Нарушава ли правилата шефът на Военна академия? Каракачанов: Не!

Министърът в писмен отговор към червения депутат Николай Цонков
8 фев 2018 17:45,
5
Нарушава ли правилата шефът на Военна академия? Каракачанов: Не!
Архив: Булфото

Позволява ли си своеволия и превишава ли си правомощията генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военна академия "Г. С. Раковски"? Тези въпроси задава червеният депутат Николай Цонков към министъра на отбраната Красимир Каракачанов и настоява, че има сериозни нарушения в академията и са подадени повече от 50 жалби и сигнали до военното министерство. От своя страна пък вицепремиерът Каракачанов напълно отхвърля всички твърдения и ги опровергава.

Депутатът от БСП изнася данни, че са прекратени трудовите договори на голям брой цивилни служители и са назначени нови, близки до началника лица, без да се спазва установения ред. Той също посочва, че не се заплаща на служителите за положения извънреден труд и е премахната денонощната охрана на академията и е заменена с лица на граждански договор. Цонков допълва и че има сигнали за ползване на служебен автомобил от зам.-началника на Военна академия за лични нужди.

Съобщава се и за трансформиране на академични длъжности и неакадемични, промяна на военни звания по длъжностно разписание – от майор се трансформира в капитан, както и създаване на несвойствени за висше училище структури и длъжности като "Офис на началника на Военна академия".

В писмен отговор обаче Каракачанов твърдо отхвърля тези твърдения и настоява, че началникът на Академията не извършва нерегламентирани и своеволни действия и че проверките не се установили нарушения.

Министърът отчита, че за 2017 г. за прекратени договорите на 49 цивилни служители, от тях – по собствено желание 12, поради изтичане на срока на договора 12, в срока на изпитание – 5, придобили право на пенсия – 13 и 7 след упражнено право на пенсия. Новоназначените отговарят на изискванията и нямат близки или родствени отношения с началника на академията, категоричен е Каракачанов.

Той отрича и денонощната охрана да е премахната и обяснява, че има 24-часово оперативно дежурство с постоянно наблюдение на сградите на Военна академия. Министърът на отбраната определя като недостоверна информация и това, че не се заплаща извънредният труд. Той допълва, че през 2017 г. само един служител е положил извънреден труд и той е отчетен и заплатен. Проверките не потвърждават и информацията, че зам.-началникът е използвал служебна кола за лични нужди.

Структурното звено "Офис на началника" е създадено през 2017 г. чрез преструктиране на съществуващи звена по препоръка на външен одитор и напълно съответства на нормативната уредба, обяснява още Каракачанов. Той допълва и че е трансформирана само една вакантна академична длъжност в неакадемична - "Началник на сектор "Международна дейност". При промяната на военни звания пък е следвана буквата на закона, допълва  вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
6
 
! Отговори
Юрий Иванов преди 6 години
Щом се оплакваш от началник или пишеш доноси срещу него, това е признак, че той работи и милее за"къщата" която стопанисва! А МИШОЦИТЕ, които са мързелували или мързелуват не им изнася и измислят начини за да компрометират.
4
1
 
16
 
! Отговори
naco преди 6 години
Искаме да попитаме АВТОРИТЕ на този материал следното:Другари ,КАК са решават тези подобни "ПРОБЛЕМИ" ,споменати в статията в ЧАСТНИТЕ ФИРМИ???? Време е вече да РАЗБЕРЕТЕ,ДЪРЖАВАТА ни повече НЕ МОЖЕ да се КРАДЕ!!! Нека тези освободени СПЕЦИАЛИСТИ,ЕКСПЕРТИ си намерят работа в ЧАСТНИТЕ ФИРМИ!!! Там има НУЖДА от РАБОТНИЦИ!!!
3
2
 
17
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
Армията в момента е сбирщина от пенсионери. Средна възраст над 40 г. и нагоре.
2
4
 
18
 
! Отговори
exmilitary преди 6 години
Военните 89% са си *** парчета.Мислят на дребно.Много добре го помоя Груди Ангелов като полковник в Горна Баня.За малко да го пенсионират ама намери жокер и се задържа на повърхността.Мисли на дребно да назначи некой свой човек да отвори незаконна лавка.Абсолютни бай ганецовски тъпизми.Аре чао.
1
4
 
13
 
! Отговори
ген. майора преди 6 години
Абе тези от БСП кво се правт на ощипани булки? В цялата страна е така, всеки на мое място би направил тези далаверки, то си е в кръвта на ***. Сякаш те като бяха на власт са булу чисти като сълза.