Ски, писти... Ще се строи, но гората ще се пази

ГЕРБ и ОП внесоха поправки в Закона за горите
52
Ски, писти... Ще се строи, но гората ще се пази
Архив: Булфото

Да се улесни строителството на ски писти, лифтове и съоръжения за тях. Това предлагат с внесените поправки в Закона за горите депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Промените в закона разрешават строителство и реконструкция на "ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващи такива" без задължителната иначе процедура за смяна на предназначението на горските територии, върху които е предвидено да се строи.

Още по темата

Измененията предвиждат да отпадне още изискването в закона, според което не е позволена промяна на предназначението на горски територии за ски писти и стълбове за лифтове и влекове, когато изграждането им не е предвидено в приетите областни планове за развитие на горските територии.

Така строителство може да има вече и без да се съобразява то със съответния план за гората.

В мотивите си вносителите посочват, че са необходими спешни мерки за създаване на адекватни и равни условия за развитие на ски и планински туризъм в зимните курорти на страната, предвид нарастващата роля на зимния туризъм, както и налагането на България като лидер в този вид спорт на Балканите.

Промените обаче не се отнасят за хотели и ресторанти, а само за ски съоръжения.

Според вносителите изискването за процедура по изключване на съответните земи от горския фонд и придобиването на статут на урбанизирани територии създава вътрешни противоречия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давайте момции стройте яко ! Ако ги питаме тея глупациии тука , днес и морски туризъм НЕ трябваше да има. Софийски мухляциии . Ядат там покрай парламента всичките, а останалата част да седи в гората . Тая държава НЕ Е ваша запомнете го. Всяка област може да си решава сама. Банско се произнесе ИСКА строителство. Крайна на темата.
45
3
 
4
 
! Отговори
българин преди 6 години
ДОЛУ МРЪСНИТЕ РЪЧИЧКИ ОТ ПЛАНИНИТЕ , ГАДОВЕ !!!!!!!!!
44
2
 
3
 
! Отговори
Паисий Хилендарски преди 6 години
"За да е устойчиво компенсаторното залесяване, трябва да започне сега."
43
1
 
12
 
! Отговори
8652 преди 6 години
А к`о праим с презастойката около Банско? Там продължава да расте безумието. После пак ще са нужни нови лифтове и нови писти за новите хотели. Кога ще проралоти здравият разум и ще възприемем разумната позиция на алпиниста боян Петров?
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ски, писти... Ще се строи, но гората ще се пази--------------Да бе, да!Ще се пази сама ... и доколкото може. А когато най-накрая и пазената вземе та изчезне, ще дойде ред и ние - кой откъде е
41
0
 
11
 
! Отговори
Психодиспансер преди 6 години
Сега ''случайно'' ще възникне пожар и горите ще станат стърнища и ще трябва да ги застроим да не стоят грозно и да загрозяват пейзажа. Като на трасето на магистрала Струма. Схемата е изпипана, а изпълнители бол в тази територия. Примерно местния катун на който после ще му бъде разрешено да прави дървени въглища. А банскалии затриха райското си кътче от мерак за кинти....
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Пирин първото което ще стане е, че ручеите ще пресъхнат. Който е ходил знае каква е разликата между Рила и Пирин, едната е влажна и зелена, а другата планина е суха и мраморна
39
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма смисъл от писти и лифтове. Само след 10 години зимите ще останат в историята. Да сте видяли в Атина писти и лифтове? Ами няма щото няма сняг. Същото време ни очаква и тук в големата Мутроландия. С тази промяна в климата ските ще са само в АЛПИТЕ. Зими имаше през 60-те 70-те и 80-те години. Тогава снега падаше в началота на ноември и се топеше в краят на април. Сняг виели преспи и радост за децата и за скиорите. А сега пълна фалшиментация на зима. Нита е зима нито е пролет нито е есен!
38
1
 
14
 
! Отговори
Арнаудов преди 6 години
До даАре де нали сте във власта волен и санитарния възел се пениха за златото и ромските сечи сега мълчат и секът 10000 пъти повече от ромите
37
1
 
14
 
! Отговори
Коджакафалията преди 6 години
До ВельоВельо воойвода нямаше да има ккъде да се крие от потерите ако пътриотите бяха чорбаджии тогава.
36
3
 
18
 
! Отговори
Пътриотични песни преди 6 години
"Хубава си моя горо миришеш на бързи кинти"
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трагедия и национално предателство по голямо от това на 9.09.1944....
34
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
честита ви бетонирана Пирин планина, с черноморието така се почна, лека промяна тук, лека промяна там и бетонирано черноморие, след 20 годи ще отчетем като грешка, че пистата се вие между двадесетина хотела
33
0
 
14
 
! Отговори
Хен Хариър преди 6 години
До HexВековна гора с местообитания за растения и животни не може да се сравни с баир с фиданки-трябват 80 години докато се възтанови .Другото е горско земеделие-зелена пустиня.Без билки,гъбки и животинки.
32
13
 
4
 
! Отговори
Вельо преди 6 години
Отдавна трябваше да се направи...Нищо де, по-добре късно, отколкото никога все пак!
31
13
 
4
 
! Отговори
Hex преди 6 години
Не разбирам какъв е проблема да се построят и 100 писти и също така да се прави компесаторно озеленяване, т.е. сечеш на едно място, засаждаш на друго.
30
1
 
15
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
Общинския "Х" прави фирма с намерение за лифт.Изсича някоколко хиляди кубика продава ги по 50лв на кубик прави бързи и чисти 200 хилки и обявява фалит на турисическото дружество.И се мести на другия баир с нова фирма......
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"предвид нарастващата роля на зимния туризъм, както и налагането на България като лидер в този вид спорт на Балканите."Ахахахахахах-Ахахаххахахахахха-Ахахахаххахахахахха!!
28
0
 
0
 
! Отговори
до 123 преди 6 години
тихо, палячоаз твоята съм я пробвал и не става
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патриотите до един са бивши ченгета, Цеко Минев е бившо ченге с бизнес тръгнал с капитал, отпуснат му от ченгетата през дивия преход. Министър-председател пък е телохранителя на Тодор Живков. И после що не ни искат в Шенген и ни гледат като африканци...