Председателството ни – големите очаквания на Черна гора

Подгорица се надява на добри резултати за страната си
9 фев 2018 21:10,
6

Българското предсадеталество на Съвета на ЕС се посреща с високи очаквания от Черна гора.  Това стана ясно от думите на министъра на евроинтеграцията на страната Александър Андрия Пейович.

Той бе на посещение в България и проведе срещи с външния министър Екатерина Захариева, с министъра на председателството Лиляна Павлова, с бившия външен министър Кристиян Вигенин и др.

"С тях достигнахме до оценката, че това европредседателство е напълно посветено на Западните Балкани, както и на Черна гора. Всички бяха оптимисти за предстоящия пред нас период. Мога да кажа, че достигнахме до извода, че Черна гора е лидер в сферата на евроинтеграцията и че Подгорица, желае да завърши българското европредседателство с добри резултати. Искаме да отворим нови глави и да напреднем и по-нататък по главата правосъдие, която, както знаете, е ключова", каза Пейович в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Още по темата

Според черногорския министър така ще се създадат предпоставки през новата година да се влезе в последния етап, в който да се получат финалните критерии за завършването на глава правосъдие.

"След това ще започнем да затваряме главите една след друга. Ако това успеем да направим, а и предвид това, че очакваме силно политическо послание от срещата в София на 17 май, смятам че ще имаме ясно основание да считаме, че българското европредседателество е започнало, не само период на т.нар балкански европредседателества – България, Австрия и Румъния, но е и едно европредседателство, което дава нова енергия, нов импулс за една нова вълна от разширявания на нови и бъдещи членове на ЕС от Западните Балкани", каза Пейович.

Той коментира и икономическата ситуация в Черна гора и я определи като добра.

"Разбира се, че винаги може да е по-добре. През миналата година имахме ръст от около 4%. Ще видим най-новите индикатори, но това са повече от нашите предвиждания. Имахме значителен ръст на туризма. В малката Черна гора, бяха отворени 33 хотела, а имаме и по-нататъшен спад в безработицата. Страната ни представляваше едно изключение. Ние вкарваме и работна ръка от чужбина - повече от 10% от нея идва от региона, което трябва да ви говори за силата на икономиката ни, че създаваме работни места", каза евроминистърът.

През миналата година в Черна гора са създадени повече от 5500 работни места, а общият брой на работещите в страната е 200 000, което е значителен ръст. "Това показва, че политиката, която имаме, както в туризма, така и при малките и средни предприятия, заедно със сериозните инвестиции в инфраструктурата, показваме една истинска икономическа активност, която ще продължи и през тази година", каза министърът.

Той съобщи, ме в момента Черна гора изгражда своята първа магистрала, което е най-големият инфраструктурен проект – стойността му е почти 1 млрд.евро.

"Освен това инвестираме и в железопътната ни компания чрез Берлинския процес и стратегията за свързване. Очакванията от туристическия сезон през 2018 година са също много оптимистични, туристическите оферти са изцяло продадени. Така че сме много оптимистични за конюнктурата за 2018", каза министърът.

Повече четете в  Bloomberg TV Bulgaria и вижте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
топчо преди 6 години
Незнанието в очакванията ги води до желание към ЕС.Стремежът им ще предизвика срив , разгром на икономиката и стандарта им на живот.Ние преживяваме тези моменти сега.Няма да имат права и ще изпълняват , като марионетки " конвенциите " на Запада.Членство в ЕС = обезличаване , като нация и държава.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакви очаквания за Държава , която в Продължение на Хилядолетия не умее да си промени името . На Планетата Земя ЧЕРНИ ГОРИ НЯМА .
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как бе официалната валута в Черна Гора е еврото , тях отдавна са ги приели , иначе нямаше да им позволят да ползват еврата .
2
1
 
0
 
! Отговори
Коко преди 6 години
Тия ще бъдат следващите УНИЩОЖЕНИ от ЕВРОГЕЙСКАТА МАФИЯ ОБСЛУЖВАЩА БАНДИТИ ТЕРОРИСТИ РАКОВОДЕНИ ОТ АМЕРИКА ВЪН ТАЯ *** ОТ ЕВРОПА И БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В черните Гори има само вампири таласъми и *** -предатели. Желателно е да не комуникираме с такива същества.