Историята се усмихна: Договорът за добросъседство влезе в сила

"Двете държави са показали, че могат да решават проблемите на Балканите сами"
20
Историята се усмихна: Договорът за добросъседство влезе в сила
Снимка: БТА

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов на церемония в София външните министри на Република България и Република Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров подписаха Протокола за размяна на ратификационните документи, с което влиза в сила Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Веднага след подписването на документа премиерът Бойко Борисов поздрави българския и македонския парламент за храбростта да направят нещо добро за двете страни.

Още по темата
"Утре има среща на транспортните ни министри и всяка фаза по основните транспортни коридори – 4, 8 и 10, да ги подготвим и да ги докладваме на 1 март. Поканили сме премиерите на балканските държави, където минават тези коридори, и на срещата ще запознаем с всичко Европейския съвет. Мисля, че ще убедя всички, защото това, което предлагаме, трябва да стане. А стане ли – Балканите ще бъдат красота! А ще стане, защото вече са на масата", каза още премиерът Борисов, цитиран от "Фокус". 

Министър Захариева отбеляза от своя страна, че оттук нататък добросъседските отношения с Македония ще вървят само нагоре. По думите й двете държави са показали, че могат да решават проблемите на Балканите сами. 

"Дори преди влизането в сила на този договор, резултатите вече са видими – много срещи между министрите, много подписани споразумения. След подписването на Договора за добросъседство, от август досега има 11% ръст на стокообмена между двете държави и 10% ръст на туристите. Нямаме право да не оправдаем доверието на гражданите", каза още външният министър. 

Македонският й колега министър Никола Димитров заяви, че днес историята се е усмихнала на България и Македония. 

"Имаме съвсем различни отношения, още преди договорът да влезе в сила", коментира той. 

"Имаме късмет, че се случва тази еволюция на отношенията между двете държави тогава, когато България председателства Съвета на ЕС", посочи македонският външен министър. 

"Благодарни сме, че успяхте с лидерството на премиера Бойко Борисов в това да има толкова голямо внимание на страните членки на ЕС върху нашия регион. Имаме шанс с изправена глава да продължим напред", заяви Никола Димитров. 

Преди церемонията в София двамата министри проведоха двустранна среща в присъствието на премиера Борисов, на която обсъдиха следващите стъпки за прилагане на договора, бъдещите съвместни проекти и европейската интеграция на Западните Балкани.

На 15 януари на своята 30-а сесия македонският парламент ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония с 61 гласа "за" и един "въздържал се". Три дни по-късно това направиха и българските депутати. Те приеха документа единодушно, със 186 гласа "за". Веднага след това българският външен министър Екатерина Захариева заяви, че няма как интересите на България да са различни от това да имаме стабилна, демократична и приятелска Република Македония. Тя подчерта, че изпълнението на договора с Македония е започнало още преди ратификацията му, с общото честване на личности и обеща, че ще информира редовно Народното събрание за изпълнението на този договор.

Договорът беше подписан в Скопие на 1 август 2017 година от министър-председателите на България и Македония. Двамата премиери определиха подписването му като историческа стъпка. С него се определят основни принципи в двустранните отношения между България и Македония - уважение, доверие, разбирателство, добросъседство, взаимно зачитане на интересите и отчитане на обща история, която свързва двете държави.

Предвижда се двете държави да провеждат срещи между представителите на органите на държавната власт на различни равнища, да си съдействат за поддържане на контакти между местните власти и гражданите. Предвижда се осигуряване на подкрепа за разширяване на туристическия обмен и на транспортните връзки. Важен момент в договора е създаването на Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси. Мониторинг на изпълнението на разпоредбите на договора ще прави Съвместна междуправителствена комисия. Договорът въвежда и гаранция за ненамеса във вътрешните работи на България и задължение за предприемане на мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда и омраза.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Коко преди 11 месеца
Мен ме е срам от това, което сме договорили в този договор. Македонците в момента изпълняват явна поръчка и са клекнали здраво. Готови са да си СМЕНЯТ ИМЕТО, да ПРИЗНАЯТ Александър Македонски за грък, за да угодят на Гърция, а ние какво успяхме да договорим? Комисия, която щяла да разглежда спорните исторически въпроси, което означава, че македония не признава и не се отказва от кражбата на нашата история. Иначе "успеха" е "исторически"
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много- много не се месете в делата на Македония, Сърбия, Босна, Черна гора.
Не забравяйте миналото и горчилката, която многократно сме преглъщали!
12
3
 
3
 
! Отговори
Факт преди 11 месеца
Гърция извлече максимума от преговорите с Македония,ние загубихме максимално възможното!Иначе велик политик е Банкянеца,дума да няма....
11
8
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ преди 11 месеца
Сами виждате резултата от дванадсет годишната ни работа като.партия в полза на България.
С колко труд и дипломация най сетне успяхме да намалим и ликвидираме напрежението между двете страни.
Борисов свърши повечето, но не и без експертите ни и всеки един от нас.
Повод за поздравления, граждани на България.
10
3
 
10
 
! Отговори
вместо македонци преди 11 месеца
За внос на работници от Афганистан и Индия настояват родните предприемачи. Както и за удължаване на разрешителното им за пребиваване в страната ни от 1 на 2 години. Очевидно правителството на ГЕРБ е прегърнало горещо идеята, защото преди седмица законът за това вече е минал тихомълком на първо четене в парламента.Под официалното наименование „Закон за наемане на работна ръка от страни извън ЕС“.................
Скандално.нет
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Има една историческа снимка – подписването на договора за приятелство между СССР и Германия, 23 август 1939 в Москва. Външните министри Мол.отов и Рибентроп подписват, а "хазяинът" Сталин стои за тях.
Кой ли се е сетил да му покаже тази снимка, та банкянският ... Бойко Методиевич се прави на Йосиф Висарионович? Историческа снимка ... –:)
8
2
 
9
 
! Отговори
Ано преди 11 месеца
Стана въпрос за едни 40 милиарда евро, които познати на българския преход банкери отпускат на западните Балкани за инфраструктурни проекти. Достатъчен повод и за българи и за македонци да запеят друга песен. А патриотите ни да станат интернационалист и!
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И каква стана тя признаваме още веднъж че има държава Македония? Браво на селянчетата ноооого са "умни"! Ало селянчетата такава държава няма със кой подписвате с вас самите ли? Бравооо!
6
3
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 11 месеца
Боко изпълнява поредната поръчка от господаря.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Че къде е този интернационализъм като с макетата сме си една нация?
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ Я ПОДКАРА НА ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗЪМ.
3
8
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 11 месеца
Пълна каша ти е в главата. Медал комунисти (които са за дрожба между народи) и националисти (които са за битка между народи)
2
6
 
11
 
! Отговори
ами преди 11 месеца
Фалш и лицемерие...
1
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да е жив и здрав Бойко дълги години да кара камунизите по форумите да врещят на умряло хи хи