Новите заплати на властта: Президент – 11 000 лв., премиер – 7 000 лв.

Най-висока в страната остават доходите в IT-сектора - 2248 лв.
212
Новите заплати на властта: Президент – 11 000 лв., премиер – 7 000 лв.
Снимка: архив "Булфото"

И заплатите на президента, премиера и министрите се увеличават с по няколкостотин лева. Това показват изчисленията на базата на средното заплащане в страната, обявено вчера от НСИ.

То се е вдигнало с 5,6 на сто до 1123 лв., а това автоматично увеличава и възнаграждението на хората във властта, защото то се формира на базата на заплатите в обществения сектор.

Както Dnes.bg вече писа надниците на депутатите са се увеличили с 8,3 на сто, което прави с 297 лв. до 3540 лв. на месец.

Това не е сумата, която депутатите взимат всеки месец, защото те получават допълнителни средства за участие в комисии и за секретарки и експерти. Така че заплатите им вероятно са с около 1000 лв. по-високи.

Заплатите на президента, премиера и министрите се формират на базата на депутатските.

Още по темата

Възнаграждението на държавния глава се получава, като се удвои депутатското. Досега основата му беше 6486 лв., но според новите данни на НСИ трябва да стане 7080 лв. месечно, пише "24 часа".

Президентът взема и по 1,6% за всяка прослужена година отгоре, а Румен Радев има 35 години стаж в армията, т.е. трябва да получава още 56% отгоре. Това прави общо 11 044 лв. месечно.

В началото на мандата му заплатата му заедно с класовете беше 9285 лв., или само за около една година тя е нараснала с почти 2000 лв., което прави над 20%.

Заплатите на премиера и министрите също се определят в зависимост от депутатските, но са малко по-скромни от президентската.

Бойко Борисов получава с 55% по-висока заплата от основната депутатска, върху която му се начислява по 1% за всяка прослужена година. Т.е. без т.нар. клас основната му заплата, която доскоро беше 5026 лв., вече е 5487 лв.

В действителност той би трябвало да се разписва поне за 7133 лв., защото има минимум 30 години трудов стаж, което носи допълнително 1646 лв. отгоре. Заплатата на премиера за първи път надминава 7000 лв. месечно.

Министрите получават по 30% над основната депутатска заплата, т.е. без всякакви добавки те вече получават по 4602 лв.

Високи заплати получават шефовете на регулаторни органи като КЕВР, КФН и други. Те се формират със специални закони и често са по-високи от тези на министрите. Така например шефът на КЕВР получава 93% от три средни заплати за сектора. Това прави минимум 4902 лв. Към това трябва да се прибавят добавките за прослужено време и за звания, ако има такива.

Данните на НСИ показват, че през четвъртото тримесечие на 2017 г. в сравнение с предното тримесечие най-голямо нарастване на заплатите е имало в образованието - 19,2 на сто.

Резултатът идва основно от увеличението на заплатите на учителите, което стана в началото на новата учебна година. Тогава те бяха вдигнати средно с 15%.

На първо място със средна заплата от 2248 лева от няколко години продължава да е IT индустрията. Следват енергетиката с 1757 лв., финансовата дейност, в която влизат банковите служители и застрахователите - 1699 лв.

След тях е добивната промишленост със средна заплата през последното тримесечие на 2017 г. от 1418 лв., а след нея сферата на научните изследвания със средна заплата 1421 лв. , а в търговията на дребно - 920 лв.

Традиционно на последно място е хотелиерството и ресторантьорството, където средната заплата в края на 2017 г. е била 600 лв. Тя е намаляла в сравнение с началото на 2017 г., когато е била 647 лв.


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Президентът е най-скъпо платеният безработен, нищо не зависи от него. Само четем историите на генерал Радева, научихме какво е комплостер. И ако затова ще му дадат 11000 лв направо да закриват института на БАН по бг език. Пък уж социален президент, преди да стане такъв с едни смотани костюми ходеше, а генералът му си вземаше рокли под наем. Поне да дари част от заплатата си.
7
5
 
17
 
! Отговори
Дядо Добри преди 9 месеца
Човек има ли Бога, има всичко!
6
6
 
29
 
! Отговори
дааа преди 9 месеца
На Премиерчето и 700 са му много.
5
23
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
Пипи Зеленото чорапче не само, че не заслужава заплата, ами трябва да си плаща наема за "Дондуков" 2... - тока, водата и телефона също... - дейността му е предимно деструктивна, поставя се в услуга на БСП и Кремъл и саботира Правителството...
4
3
 
33
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 9 месеца
Депутати ,министри ,премиер и Радев ударно работят за ограбване на БЪлгарския народ с десетки милиарди живи левове годишно..Няма никакъв стремеж за блокиране на ненужните огромни разходи и насочване парите към заплати,помощи за бедни и за раждане на деца ..
Обратно ..Сметища <Водни цикълчета<магистралки ,саниране за милиарди ограбени от народа от партиино подставнеи компаниики..
3
3
 
33
 
! Отговори
Тодор Живков преди 9 месеца
Яжте банани!
2
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И минималната им е много.
1
3
 
33
 
! Отговори
НЕ ги е СРАМ преди 9 месеца
Това са заплати плащани с НЕЗАКОННО Ограбвани милиарди от бедния оставен без доходи народ.
Премиера и президента досега с е ползват за обезпечаване на ограбването на десетки милиарди кървави левове годишно и Прането им през НАГЛО КОРУПЦИОННИ ОБЕКТИ по Оперативни програми и евро фондове