ВМРО иска легитимен превод на Истанбулската конвенция

Едва тогава КС да даде ход на делото, настояват "войводите"
13 фев 2018 15:30, Красимир Ангелов
55
ВМРО иска легитимен превод на Истанбулската конвенция
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Несъстоятелността на българския превод беше използвана като мотив в основната битка на поддръжниците на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция, смятат от ВМРО в специална позиция, изпратена до медиите.

"Именно мандатоносителят – ПП ГЕРБ, още в началото на годината, след гласуването на 3 януари 2018 г. на документа в МС, изрази своите притеснения, че проблемът в неразбирането на текста идва от некоректния превод и заяви, че ще поиска официален такъв от Съвета на Европа. До този момент обаче, вече месец и половина по-късно, такъв няма", отчитат войводите.

Още по темата

Затова те питат по кой текст Конституционният съд на Република България ще направи своето тълкувателно решение – по българския, обявен от ГЕРБ за несъстоятелен, или по английския и/или френския, на които е подписана конвенцията, и които са официални по силата на международното право.

Затова от ВМРО – БНД настояват конституционните съдии да не дават ход на делото, преди да бъде изчистен въпросът с легитимността на текста на Конвенцията.

"Призоваваме Външното министерство на страната ни да спази процедурата, като направи нов превод, който да изпрати за одобрение в Съвета на Европа, и едва след това т.нар. Истанбулска конвенция да бъде гледана по същество от Конституционния съд", отчитат патриотите.

По думите им, след направени консултации с водещи юристи, е станало ясно, че при ратифициране на документа ще се наложат не само законодателни промени (в над 20 закона), но и на фундаментални текстове от Конституцията на Република България, чиято промяна може да направи само ВНС.

"Също така припомняме още няколко притеснителни факта около легитимността на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция. А именно – още при самото обсъждане на документа в Съвета на Европа са възникнали сериозни противоречия. Даже от българска страна са направени забележки относно спорните и днес дефиниции за джендър и социален пол. Те не са взети под внимание.

Нещо повече – всеки пробен документ, който се приема от Съвета на Европа, се гласува от Съвета на министрите на СЕ с консенсус. Т.нар. Истанбулска конвенция обаче не минава през тази съгласувателна процедура. Тя не е била гласувана, точно заради скандалите, които я съпровождат още при създаването. Направо се пристъпва към нейното подписване в Истанбул", пишат в позицията си от ВМРО.


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какви преводи кави пет лева? То е ясно като бял ден - искат да ни натрапят джендърските ценности.
9
18
 
3
 
! Отговори
Турчина преди 8 месеца
Тази конвенция е за защита на половете, които са си дадени по природа, а не за признаване на други полове и разни джендърски номера! Някои си играят с превода и опипват почвата за въвеждане на гей бракове, защото в тия ЕС парламенти е пълно с джендъри.
8
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
е по принцип е хубаво първо да изкате легитимен превод и после да вдигате врява, и да плескате глупости за трети пол и т.н.
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
th
6
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
OPANDIZENITE PATRIOTI--I DVAMATA SA ZA ZA ZATVORA,ZARADI NASAGDANETO NA OMRAZA I NEPRIZNAVANETO NA ISTANBULSKATA KONVENZIA.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да ползват преводача на Павлова!
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво на Каракачанов - халал му информаторството към ДС. Ако спре "конвенцията", ще гласувам за ОП.
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе ДОКОГА ще ни занимават с тази "конвенция"!!!! ТОВА ВЕЧЕ СИ Е НАСИЛИЕ!!!! НЯМА ДА СЕ ПРИЕМЕ, НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ!!!!! И въобще не ни интересува какво е обещавал нашия банкянски....хмммм........ПЪЛНИ Б.ОК.ЛУ.ЦИ!!! Няма да ни натрисате джендърчетата, защото.......
2
4
 
24
 
! Отговори
Ники13 преди 8 месеца
т.е. депутатите гласуват нелегитимния текстове ли? Тия всички са изтрещели.
1
5
 
24
 
! Отговори
Неделя преди 8 месеца
Да си ходят в Истанбул с тая конвенция. Тук не я щем.