Деца призоваха депутатите: Гордейте се, че сте българи!

Парламентът отвори врати за всички, които искат да го разгледат
10 фев 2018 13:28,
33

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Деца призоваха депутатите да се гордеят, че са българи от пленарната зала на парламента.

Днес Народното събрание отвори врати за всеки, който иска да разгледа мястото, където  работят народните представители. Поводът за инициативата е 139-годишнина от Учредителното събрание.

Сред посетителите имаше и много деца и ученици. Едни от тях, от столичното 129 училище "Антим Първи", призоваха от пленарната зала на Народното събрание депутатите да взимат мъдри решения, да се гордеят с историята на България и да се гордеят, че са българи, съобщи БТА.

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов им отвърна, че е убеден, че един ден някой от тях ще се върне отново в тази сграда. „Всеки в сърцето си е готов да пази България, независимо от всичко, и да даде за нея онова, което са дали дедите ни“, каза Христов пред децата.

Той показа на учениците оригиналите на Търновската конституция и на "Сребърната конституция" - издадена заради приети промени в основния закон на 9 юли 1911 г. и наричана така за това, че нейната корица е от ковано сребро с позлата.

По думите на Христов Търновската конституция е най-доброто от европейската мисъл тогава, а и много неща от нея са актуални и днес и с нея можем да се гордеем. „Знайте, че днес сте се докоснали до светиня“, допълни той пред децата. След обща снимка пред официалния вход на сградата Христов покани учениците да идват по-често в нея.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари