Македония с ново име, но защо за сметка на България?!

Първанов зове родната дипломация да следи преговорите
81
Македония с ново име, но защо за сметка на България?!
Снимка: Булфото, архив

Договарянето за името на Македония не трябва да е за сметка на България, смята президентът на България от 2002 г. - 2012 г. Георги Първанов.

Според него фактът, че се деблокира диалогът между Гърция и Македония в спора за името, е положителен.

"Притеснява ме, че започват да се водят разговори в посока към няколко варианта, някои от които бият по българската позиция", призна той.

Още по темата

"Да, ние сме признали Македония с нейното конституционно име, първи при това, но представете си варианти като Горна Македония или Северна Македония – това е договаряне в полза на Гърция, но за сметка на България", подчерта Първанов пред bTV.

Мисля, че не е безразлично на София и на нашата дипломация как ще завършат тези преговори. В един момент трябва да има някаква съгласуваност и с нас, смята той.

Името Северна или Горна Македония включва Пиринския край, тоест Егейския край не го засягаме и не го коментираме, а в същото време претенциите към България висят, остават в пространството. Най-малкото това трябва да се проговори между правителствата на двете страни", допълни той.

Първанов отбеляза, че подкрепя идеята и поведението на премиера за спиране на разправиите на Балканите.

"Въпреки всичко не може всяко договаряне да бъде за сметка на България, тоест ние трябва да отстояваме нашия интерес", категоричен беше той.

Според него деблокирането на преговорите между Атина и Скопие е по-скоро западен натиск, може би задокеански.

Във връзка със срещата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с ЕС у нас в края на март Първанов заяви, че трябва да видим какво се очаква на изхода от тази среща.

Претенциите на Ердоган не се вписват в европейското поведение, заяви Първанов.

"Има две тенденции – едната е османизацията на Турция, другата тенденция на нас ни се иска да е европейската линия. Коя ще надделее, не е много трудно да прогнозираме. Ердоган няма да отстъпи от идеята за османизацията и влиянието в ислямския свят. В този смисъл разговорът с него няма да бъде лесен. Той не е лесен дипломат, държавник, но е предсказуем дори и тогава, когато поставя тежки условия", подчерта той.


Първанов все пак отбеляза, че самото домакинство и организацията на тази среща в България е нещо позитивно.

"В поведението на българската дипломация ми липсва поставянето на нашите проблеми. Да сте чули за последните години някой да говори за проблемите на тракийските бежанци, за имотите, които бяха отнети? Не, този въпрос е снет от дневния ред. Докато турската дипломация има железни опорни точки, поставят си всичко от президент през премиер до последния чиновник", изтъкна Георги Първанов.


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
4
 
! Отговори
bolbov преди 11 месеца
Питат Радио Ереван В коя държава е възможно от изтърванов селянин да направят президент?Само в България отговаря радиото
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Прост, по-прост, най-прост, македонец!!!
62
3
 
12
 
! Отговори
Йордан преди 11 месеца
Защото кой ни брои за нещо с тези смешни управляващи у нас?
61
4
 
10
 
! Отговори
Диоген фенера преди 11 месеца
А Плевнелиев като беше на власт с БСП този проблем защо не беше решен,ами е по важно да плюете по властта докато вие я вземете-демек действат на принципа стани ти да седна аз.Не одобрявам политиката на ГЕРБ,ама и на тия лицемери също.
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
България изпълнява каквото кажат Ердоган и Тръмп за Македония.
59
14
 
3
 
! Отговори
Потомук на Александъ преди 11 месеца
Како сте татарии
58
6
 
3
 
! Отговори
Чичо пич преди 11 месеца
Друго си е Курнелчето да завърти външната политика.малеееее разкош
57
1
 
9
 
! Отговори
тази тлъста свиня преди 11 месеца
както и Пювналиев, защо не се скрият и да не се явяват повече, че станаха за резил и посмесище на народа
56
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ГЕРБ и дипломация.............голям смях, герберите не знаят какво е дипломация и зашита на националните интереси.
България има едно марионетно правителство.
Така че забравете за защита на националните интереси от тия политици!
55
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гърция има дипломация, БГ-външни министри от 25 години насам служат на чужди интереси, дори се назначават от чужди посолства.
Искате ли примери?
54
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Може Долна Македония-като се знае колко са долни македонците!
53
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гърците имат дипломация, но дипломация и гербери-все едно слон в стъклен магазин.
52
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да проговорим и ние за Беломорието ? Където ни го откраднаха Гърците мръсни. Фалита сега им е малко. Да фалират на цяло и да си откупим Българските земи.
А за мизериятаа Македония ...Да питат създателя й Сталин и БКП , защо насилствено са македонизирали Български граждани .
51
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Македония е една малка, незначителна, жалка, четвъртокласна държава без никаква тежест на Балканите, която се командва от албанската мафия.
Предлагам да се казва Албаномакедония(ако трябва да се отчита етническия състав), Нова Македония или Македония-Скопие.
Без никакви географски посоки- Северна, Южна и т.н.
50
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Единственото приемливо име за тази измислена от Сталин и коминтерна страна е Скопска република. Да ли им харесва или не нито нас нито гърците трябва да ни интересува.
Точка казах!
49
7
 
2
 
! Отговори
Алюзиите преди 11 месеца
Ами, да ! Логично е Горна Джумая (сега Благоевград) да бъде град в Република Горна Македония !
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пиринския край си е в България,те они да си преговарят така както си е по диогонал поставена тази Македония-югозападна-североизточна щом като толкоз време не могат да и намерят име,признали сме по стечение на обстоятелствата това което е било под това име част от Югославия,инак се тунтункат с името бая време като по поръчка докат не скарат всички наоколо съседи докат чрез сбиване не ги превземат хитро,впрочем тая политика наверно е започнала от Междусъюзническата война щом няма спазени договори.
47
3
 
14
 
! Отговори
Гоце открадна яко преди 11 месеца
Гоце открадна яко по време на прехода и президенстването си и с част от тези пари Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син. Да са живи и здрави поддръжниците на АБВ, които се явяват наследници на Гоце.
46
3
 
12
 
! Отговори
до 27 16република преди 11 месеца
Македония е имало и преди В С ВОЙНА по време на войната като съюзници с Германия българите влизат там и Сърбия като окупатори.И сега в Македония това го отбелязват.Бил съм в Македония на работа и много пъти ми е показвана карта ха която те са отбелязали части от България и Гърция за македонска територия.Първанов е прав македонците ще искат пиринска Македония за тяхна ние също не трябва да признаваме държава с това име.
45
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За съжаление,другите държави си имат държавници, а ние си имаме марионетки,които чакат Меркел да им каже какво да правят.