Почина Петър Междуречки, кметът-строител на София

Управлявал 8 години столицата - от 1978 до 1986 г.
14 фев 2018 10:50, Анисия Иванова
39
Почина Петър Междуречки, кметът-строител на София
Снимка: 24 часа

Снощи след дълго боледуване е починал Петър Междуречки, който бе кмет на София 8 години - от 1978 до 1986, съобщи "24 часа".

За 8-те години, през които Петър Междуречки управлява столицата, са изградени над 120 000 общински жилища. Дори днес Столичният общински съвет (СОС) продължава да ги продава или заменя.

По това време изникват и десетки поликлиники, училища, търговски обекти, няколко ключови булеварда, един от тях е бул. "България", както и един от символите на столицата ­ НДК.

По време на мандата му се оправят булевардите "Александър Стамболийски", "Драган Цанков", "Ботевградско шосе", както и Околовръстният път.

Роден е на 2 май 1934 г. в Неврокоп в семейството на Александър и Мара Междуречки. Дядо му Гоце Междуречки е деец на ВМОРО и произхожда от Междурек, Кукушко. Баща му става по-късно съдия в Народния съд.

През 1936 г. семейството се мести в София. Член е на БКП от 1965 г. В гимназията е председател на дружеството на българо-съветската дружба. През 1957 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет, а след това науки и външна търговия в Западен Берлин.

През 1962 г. постъпва на работа в Министерството на външните работи. Междуречки завършва международни отношения в Москва през 1965 г. След това работи като аташе и трети секретар.

От 1968 г. е завеждащ стокообмена при търговското представителство на България във ФРГ. През 1971 г. става старши инструктор в отдел "Външна политика и международни връзки“ при ЦК на БКП.

В периода 1974 – 1978 г. е посланик на България във ФРГ. Кмет е на София от 1978 до 1986 г. След това от 1986 до 1991 г. е посланик на България в ГДР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, да те комунистите са за равенство, но само на думи. Иначе едни са по-равни от други. Те се шият в огромни апартаменти, заграбени след 1944 от индустриалци, а иначе за просто.людието строят панелки от по 50кв.м
30
9
 
19
 
! Отговори
Кореняк преди 6 години
Лека му пръст. Добър организатор е бил и за това е успял да направи много за София. Други чрез "честна приватизация" и други "пазарни" реформи я ограбиха. За Б.Б и Й.Ф освен това, че направиха доста некачествени ремонти и че все пак продължава въпреки тях строителството на метрото не се сещам за нищо съществено.
29
5
 
13
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
До АнонименСоциални дейности може да провежда само богатата държава, а богата държава се прави от богати граждани, а не от тези разчитащи на социалните мероприятия.
28
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На бай Тошо кмета , защо не живее в Люлин а в центъра с 300 кв.м. апартамент. Големите строители , ама за балъците от БКП-БСП .
27
5
 
9
 
! Отговори
ЧЕРВЕН ФАРАОН! преди 6 години
...и Хеопсовата пирамида... Е СТРОЕНА ---АМА С РОБСКИ ТРУД И ЗА ..."БЕЗ ПАРИ"!ТОВА И АЗ ГО МОЖЕМ.....!!!
26
1
 
7
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 6 години
..при толкова поликлиники и болници , търговски обекти и държавни здания ----КОЙ ШЕ ВИ ДАВА ПАРИ , ЗА ДА ГИ ИЗДЪРЖАТЕ ,БЕ...ХА,ХА,ХАААААААААААААААА....ДА НЕ МИСЛИТЕ ,ЧЕ ПАК ШЕ ВИ БАЧКАТ В ТЯХ--"СОЦ-РОБИТЕ НА ТРУДА" ...ЗА "БЕЗ ПАРИ"!???????МИНА ТОВА ВРЕМЕ ,ДРУГАРЧЕ....ХА,ХА,ХААААААААААААААА--КЪСНО ЖИВЕЕШ...!!!!!
25
10
 
8
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 6 години
КОЕ МУ Е ДОСТОЛЕПНОТО НА ТОЯ *** ,БЕ....ЧЕ Е ХАРЧИЛ ПАРИТЕ НА НАРОДА ЛИ..??!АМИ АКО ГО НЕМАШЕ ТАТО И БКП-то , КВО ЩЕШЕ ДА ХАРЧИ......ВЪ.ШК.ИТЕ НА БАЩА СИ ,ЛИ..?!С "НАРОДНА ПАРА" У ДЖОБА ...И АЗ СЪМ ВЕЛИК!!!!Я , У ЛЕВООООООООО......
24
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставил е празни места като градинки, паркинги, детски площадки, на които днешните мутробароковски архитекти да показват таланта си. Голям талант да скрият поне два етажа в покрива на сградата и да направят кръчма на партера за живущите.
23
6
 
9
 
! Отговори
До 19-Анонимник преди 6 години
И Луканов и Станишев и Попов и Беров и Царя и Виденов и Орешарски изглеждаха ,,достолепно" но виж до къде я докараха.За да има кого да плюете.Ако по снимки я карахме то достолепният Луканов не трябваше да въведе мораториума,а симпатичния Виденов да изпразни хазната и да доведе България до катастрофа.Ама вие пуберите си мислите че живота е почнал преди 10 години.Ако се върне онова време ,един от вас няма да остане в България. Ех слободия,мързел и безнаказаност.300,000 нито учат,нито работят!
22
6
 
12
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
Бул България беше построен с решение на Политбюро за директно пътуване от резиденция Бояна до НДК,,Людмила Живкова"и,, моста на влюбените беше предвиден за директно влизане в сградата/паркингите/.Но времето и парите не им стигнаха и стана пешеходен.Деца тогава големите обекти ги решаваше ЦК на БКП.Както сега са Борисов и Фандъкова,които направиха много повече за нашият град.Всеки стар софиянец ще го каже.Старите помним Стоилов,Панев,Междуречки,Нинов какви бяха.От 60г живея на Баба Неделя тъй че.
21
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за 8 години: "По това време изникват и десетки поликлиники, училища, търговски обекти, няколко ключови булеварда, един от тях е бул. "България", както и един от символите на столицата НДК."за 30 години демокрация една единствена болница не са построили... другото дори не го обсъждам!
20
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДо 8 : Няма нужда да се редят на опашка за членство-те си пазят партийните билети ! Справка : ОНЯ от с. Банкя...
19
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимката се вижда - достолепен мъж, а не тиква.Високо подстригани номенклатурчици със сталински каскети, кожени якета и безумен поглед бяха председателите на ТКЗС. От тях се пръкнаха днещните герберюги!
18
0
 
2
 
! Отговори
15 преди 6 години
Профсъюзите бе Дюлгеров!
17
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
,,През 1957 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет, а след това науки и външна търговия в Западен Берлин.''!!!! Явно Народната власт е подготвяла политиците на НРБ.Не като сегашната Тиквонада! Винетку, факултет ,,Шланген'', мафиотския шлифер на главсек и от него и Цецун Цецун по убави нема!
16
7
 
13
 
! Отговори
Днес преди 6 години
Меркелето вика-скачайБоко-колко високо?Всички природни ресурси Ни се отнемат, с минимална печалба за България. Сградите просто получиха скъпо изглеждащи модерни облицовки. Всичко...от медиите, до образованието...се превърна в един фарс. Османците съжителствали били...те бая са обиколили Европата и само Ние променяме историята Си, клекнахме, за тях, за имигрантите, за армията...21век е, няма нищо вечно...освен борбата, а граждански права се отвоюват..по Румънски модел, от Народа,за Народа
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе в един момент не отговаряше ли за профсъюзите? Или някой с подобно име!!
14
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом не почитат жертвите на комунизма и на мен не ми пука за палачите
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не познавам този човек, затова по християнски ще кажа само Бог да го прости.Помня обаче нещо от детството си, свързано с него. Бяха му сложили прякор Междудупков, защото по негово време изкопали две огромни дупки в София, за основите на НДК и на Централната гара, сигурно тогава са строили и новата сграда на гарата.
12
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маркс, Ленин и Тошо да го простят!