Решено: Без поръчка за илачи за редки заболявания

Това реши НС с приетите поправки в Закона за обществените поръчки
2
Решено: Без поръчка за илачи за редки заболявания
Снимка: visualhunt.com

Болниците ще купуват лекарства за пациенти с редки заболявания, без да се провежда обществена поръчка. Това решиха депутатите с окончателно приетите поправки в Закона за обществените поръчки.

Още по темата

Промените засягат списък с медикаменти, които са разрешени за употреба, но не се разпространяват на българския пазар. Целта е лекарствата да стигат максимално бързо до пациентите.

Става дума за медикаменти, които са включени в списъка по чл. 266а от Закона на лекарствените продукти в хуманната медицина - тоест такива, които са регистрирани в страна членка на ЕС, разрешени са за употреба, но не се предлагат в аптеките и нямат пазарна дистрибуция. Най-често това са медикаменти за редки заболявания, а приложението им е подходящо за малък брой пациенти.

Досега по закон болниците са длъжни в такива случаи да обявят обществена поръчка.

Промяната идва след поредица от скандали в края на миналата година заради идеята на ГЕРБ да наложат мораториум върху плащанията от страна на НЗОК на иновативни медикаменти през 2018 г. Президентът Румен Радев наложи вето над тази част от бюджета на НЗОК за тази година и в крайна сметка след масово недоволство текстовете бяха отменени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен това решение дава възможност за кражби в епични размери. Лекарствата за редки заболявания достигат до 200 000 евро на година на човек. Кой ще определя на каква цена ще бъдат внасяни, с какъв комисион и кой ще поеме цената на самото лекарство. Това трябваше да се реши на ниво МС - да се разпише процедурата - примерно крайната цена да е осреднена от 3те най-ниски в ЕС. Или 5те най-ниски. Сега, някой може да каже, че ще ги внася на 250к, и да му се платят, щото е симпатичен на някого.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До автора на статията!"Илач" - Какво оначава тази дума на български език???Ако така продължавате то сменете името на сйта на "Днес.ДПС"