Павлова скочи: Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция!

България изпълнява условията за приемане в еврозоната, увери тя
9 фев 2018 19:20, Елка Василева
265
Павлова скочи: Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция!
Снимка: архив, Reuters

"Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция": България смята, че е готова за еврозоната и отхвърля обвиненията в корупция, пише в обширна публикация германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" /ФАЦ/, чиито автори са разговаряли с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Дойче веле публикува части от публикацията на ФАЦ.

Остра критика срещнаха поощрителните думи на Жан-Клод Юнкер, че страни като България следва да се приемат в еврозоната колкото се може по-скоро, припомня ФАЦ в началото на публикацията. Стори ли това, ЕС ще повтори грешката, направена навремето с Гърция, която и досега не отговаря на изискванията, твърдят едни. А други посочват, че ширещата се корупция и слабите институции в България са достатъчно силен аргумент срещу въвеждането на еврото в страната.

Българският министър Лиляна Павлова, отговаряща за европредседателството на страната, отхвърля и двата аргумента, подчертава изданието. "Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция, ние изпълняваме икономическите и финансовите условия за приемане в еврозоната", казва Павлова в интервю за ФАЦ.

Тя признава, че корупцията в България е сериозно предизвикателство, но добавя, че "във всяка страна има проблеми с корупцията". Няма причина приемът в еврозоната да бъде отлаган, твърди Павлова и посочва пред ФАЦ конкретни данни за положителния икономически растеж, ниския ръст на задлъжнялост и намаляването на безработицата в България.

Някой иска да очерни България?

В статията си ФАЦ посочва също, че още преди месец българският финансов министър Владислав Горанов е заявил, че до юни страната ще кандидатства за т.нар. чакалня на еврозоната (има се предвид механизма ERM II, предшестващ влизането в еврозоната).

По-нататък в текста министър Павлова е цитирана с довода, че за приемането на България в еврозоната са се застъпили както председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер - при откриването на българското европредседателство в началото на януари, така и германският канцлер Ангела Меркел. Същото се отнася и до Шенгенското пространство, според Павлова, цитирана от ФАЦ с думите: "Ние контролираме външните граници много добре".

В тази връзка изданието между другото посочва, че с подкрепата си Юнкер се опитва да обвърже България по-тясно с ЕС като един вид противотежест срещу еврокритичните страни от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия).

"Очакваме да ни оценяват според постиженията ни, а не според емоции и субективни впечатления", цитирана е да казва министър Павлова малко по-нататък в публикацията. Това се отнасяло и до борбата срещу корупцията. С етикета "корумпирана страна" политически заинтересовани кръгове искали да очернят България, смята Павлова. Пред ФАЦ обаче тя не посочва никакви имена, подчертава изданието. През последните години, според министъра, страната е отбелязала голям напредък в борбата срещу корупцията, а наскоро е приела и антикорупционен закон. 

Борбата срещу корупцията: само на думи?

В тази връзка ФАЦ посочва, че в последното издание на индекса на "Трансперънси интернешънъл" за борбата срещу корупцията България е на 75 място - до Турция и след Румъния, Италия и Гърция. А според изследване, поръчано от германската Зелена партия по повод началото на българското председателство на Съвета на ЕС, в България - както и преди - не е налице достатъчен ангажимент за борба срещу корупцията. В него се казва, че антикорупционните закони не отговарят на международните стандарти. За разлика от Румъния в България корупцията почти не се преследва, се сочи в изследването, цитирано от ФАЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
2
 
21
 
! Отговори
некъде там преди 6 години
До Анонимен 155 Почти съм там , на 200 км от Мавритания и да , климата никък не е лош, днес и на плаж ходих .А в тоя *** дето наричате държава , като гледам скоро няма да се прибера , поне докато не вкарат половината политически елит / от всички цветове/ в затвора доживот.
146
6
 
7
 
! Отговори
да ги е яд преди 6 години
Народа казва "гърчи се от яд". Демек "завислив като грък."Не ще да е напразно това.Четем го по коментарите.
145
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 153 долар"За какво ни е еврото? Да плащаме тарикатлъците на Гърците ли?Светна ли ви , *** пак закъсняхте .Бойко сега като се срещне със Ципрас ,няма как да му откаже едно рамо . Бойко пари няма ,НИЕ ЩЕ ПЛАТИМ !
144
35
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо се обръщай към законно избрания Министър Председател с уважение което му се полага. Народа вижда построеното и постигнатото. Вижда и твоето поведение.А 25 милиарда не е вземал назаем, но плати греховете на Станишката още 2009 като спечели изборите въпреки че тогава проблема беше *** на София.
143
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Павлова скочи: Крайно нечестно е да ни сравняват с Гърция!Eстествено....гърците са стотици години пред нас.
142
2
 
28
 
! Отговори
cCc преди 6 години
Българи бедни... с Африкански заплати...
141
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До долар А тарикатлъците на Тиквата и ГЕРБ ,с 25 милиарда заеми ,кой ще ги плаща ?
140
8
 
6
 
! Отговори
затова преди 6 години
Защото вестника е Мегали Идеа настроен и се опитва да налага национални комплекси на българите. Политиката е да се уронва престижа на всичко българско.А като чуе човек Мегали Идеа се сеща че тя се спонсорира от Москва.
139
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спенс- Велика Българияаптека, банка, кино, публичен дом казинона тълпата даваш хляб и зрелище и виноидва нов сериал, забаравете стариякажете кво остана от велика България?ТОВА ОСТАНА ОТ НАС
138
3
 
16
 
! Отговори
долар преди 6 години
За какво ни е еврото? Да плащаме тарикатлъците на Гърците ли?
137
5
 
22
 
! Отговори
некъде там преди 6 години
Естествено , че не е чесно да ни сравяват с Гърция, по-честно е да ни сравняват с Мавритания и Кот ДИвоар.
136
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЕ "БЕЖАНЦИТЕ'глу,,ко НЕ САМО В БЪЛГАРИЯ НЕ ИСКАТ,ТЕ "БЕЖАНЦИТЕ"И В ГЪРЦИЯ НЕ ИСКАТ,ТЕ "БЕЖАНЦИТЕ"ИСКАТ ПРИ МАМА МУТИ,ТА И "НАШИТЕ БЕЖАНЦИ"ОТИДОХА ТАМ,хахахах,ТИ ОТ ТЕХ ЛИ СИ,ОТИШЪЛ СИ ЗА ДЕЦКИ ахахахаха
135
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като бягащите от мизерия и ,,война '' мигранти,емигранти,бежанции др.не искат да остават в БГ.,а я ползват за транзитна дестинация,ми става ясно как изглеждаме пред очите на света.
134
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Африканците са на юг от нас,о неграмотний АБЕ СТАМАТЕ ЩО ДА НЕ СЕ СРАВНЯВАМЕ С ГЪРЦИТЕ,хахахахаха КОМПЛЕКСАР Смо..тан,гърците са му пример хахахаха
133
5
 
23
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Ха-ха, с Гърция тръгнали да се сравняват. Смешници!
132
6
 
20
 
! Отговори
cCc преди 6 години
Българите се смятат за нещо, всъщност са кръгла нула. Ха ха... Африканци...
131
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ние сме много назад от Гърците във всичко."Не баш във всичко. Във финансовата дисциплина и в интелектуалното развитие сме около две хилядолетия напред.
130
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме много назад от Гърците във всичко.Най голямата разлика е че те са много по богати от нас и много по сплотени.
129
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"*** Арийски, дошъл от степите на Азия с конски опашки"Ало, моддерратора, тук се разпространяват обидни, расистки и неверни твърдения за Република България. Спиш ли?
128
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малка улица, детство, пред бялата къща,Години минали, без нищо да се връща!Тук съм и питам: Това ли заслужавам!?Да се боря всеки ден без да се предавам!Аз викам, а отсреща никой не слуша!За да папат шепа хора, за милионите суша!Онея гребат с лопати, а ние гребем с лъжички!Лека полека бавно ни го слагат на всички!Всеки вика: "що аз да съм балъка?"А е време народа да изхвърли ***!БЪЛГАРИЯ!!! ТОВА Е ПЕРФЕКТНАТА ПЕРАЛНЯ!За 1000 лева лягаш в чиято искаш спалня!