Павлова скочи: Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция!

България изпълнява условията за приемане в еврозоната, увери тя
9 фев 2018 19:20, Елка Василева
265
Павлова скочи: Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция!
Снимка: архив, Reuters

"Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция": България смята, че е готова за еврозоната и отхвърля обвиненията в корупция, пише в обширна публикация германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" /ФАЦ/, чиито автори са разговаряли с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Дойче веле публикува части от публикацията на ФАЦ.

Остра критика срещнаха поощрителните думи на Жан-Клод Юнкер, че страни като България следва да се приемат в еврозоната колкото се може по-скоро, припомня ФАЦ в началото на публикацията. Стори ли това, ЕС ще повтори грешката, направена навремето с Гърция, която и досега не отговаря на изискванията, твърдят едни. А други посочват, че ширещата се корупция и слабите институции в България са достатъчно силен аргумент срещу въвеждането на еврото в страната.

Българският министър Лиляна Павлова, отговаряща за европредседателството на страната, отхвърля и двата аргумента, подчертава изданието. "Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция, ние изпълняваме икономическите и финансовите условия за приемане в еврозоната", казва Павлова в интервю за ФАЦ.

Тя признава, че корупцията в България е сериозно предизвикателство, но добавя, че "във всяка страна има проблеми с корупцията". Няма причина приемът в еврозоната да бъде отлаган, твърди Павлова и посочва пред ФАЦ конкретни данни за положителния икономически растеж, ниския ръст на задлъжнялост и намаляването на безработицата в България.

Някой иска да очерни България?

В статията си ФАЦ посочва също, че още преди месец българският финансов министър Владислав Горанов е заявил, че до юни страната ще кандидатства за т.нар. чакалня на еврозоната (има се предвид механизма ERM II, предшестващ влизането в еврозоната).

По-нататък в текста министър Павлова е цитирана с довода, че за приемането на България в еврозоната са се застъпили както председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер - при откриването на българското европредседателство в началото на януари, така и германският канцлер Ангела Меркел. Същото се отнася и до Шенгенското пространство, според Павлова, цитирана от ФАЦ с думите: "Ние контролираме външните граници много добре".

В тази връзка изданието между другото посочва, че с подкрепата си Юнкер се опитва да обвърже България по-тясно с ЕС като един вид противотежест срещу еврокритичните страни от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия).

"Очакваме да ни оценяват според постиженията ни, а не според емоции и субективни впечатления", цитирана е да казва министър Павлова малко по-нататък в публикацията. Това се отнасяло и до борбата срещу корупцията. С етикета "корумпирана страна" политически заинтересовани кръгове искали да очернят България, смята Павлова. Пред ФАЦ обаче тя не посочва никакви имена, подчертава изданието. През последните години, според министъра, страната е отбелязала голям напредък в борбата срещу корупцията, а наскоро е приела и антикорупционен закон. 

Борбата срещу корупцията: само на думи?

В тази връзка ФАЦ посочва, че в последното издание на индекса на "Трансперънси интернешънъл" за борбата срещу корупцията България е на 75 място - до Турция и след Румъния, Италия и Гърция. А според изследване, поръчано от германската Зелена партия по повод началото на българското председателство на Съвета на ЕС, в България - както и преди - не е налице достатъчен ангажимент за борба срещу корупцията. В него се казва, че антикорупционните закони не отговарят на международните стандарти. За разлика от Румъния в България корупцията почти не се преследва, се сочи в изследването, цитирано от ФАЦ.


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
1
 
8
 
! Отговори
ЧЕПаев преди 8 месеца
Ха ха ха ха, аве, това да не ти е мандра? Павлова си мисли, че като рипне и подскочи ще си получи кифличката, смЕх. Та ти - почти перфектно закръглено недоразумение, си мислиш, че някой ти обръща внимание? Бегай, бегай, бегай.
218
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кого лъжите павлова.коя страна е по зле от нас.румъния ни изпревари ито с години напред. Спрете да лъжите защото ще ни изхвърлят от ЕС.
217
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има математика или статистика както и теория на вероятностите както и закони секакви. Честно и нечестно ги използваме когато понякога не сме си направили сметката и както обикновено некой друг ни е виновен.
216
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 214
"Расте" икономиката при ГЕРБ, а като се събуди отвид - целия те тресе и си сънувал някакви нереални сънища....
215
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Пенсионер
Къде ги тези магистрали бе, деде... За 9 г. при тази помощ от ЕС, при добро желание и по-малко крадене да е направил пръстен от магистрали около България, а то какво....
214
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тук е пълно със смотаняци!!!ГЕРБ първо не са от 30 г във властта ,и второ само при тях расте икономиката!Показателно е как за няколко години БВП стана от 40 милиарда на 105!Тук е пълно с ....фурни !
213
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Казаното от Павлова си е самата истина!Нито повече нито по малко!
212
4
 
24
 
! Отговори
Бесен преди 8 месеца
Лиляно моме,преди 30 години един лунатик на север (Чаушеску) говореше същите глупости като вас и беше неадекватен относно ситуацията там....Еми продължавайте с пълна сила така да се държите и ще видите кво ще стане....Напрежението скоро време ще избие. Усеща се.
211
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стига сте ревали льохмани!Управляващите ви ви правят това,КОЕТО ВИЕ СТЕ ИМ ДАЛИ ДА ПРАВЯТ!!!

Вие самите - плащате им да го правят и те го правят!!!

А вие изпитвате неистовото удоволствие да ревете и хленчите!

Я си вижте коментарите - само хленч и почти никой,който да призове да се хване "тоягата" и се измете сметта!

Стоите и чакате да дойдат следващите "пак тия",за да ви оправят!

Те ви "оправят" вече близо 30 години и вие все си хленчите!!!

Е ЗАСЛУЖАВАТЕ СИ ГО!!!

Бе-е-е!!!
210
1
 
22
 
! Отговори
Шлоко преди 8 месеца
209- Ми вземи си го Бойко у вас по си ритайте топка ,санирайте си мазетата и Лилето да ви подсвирква и си управлявате дружно!
209
4
 
18
 
! Отговори
Пенсионер преди 8 месеца
До Анонимен 199 Прав си приятел. Бойко взе 16 милиарда заем и вместо да ги разде по равно на всеки български гражданин , ги ползва за глупусти. Магистрали , саниране , европредседателство , камери , пари за полицайте...А за нас гражданите по скъп ток и газ.Това справедливоли е ?Я ни дай парите да хапнем и пиинем като за последно , па държавата кучета я яли.
208
1
 
26
 
! Отговори
РАстрел за крадците преди 8 месеца
В Ловеч за ремонт на центъра бяха необходими около 0.9 милиона лева-- ТАбелата сочи че са предвидени над 84 000 000 живи лева ограбени от народа/или вижте колко/.

Само лихвите по тези пари са за над 10 000 000 годишно ..
207
0
 
23
 
! Отговори
АМАН от наглеци преди 8 месеца
НАглеците на власт перат ограбените от народа милиарди вкл с НЕЗАКОНЕН ДДС .През НАгло Корупционни обекти.
Правим проверки насреща табели ремонт на дограма и ламперия/8 км метра/ 2 860 000 от МРРБ/сградата с терена струва около 0.4 милиона ..
206
0
 
29
 
! Отговори
РАстрел за крадците преди 8 месеца
ТАрикатите от доказано престъпни министерства и ведомства продължиха да ограбват десетки милиарди живи лева годишно и през тази година.
НАд 5600 000 българи НЯМАМЕ ПАРИ ЗА ЖИВОТ В БЪлгария..АМАН от нагли престъпници на власт..
205
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не знам дали г-жа Павлово може да скачи, но знам , че при всеко скачане се се пада/ приземява/ на земята. Крайно време е управляващият ни елит да се приземи,да вини как живее народа, проблемите им да реши, икономика да създаде, а не само с нови" европейски" цени и данъци да ни замъглява, къде какво било. Ние сме все още България.
204
0
 
21
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 8 месеца
Павлова която ограбваше нагло милиарди от народа през МРРБ сег а краде от народа стотици милиони за Нагло престъпни ПИАР МЕРОПРИЯТИЯ.Закупените с ограбени пари от народа черни терористични видео камери вече са повредили милиони БЪлгари
203
1
 
19
 
! Отговори
Киро преди 8 месеца
Мъже от всички страни - организирайте се!
Има гей мафия, която иска всички да обърнат резбата!
Не яжте ГМО - там е отровата!
202
0
 
29
 
! Отговори
Arest za Pavlova преди 8 месеца
В СОфия нагли престъпници менкани на власт крадат десетки милиарди живи левове годишно от народа.Перат милиардите през нагло корупционни обекти. В ГЪрция дават пари на гражданите за оцеляване.
В България терористи на власт крадат милиарди от народ-а при пенсии около 100 евра на месец//--------------------------
201
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лили Винетката отхвърля обвиненията, но без да посочва никакви аргументи за това. Смех. Цганска работа .
Журналистите от ФМЦ изнесли факти, изследвания, числа, доказващи твърденията им , а Герберастката комуниска Лили риве.
И от мъка изеде вместо пет - десет кифтета. Ша земе да си развали линията.
200
5
 
13
 
! Отговори
нямам думи преди 8 месеца
За какво си говорим. Гърците ги засипаха със самосвала с пари за да могат да проникнат в България като чуждестранни инвеститори.
Повечето отиде в канала. Сега Гърците ни обвиняват че са ни плащали да им работим и парите били дошли при нас.