Новите заплати на властта: Президент – 11 000 лв., премиер – 7 000 лв.

Най-висока в страната остават доходите в IT-сектора - 2248 лв.
14 фев 2018 12:15,
212
Новите заплати на властта: Президент – 11 000 лв., премиер – 7 000 лв.
Снимка: архив "Булфото"

И заплатите на президента, премиера и министрите се увеличават с по няколкостотин лева. Това показват изчисленията на базата на средното заплащане в страната, обявено вчера от НСИ.

То се е вдигнало с 5,6 на сто до 1123 лв., а това автоматично увеличава и възнаграждението на хората във властта, защото то се формира на базата на заплатите в обществения сектор.

Както Dnes.bg вече писа надниците на депутатите са се увеличили с 8,3 на сто, което прави с 297 лв. до 3540 лв. на месец.

Това не е сумата, която депутатите взимат всеки месец, защото те получават допълнителни средства за участие в комисии и за секретарки и експерти. Така че заплатите им вероятно са с около 1000 лв. по-високи.

Заплатите на президента, премиера и министрите се формират на базата на депутатските.

Още по темата

Възнаграждението на държавния глава се получава, като се удвои депутатското. Досега основата му беше 6486 лв., но според новите данни на НСИ трябва да стане 7080 лв. месечно, пише "24 часа".

Президентът взема и по 1,6% за всяка прослужена година отгоре, а Румен Радев има 35 години стаж в армията, т.е. трябва да получава още 56% отгоре. Това прави общо 11 044 лв. месечно.

В началото на мандата му заплатата му заедно с класовете беше 9285 лв., или само за около една година тя е нараснала с почти 2000 лв., което прави над 20%.

Заплатите на премиера и министрите също се определят в зависимост от депутатските, но са малко по-скромни от президентската.

Бойко Борисов получава с 55% по-висока заплата от основната депутатска, върху която му се начислява по 1% за всяка прослужена година. Т.е. без т.нар. клас основната му заплата, която доскоро беше 5026 лв., вече е 5487 лв.

В действителност той би трябвало да се разписва поне за 7133 лв., защото има минимум 30 години трудов стаж, което носи допълнително 1646 лв. отгоре. Заплатата на премиера за първи път надминава 7000 лв. месечно.

Министрите получават по 30% над основната депутатска заплата, т.е. без всякакви добавки те вече получават по 4602 лв.

Високи заплати получават шефовете на регулаторни органи като КЕВР, КФН и други. Те се формират със специални закони и често са по-високи от тези на министрите. Така например шефът на КЕВР получава 93% от три средни заплати за сектора. Това прави минимум 4902 лв. Към това трябва да се прибавят добавките за прослужено време и за звания, ако има такива.

Данните на НСИ показват, че през четвъртото тримесечие на 2017 г. в сравнение с предното тримесечие най-голямо нарастване на заплатите е имало в образованието - 19,2 на сто.

Резултатът идва основно от увеличението на заплатите на учителите, което стана в началото на новата учебна година. Тогава те бяха вдигнати средно с 15%.

На първо място със средна заплата от 2248 лева от няколко години продължава да е IT индустрията. Следват енергетиката с 1757 лв., финансовата дейност, в която влизат банковите служители и застрахователите - 1699 лв.

След тях е добивната промишленост със средна заплата през последното тримесечие на 2017 г. от 1418 лв., а след нея сферата на научните изследвания със средна заплата 1421 лв. , а в търговията на дребно - 920 лв.

Традиционно на последно място е хотелиерството и ресторантьорството, където средната заплата в края на 2017 г. е била 600 лв. Тя е намаляла в сравнение с началото на 2017 г., когато е била 647 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
13
 
7
 
! Отговори
за МАНДЖАТА преди 6 години
Бойко , работи за България...а Ти Манджа и един боб не можеш да сготвиш.....!ЧЕТИ ПОНЕ ,БЕ..."На морето --дават 5000-лв. за готвач"...ХА,ХА,ХААААААААА!
128
3
 
5
 
! Отговори
ЛАИК преди 6 години
До Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИДа,ама дАржавата определя правилата на частния бизнес.Не си ли плащаш къдято трябва-Бум или инфаркт.Така,че байгън от държава,която плаща само на копоите.По добре анархия.
127
4
 
10
 
! Отговори
Манджата преди 6 години
До ха ха ха СМЕШНИКА Бойко отдавна трябваше да е покойник той е на държавна хранилка по рождение !
126
4
 
4
 
! Отговори
Вожда преди 6 години
Тези да го ду..т. Аз управителя на охранителна фирма БГ СОД гр Варна,охранявам 35 общински обекта с около стотина калпака. Общината ми превежда по 800 /осемстотин/ лева на калпак,като на всеки обект трбва да са по двама души на смяна. Аз обаче съм ги съкратил наполовина и им давам по 300 лв за 24 ч. труд без никакви допълнения. Сега за-да избегна санкции прехвърлих фирмата на синът ми с когото си делим по 10-15 хиляди лв на месец.ДА ЖЮВЕЕ КОМУНИЗЪМА.
125
5
 
8
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 6 години
..който чака на Държавата ...ше мре...!НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ БЕ , ПЕЙЗАНИ...??!!!
124
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
А, в провинцията 400 лева, чист доход! И за висшисти и за чистачки с 8-ми клас!
123
4
 
6
 
! Отговори
Манджата преди 6 години
Странджата сени ника с ха ха СМЕШНИЦИ
122
7
 
12
 
! Отговори
gogo преди 6 години
хора предлагам всеки път когато видите коментар под която и да е статия на СТРАНДЖАТА или Mr STARBUCKS без значение какво са написали да им слагате - (минус) ей така за кеф :) да видим колко можем да станем.Тези двамата са най-долнопробните герберски *** в този сайт единственото което искат е да дезинформират българите и да унищожат България
121
8
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 6 години
..."парите от заплата-- били малко.."АМИ РАБОТА В ЕС ИМА....ЗА ЦЕЛИЯ ЕВРОПЕЙСКИ И АРАБСКИ НАРОД!БЪЛГАРИЯ --НЕ Е ЦЕНТЪРА НА СВЕТА ,БЕ...ХА,ХА,ХААААААААААА.....СОФИЯ -СЪЩО!
120
6
 
6
 
! Отговори
цецо преди 6 години
Е, може ли на премеера-слънце толкова ниска заплата.
119
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пропускате и друг факт - че тези пари са им чисти, т.е. те нямат никакви разходи като нас, простосмъртните данъкоплатци (сметки, храна, транспорт). И точно там вече възниква моралният казус. А не може ли като толкова се кълнат, че обичат България да работят на средна за страната заплата?
118
6
 
7
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ! преди 6 години
ВСЕКИ НАРОД---ИСКА ДА НЕ РАБОТИ ...И ДА МУ ПЛАЩАТ КУП ПАРИ!!!/..и греко е същия.../НЕ Е ЛУД , КОЙТО ИЗЯЖДА БАНИЦАТА ---ЛУД Е ..КОЙТО МУ Я ДАВА!А ИСТИНАТА Е---ЧЕ ВСЕКИ ТРЯБВА ДА СИ ИЗКАРВА ПАРИТЕ --ЗА ДА ЯДЕ БАНИЦА!!!
117
3
 
16
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Депутатите ни са скъпи. Без тях слънцето няма да изгре. А и напоследък мислят да премахнат насилието, защото ни обичат и мислят за нашето добро. Това е работа мечта. :)))
116
1
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
До probiНещата ще се променят - по зле ще станат !
115
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народа го друса комунизъм та се не трае. Всички да сме равни в бедноста , така беше при бай Тошо умния правешки овчар. Да ама той си построи къща в Бояна върху крадени земи от селяните , а не отиде да живее в кв. Люлин. Сега др. Нинова използва същата тактика , народа трябва да взима големи заплати , големи пенсии , безплатно здравеопазване и т.н. Да ама тя е милионерка и тя не живее в комунистическия бардак Люлин нали .
114
1
 
8
 
! Отговори
probi преди 6 години
До Dr. QuinnПредложете, моля, за кого да гласуват хората?!Хубаво съветвате да не се гласува за ТЯХ следващия път!Вие, лично, за кого бихте гласували, за да се променят нещата?
113
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен
112
3
 
4
 
! Отговори
ТАКА ИСКАТ ОТ БКП/ДС преди 6 години
...ДА СТЕ ВСЕ БЕЗ ПАРИ ...И ДА БАЧКАТЕ "АНГАРИЯ" ---КАТО ПРИ СОЦ-а..ХА,ХА,ХАААААААА......!ТОВА Е ТО---"КОМУНИСТИЧЕСКИ-КАПИТАЛИЗЪМ"!!!!!!СЪЩО --КАТО ПРИ ПУТИНА...ХА,ХА,ХАААААААААААААА..../по руский образец/
111
1
 
3
 
! Отговори
Пак повтарям преди 6 години
Щом си вдигат заплатите, значи преценяват, че досегашните им заплати са малки.Затова, хайде да сложим по една паничка на няколко централни места в София и до всяка да има надпис, че в нея милостиви хора могат да пускат стотинки, с които да увеличим заплатите на властимащите.Така де, нали те се трудят за нашето благо? Нека да ги подпомогнем!
110
1
 
9
 
! Отговори
До Манджата преди 6 години
Преди време предлагах детските надбавки да са по 100 лв месечно в предучилищна възраст, по 200 лв в основното училище и по 300 - ако детето е средношколец.И също така средната за страната заплата да се дава на жените, които са в платен отпуск по майчинство, който да обхваща цялата предучил.възраст.Но само за по две деца и то в семейства, в които и двамата съпрузи имат поне средно образование. На необразованите и никога не работили - надбавки и майчински като сегашните, но само за по едно дете