Борисов: Връщаме дебата за Конвенцията, няма смисъл от референдум!

Премиерът съобщи, че не се коментират оставки на Валери Симеонов и Нено Димов
14 фев 2018 21:00,
218
Борисов: Връщаме дебата за Конвенцията, няма смисъл от референдум!
Снимка: кадър bTV

Щом хората са уплашени от Истанбулската конвенция – махаме я и връщаме дебата отначало. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването "Питай премиера" по bTV.

На въпрос извиват ли ръцете на ГЕРБ партньорите от ОП заради Истанбулската конвенция, премиерът прочете заглавието – "Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие". 

"Винаги като партия и държава мисля, че всички сме срещу насилието над жени и деца и домашното насилие. Вместо дебатът да се проведе, приемам и това, че някъде може да има текст, който да тревожи някой. Парламентът е мястото, където текст по текст се дебатира и се отхвърля", обясни той. 

"Патриотите никога не са казали, че ще подкрепят такава конвенция. На тях мога да им се сърдя само, защото няколко пъти им казах – колеги, ние няма да приемем Истанбулската конвенция в парламента с различни от нашите гласове", каза Борисов, цитиран от "Фокус". 

"Тази конвенция няма да влиза в НС, сега е в Конституционния съд. Никога не съм правил на инат, може би и затова толкова пъти хората ме избират. Съобразявал съм се с всеки един глас и настроение, едно мнение, още повече пък, ако има и църква. По-странно ми е как колегите от БСП, президентството, заговориха за кукловоди, които искат да приемат тази конвенция, приета от 47 държави в Съвета на Европа. Явно поставяме под въпрос дали да членуваме в ЕС", допълни той. 

"Казал съм го на Патриотите, казвам го и като председател на ГЕРБ: ние Истанбулската конвенция ще я приемаме, само ако имаме абсолютен консенсус в българското общество", поясни Бойко Борисов.

Относно идеята за референдум по темата, Борисов заяви: "Искат да похарчим едни 20-30 млн., не ни трябват тези пари на държавата, за да ги дадат за нещо смислено? Защо да ги похарчим? Тук това не се третира – стига с тази Истанбулска конвенция. Приета е в Истанбул. Именно зад тази конвенция, зад която ние застанахме като европейска партия, беше Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Няма смисъл от референдум". 

"Ако има референдум за гей браковете – как ще завърши? Нима някой не знае, българинът е консервативен, отговорът ще бъде – не. Защо да ги похарчим тези пари", пита министър-председателят.

Той беше категоричен, че не е съгласен да има референдум и че няма смисъл от него, както и, че той лично би гласувал против еднополовите бракове. По думите му темата за гей браковете не стои.

"Българската конституция казва – мъж и жена се женят, казано схематично, въобще тази тема не стои", подчерта Борисов.

"Русия, Азербайджан, България – такива са страните, които още не са я ратифицирали, казаха – не. Добре, и аз казвам не. Това е нещо, което е толкова важно за обществото… Аз го чух, виждам, защото дебатът не тръгна за насилието над жени и деца… Къде тук пише за еднополови бракове?", пита Бойко Борисов и допълни, че е опасно нещо, когато "ксенофобия, страх, лъжи изведнъж така избуят в публичното пространство, че уплашиш хората".

"Щом хората са уплашени – махаме я. Връщаме дебата отначало. Като лидер на ГЕРБ ще разпоредя на депутатите - няма да се занимавате с Конвенцията, докато не седнем наново и не кажем кое е добро като текст", каза още той. 

"Няма да правя нищо, с което да дам възможност и на комшиите от другата страна, и на Корнелия Нинова да си играят със страховете, да проронват сълзи как искат да направим децата гейове и т.н. Не, ГЕРБ няма да стои зад нея и ще върнем дебата. Няма ние да понесем пасива повече, но ще участваме в следващ дебат", каза още Борисов.

"Оттук нататък всеки, който си играе със страховете на хората, всеки, който вместо да говори за домашното насилие, насилието над деца, казва, че това трябва да остане, това трябва да е така, или предлага някакви нови закони, окей, защо не са приети толкова години, десетилетия", пита премиерът.

"Дори един Джамбазки казва – аз бях "въздържал се", защото има и много хубави текстове. Добре, дайте да приемем хубавите текстове, които защитават жените и децата от насилие", допълни още той.

На въпрос какви са отношенията му с президента Румен Радев, той отговори: "Моите са добри – с изключително уважение, но когато някой му напише в речта, поне долу-горе знам кой го пише, "кукловодите на Истанбулската конвенция", чакай, този кукловод за 47 държави е много сериозен кукловод. Страшен кукловод". Той призна, че визира като сив кардинал Иво Христов.

"От години си общувам с него (президента) и той е прекрасен човек. Съветът ми е да не си слуша много тенорите и беквокалите, както и аз моите не ги слушам много", препоръча Борисов.

"С президента Радев няма тема, по която да не сме се разбрали. Предложи шеф на НСО - приех веднага. Днес е предложил посланик в Москва, ще го одобрим", допълни той.

На въпрос дали би поискал оставките на вицепремиера Валери Симеонов заради изказванията му за евродепутатката Ска Келер и министър Нено Димов заради НП "Пирин", Борисов отговори: "За да има оставки и да се приемат оставки, трябва парламентарното мнозинство да ги приеме". 

"Неслучайно тогава се чух с Валери Симеонов и му казах: може да имаш право в много неща, но такъв език и такъв начин на говорене в европейска България с Европейския съюз е неприемлив. Затова ние с прессъобщение се разграничихме от тези негови думи. "Зелените" в България не могат да се оплачат от мен. Те са били чувани винаги, по всички теми. Аз съм им обещал, гарантирал, че сме приели само това - втори лифт и съпътстващите спортни съоръжения", каза още Борисов. 

"С този начин на изразяване на Валери Симеонов - че зелените са глупаци, не съм съгласен. Нито с думите му за Ска Келер", подчерта Борисов. И допълни: "Историята ще каже дали съм бил прав. Дали нещо е било правилно, след 50 г. ще се разбере."

На въпрос защо продължават протестите, той отговори: "Иначе как ще се покажат Христо Иванов и Радан Кънев, кой ще ги види? Нали трябва да намерят някаква тема. Средната работна заплата днес минава 1160 лева, доходите са се вдигнали с 12%, приходите от горивата с 15%, ръст на икономиката, безработицата, в петицата на Европа е България. Как да ги чуят иначе?". 

"Цеко Минев стои зад "Юлен". Омразата между Цеко Минев и "Зелените" води до напрежението за Пирин", обясни проблема премиерът.

Проблемът с корупцията също бе коментиран, като премиерът призна, че има корупция в България, но такава има навсякъде.

"Борбата с корупцията не е само усещане. Завчера арестуваха кмета на Септември", подчерта Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
44
 
! Отговори
прост, по-прост, най преди 6 години
най-***, Борисов. Ще ти се ние да сме забравили. То дебат не е имало, за да започва отначало. Очевидно има едно голямо пренебрежение към хората, но при теб това не е преодоляно. Колко пари взе, та не можеш да ги прежалиш
84
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бат Бойко излезе с железен аргумент за конвенцията - прочете загалвието и точка :) После леко обиди България и Азербайджан - "такива страни" не са приели Истанбулската конвенция :) Хекимян казва: "Четох конвенцията", Бойко: "Не, не си я чел". Хекимян говори на "Вие", Бойко отговаря на "ти" ... Смях!
83
2
 
39
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
"няма смисъл от референдум!"Ако *** не беше такова стадо, такива като Борисов отдавна щяха да са...!
82
4
 
50
 
! Отговори
Анти-геЙрб преди 6 години
Виж сега, селски хитрецо! Ние - Българите, никога, повтарям НИКОГА няма да предадем Вярата си, Християнските си ценности, Семейните си ценности, за да се превърнем в *** по западно-*** образец, което ТИ си се наел да направиш против волята на целия си народ!!! Никога няма да приемем *** обучение на децата ни, без значение колко ни обработвате за ***-каузата по медиите!!! НИКОГА! Ако искаш война, продължавай с опитите да ни пробутваш западно-европейските извращения!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! А на изборите ще си го получиш с лихвите! Заради опита т
81
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце я виж съседната статия джендъра от Ню Йорк. Дай да го подложим на дебат.
80
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОЛИГАРХЪТ ЦЕКО МИНЕВ КОМАНДВА ПАРАДА В ДЪРЖАВАТА, ЯСНО.
79
2
 
46
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
Саниране, магистрали, кражби. За това Холандия не ни иска в Шенген. Тези програми спонсорират ГЕРБ. Един милион, най-малко на ден е цената на политическата кампания за на ГЕРБ. Ей БСП са същите. Не защитавам и не упреквам никого. Всички са маскари. Нали така беше.
78
3
 
60
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Върти, суче, но ще натиска да я приемат. Кой знае къде какво е обещал, и са му обещали на него...Усуква, като Плевнелиев на времето за санирането-дежурна тема....
77
1
 
49
 
! Отговори
НАРОДА преди 6 години
НЕ ИСКА ДА СЕ РАТИФИЦИРА ИК!!!
76
1
 
21
 
! Отговори
Коментатор преди 6 години
Излиза, че без Джамбазки не може.
75
1
 
30
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Ех, ако можеше Симеонов, Джамбазки и сие да не ти висят на шията...
74
0
 
25
 
! Отговори
в грешка си преди 6 години
До Анонимен 69И защо ще се самоубиваш?И не стига това,ами на всичкото отгоре го препоръчваш и на другите!?Самоубийството не е решение!Самоубиват се страхливците,тези които не се борят!Българина не е страхливец!Той по скоро ще почне да ги кичи по върбите продажните тарикати,отколкото да се трепе!И ще бъде абсолютно прав!
73
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страните, които не са я ратифицирали са: Армения, Азърбейджан, България, Хурватска, Чехия,Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия,Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург,Молдова, Русия, Словакия. Македония, Украйна, Великобритания.От страните, които не са членове на Съвета на Европа:Мексико, Япония, Канада, САЩ.Та ББ може малко повече да се информира или да не ни лъже, че са само Русия и азерите, хайде молим ти се.
72
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми нормални са минусите тук, на червените *** Бойко им пречи, не искал конвенцията както Станишко
71
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дебати, дебати и пак дебати докато стане на тяхното. Това целят.
70
4
 
34
 
! Отговори
Съветващ експерт преди 6 години
Боце отслабни,тресеш сланини в изобилие.
69
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Станишко вика За конвенцията, червените *** се дърпат, що така бе
68
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Боко внучето му зет да му донесе.
67
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яко промиване на мозъци ще пада!
66
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До азВсъщност "мъжаги" като теб одавна са оплетени в ценностната система, която невежо наричаш ***. От една страна диви чалга фенове, които кършат кючеци изпълнени от травестити, а от друга страна верни до гроб на ***, където на червения площад има мавзолей с мумия на гей умрял от сифилис.