТИЦИИТЕ РАСТАТ НЕ ЗАРАДИ ДОБРОСЪСЕДСТВО, КАКТО БЛАГОВИДНО ЛЪЖЕШ А ЗАЩОТО ТОВА Е В ИНТЕРЕС НА ТУРЦИЯ ДА НИ КУПИ ЕВТИНО. БЛАГОДАРЕНИЕ НА МУТРЕНСКАТА ТИ ОСОБА ПРОДАЖНА, НЕЩАСТНИКО
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вМЕСТО ДА НАРЕДИ ТАМ КНИГИ ТОЗИ СЕ ХВАЛИ СЪС СНИМКИТЕ СИ!
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Испания е на първо место по производство на селскостопанска продукция и знаете ли защо?Защото вносът на всичко което расте и се отглежда в Испания е забранен,без да се гледа никакво добросъседство!А у нас се произвежда най-хубавите домати,зеле,краставици,но вносът им от Турция на безвкусни и"найлонови"такива превищава българският добив!През 2003 испанското правителство поиска внос на ябълки от Франция на мига се разтовариха десетки тирове с испански ябълки в центърът на Мадрид и всичко приключи
49
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ре'зняците имат винаги само една цел - ДА ПОДЧИНЯВАТ И ВЛАДЕЯТ ! Българинът още не е дорасъл умствено за да разбере това ! Попитайте кюрди,сирийци за турската подлост и коварство,нашите поколения ще разберат това, но завършеният про'стак Боко Тиквата няма да е жив за да отговаря за действията си и страданията които ще е причинил на овчият народ ! Тук на Запад всяка нация са националисти и се гордеят с това, а българинът е бил и ще си остане продажник,затова и мизерията му е закачена като орден !
48
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция винаги е била добър съсед.Когато Русия нахлува в Добруджа за да я даде на Румъния, Турция ни изпраща на помощ нейни части.Също така е имало много доброволци турци, които са се били за царство България, защото са се чувствали пълноценни равноправни граждани.В момента Турция е третия по големина търговски партньор на страната ни.
47
9
 
12
 
! Отговори
до страхуващите се преди 6 години
Спокойно братя българи, не се страхувайте !Не забравяхте, че руските братя са много напред от турците в изкупуването на българска земя.Турците докато се наканят братята руси ще изкупят всичко и за анадолците няма нищо да остане.
46
5
 
9
 
! Отговори
Баба Умка преди 6 години
До дедо ТапункоЗавземат ни викаш, ама как като ние изнасяме за Турция повече отколкото тя внася у нас?излиза, че ние ги завземаме.Стой до печката и не се мешай където не ти е работа.
45
2
 
5
 
! Отговори
татко преди 6 години
До тоткоОбаче в Търговище в кислородния директора е българин.
44
5
 
7
 
! Отговори
баба Мадунка преди 6 години
До дедо ТашункоКолко инвестира братска Русия?Питам понеже за схемата Южен Поток искаха да теглим заем от тях, Лукойл не плаща данъци, за един гьол в Белене им дадохме мммм колко милиарда станаха вече?3 - 4?Ремонтират ни МиГ-овете за десетки милиони.Изкупуват земя пък не виждам да са направили нещо освен хотели, в които заплатите са смешни.
43
2
 
6
 
! Отговори
turceto преди 6 години
da ama ne plastata viv edna turska firma otidoh da kandidastvam sefa mi kaza 550 brutto prestavyas li si ey takiva sa i az sim turce no takima da doydat i da si otvaryat firmi i da ne plastat kat horata mizerna rabota otnovo si razbrah ce ot taya dirjava nisto nyama da stane glupavi hora glupav dirjava
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турският пазар е необятен и мечтан за всяка развиваща се икономика.
41
3
 
14
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Радвай се рая българска, турците те завладяват икономически. Всички са доволни! И мързеливците и предателите - политици!
40
8
 
14
 
! Отговори
тотко преди 6 години
В "Шише-джам"-български приватизиран завод работят само хора ,които говорят турски !Боко брат , това са турските инвестиции !
39
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво, и Ердоган ще си вземе нещо....
38
9
 
15
 
! Отговори
богатир преди 6 години
жална ни майка...
37
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целта е ясна от много време - да ни превземат икономически, останалото само ще си стане...
36
10
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
фатална грешка е газта да идва през турция всеки мом султаньт може да спре крана и да изнудва бьлгария и ес за нещо