България поиска фабрика на световен автопроизводител

До края на годината правим автономен автомобил от БГ части
95
България поиска фабрика на световен автопроизводител
Снимка: БТА

През тази година имаме амбицията да направим нещо, което не е правено никога досега. България ще излезе на световните пазари и ще заяви, че иска фабрика на световен производител, обяви президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, цитиран от "24 часа".

Изказването му дойде на среща на автомобилния клъстер България.

По думите на Плевнелиев обиколката ще започне още следващия месец, като делегацията ще бъде начело с министъра на икономиката Емил Караниколов.

Първи ще са европейските производители от Германия и Великобритания, а след това и  държави като Южна Корея и Индия.

По време на срещата председателят на клъстера арх. Любомир Станиславов обяви, че до края на годината ще бъде създаден прототип на автомобил почти само от части, произведени в България.

Това ще бъде автономен автомобил и ще има за цел да покаже способностите на страната ни в автомобилното строене.

Министърът на икономиката Емил Караниколов представи данни, според които делът на автомобилния сектор в брутната добавена стойност е 3,6 на сто и се е увеличил през последните 10 години повече от 4 пъти. Фирмите в брашна са над 130 и създават заетост на над 30 000 души.

Министър Караниколов подчерта, че от голямо значение за ефективната работа на автомобилния сектор е кадровото му осигуряване. За тази цел в страната функционират 17 висши училища, 103 професионални гимназии, 1 частен колеж и 5 средни общообразователни училища с професионални паралелки, подчерта икономическият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
30
 
! Отговори
ОО преди 6 години
Ами ние и сега си имаме производство на утвърдени и доказали се световни марки - Чавдар, Мадара, Булгаррено, Москвич! Защо да каним други производители?
67
14
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Презедентът на България се казва РУМЕН РАДЕВ и беше избран с 84 % от гласовете на Българите.Лицето от снимката не е избиран от никого, а беше назначен от Борисов.Мисля, че наистина трябва да се уточнява, че е БИВШ президент, а също и че е безобиден и-д-и-о-т.
66
11
 
43
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Моля, задължително споменавайте думата "Бивш"за Ресенчо. Бивш комунист, бивш съпруг, бивш баща, бивш президент, бивша шотландска овчарка, тип "***", а в скоро време сегашната му, както се харчи и я обсипва с подаръци за едното почукване, ще го направи и бивш милионер.
65
4
 
34
 
! Отговори
Косю преди 6 години
Вместо да разрушим вече съществуващите им фабрики в България, ние им се молим да си построят нови! Що за робско поведение??
64
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаме да сме роби. МОЛИМ ВИ!Искаме да бачкаме във фабрика на световен производител за 300 евро на месец с нечовешки часове, абсурдни здравни осигуровки и работни договори.Не като нормалните хора на запад, където в СЪЩИЯ завод за СЪЩАТА работа хората ще искат заплата с която да могат да живеат и да гледат семейство. И условия и осигуровки които са реално добри. и извънреден тръд който се заплаща...
63
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радефф предлага Москвич!!!! Разбира се първо сваляме санкциите.
62
0
 
32
 
! Отговори
Плевнята преди 6 години
Намерили някакви хора някаква статистика относно профилирани училища в България и искат сега кола да правят.Ми добре, има мат'рял ... действайте.Само им пускайте чалга на работа и им давайте по 5000 евро и ше правим суперколи!
61
8
 
42
 
! Отговори
а преди 6 години
България иска Плевнелиев да се скрие и да не се показва !
60
0
 
38
 
! Отговори
до 61 преди 6 години
Те се крият, а ние ги търсим...
59
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този от снимката ли ще ги търси.Те хората не искат да ни видят, ние ще ходим да ги търсим..
58
2
 
32
 
! Отговори
Уникат преди 6 години
Чисто нови ТАТА! Купувай народе - 25 000 лв. Хахахаха
57
20
 
20
 
! Отговори
До Кеми преди 6 години
Абсолютно прав си ,Кеми.Това е едно болно поколение ,с грешна самооценка.Работел за 400 лева.Е какво работиш,какво ти е CV то,какво си учил,каква специалност имаш,какви са ти препоръките? Един нощен пазач пенсионер взима 350 лева. Значи ти си на ниво под общ работник,а претенции като че ли си новият Айнщайн. Където ида си на земното кълбо,нищо добро не те чака с този мозък.Стегнете се и се вземете в ръце ,защото социалната не ви мърда.Пълно е с такива остарели т.а.р.и.кати.
56
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тук няма никакви условия и пазарна среда за развитието на този бизнес , общо взето се стига до там администрацията на ГЕРБ да рекетира по определени начини бизнеса
55
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какво предлагаме в замяна: евтин алкохол, евтини к..ви, пътища за изпробване на автомобилите при екстремни условия, съспенс при всякакви административни и прочее дела (да не споменаваме съдебните такива), мързелива неквалифицирана работна ръка, ясно счетоводство на отчисленията към партийните каси ...Е, нема как да не додат ... Пък ако не додат, да земем да хванем да си построим един наш автомобил и да си го караме. Както казва Примерът Б.Б. като открива поредните сантиметри магисртрала "... да могат хората да си карат автомобилите".
54
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошо нема, само да им обадят да си вземат и кадрите, щото инак... си представям бай Дончо с мистрията как монтира арматурно табло с почукване оттук-оттам.
53
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плевнелиев е новия Фердинанд Порше даже е по-велик от него.
52
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нали пробваха да сглобяват ГРЕЙТ УОЛ, като Тиквата и джуджето от Микре дори ги обявиха за българско прозводство.И какво стана - едно голямо НИЩО. Не стига че са евтини, но са и пълни ***.Бих взел такава кола само ако ми я подарят.
51
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плевнята заедно с ония земеделец да върнат парите ни за миговете! Да не се прави на ощипана мома, че като го поспукам с луди шутове помпразната кратуна хороскопска...
50
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно ще правим ТАТА. Ахахаа или бата мата
49
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Аман от вас!Добре, ама като нямат пазар за кой ще ги произвеждат тези автомобили?