Станишев до Борисов: Да не абдикираме от борбата с насилието!

"Ако си затваряме очите, насилието ще продължи да ражда насилие"
Обновена: 14 фев 2018 21:27 | 14 фев 2018 21:24,
60
Станишев до Борисов: Да не абдикираме от борбата с насилието!
Снимка: архив, Булфото

"Абсурдно е държавата да абдикира от задълженията си, а грижата за борбата с насилието да се свежда до 200 000 лв. Това не е добър подход и не отговаря на европейските стандарти, към които България се стреми", пише президентът на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ и български евродепутат Сергей Станишев в писмо до премиера Бойко Борисов.

Още по темата
В него той посочва още, че "ако продължим да си затваряме очите за истинските мащаби на проблема, ще затънем още повече в порочния кръг на насилието, което ражда повече насилие". 

"Насилие в семейството. Насилие в детските градини. Насилие в училище. Насилие над лекари. Насилие по улиците. Насилие заради самото насилие, насилие за удоволствие", отбелязва Станишев, цитира БТА.

По думите му недопустимо е в XXI век, в европейска България да се води дебат "за" и "против" основни човешки права. Това не е правилният дебат, посочва Станишев. 

Според него именно по време на Българското председателство на Съвета на ЕС трябва да демонстрираме воля за отстояването на общочовешките ценности.

"Всички политически партии се обявиха срещу насилието над жени, но това носи малка утеха за жертвите", пише Станишев. 

"Преобладава мнението, че съществуващата правна уредба е достатъчна като противодействие на проблема, но шокиращата черна статистика говори друго - поне пет убийства само от началото на тази година", посочва той. 

В писмото си Станишев призовава "не само за мобилизация и ангажираност на институциите за разрешаване на съществуващите проблеми, но и за цялостна обществена кампания срещу насилието над жени и домашното насилие". 

Бездействието на държавата не може да продължава и са необходими спешни мерки за осигуряване на предвиденото финансиране по Националната програма за превенция и защита от домашно насилие и незабавното стартиране на конкурсните процедури от Министерството на правосъдието, смята Сергей Станишев. 

Той посочва, че по тази програма Министерският съвет отпуска на Министерството на правосъдието по 500 000 лв. годишно, с които се финансират на проектен принцип консултативните центрове за жертви на насилие в страната, националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, програмите за работа с извършителите, както и с жертвите, програми за обучение на полицаи и др.

"Представители на неправителствения сектор в България обаче алармират, че само 200 000 от тези 500 000 лв. стигат по предназначение, а процедури за миналата година въобще не са били провеждани - дори и за тези крайно недостатъчни 200 000 лв. Психолозите и специалистите в центровете работят на доброволен принцип, а адвокатите, защитници на жертвите, са застрашени от глоби, защото превишават тавана за случаи, в които предоставят защита pro bono", пише Станишев до премиера.

Заради забавени процедури в Министерството на правосъдието, днес, на 14 февруари, денонощната национална гореща телефонна линия ще спре да работи през нощта, тъй като изтича обществената поръчка, алармира българският евродепутат. Той отбелязва, че в момента телефонната линия се поддържа от доброволци чрез неправителствените организации през деня, но съгласно Кодекса на труда нощният труд не може да е доброволен и затова са необходими средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
3
 
! Отговори
demograph преди 6 години
Насилието започва от насилването на правото, насилването на свободата, на пазара, на конкуренцията, на истината, на словото, на морала и вярата. Насилниците са тези които провокират, призовават, подстрекават, подбуждат, подклаждат, оправдават и подкрепят насилието. Насилниците са за насилието, защото те са които трупат пари и власт чрез насилието. Кой превърна бруталните насилници над бежанците в телевизионни герои? Кой мълчи пред нацистките изстъпления на сидеровьи, семьоновци и каракачански?ТЕ
19
2
 
22
 
! Отговори
И къде спахте преди 6 години
Тези двамата не бяха ли досега на власт по 7-8 години. Защо не направиха нищо за насилието? Нали можеха да прокарат какъвто трябва закон? Да накарат МВР да работи. Защо не го направиха, а сега са се завайкали за некаква конвенция, писани от *** за пари. Явно и двамата са взели по-некое и друго евро, а сега трябва да прокарат анти-хуманната *** идиология, за да могат разни сребролюбци да тормозят децата ни. И двамата да се срещнат на гърба на Кауфланд да я обсъждат няколко години
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сергей много го е закъсал щом опря да разчита на Бойко! По-ниско от това няма накъде да падне.
17
2
 
18
 
! Отговори
Мигел Венсеремос преди 6 години
Станишеф преди да дава акъл наляво надясно, първо трябва да си влезе зад решетките за далавери в особено големи размери и за предателство спрямо България. Вилата на Женевското езеро също трябва да бъде конфискувана заедно с всичките му офшорни сметки!
16
1
 
20
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Защо още продължават да ни занимават с глупавата Конвенция. С нея и без нея,който си бие жената,пак ще я бие,спрете с тази глупост. Как тази конвенция ще спре насилието? То само написано на хартия не става иска се конкретни мерки,как да се спре.
15
0
 
5
 
! Отговори
ами преди 6 години
Мухлещен на такъв думаше....и да ме изтриете все тая...това е!!!!!!!!!!!!!
14
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мамини сладки! Честит им празник!
13
2
 
30
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Да ви акам на държавата ако това са ви лидери...
12
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двама *** се събраха в денят на влюбените. Каква сила е празникът на любовта.
11
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тези двамата обратни от снимката, някой да им припомни, че това не е дебат срещу или за насилието, а срещу или за третия пол и хомосексуалните бракове. стига замазвахте очите на хората.
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Станишев и Баце се джендъросат кой ли ще е отгоре, демек кой какъв пол ще покаже?
9
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя мазохист само насилие му е в джендърската кратуна.
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България има достатъчно закони срещу насилието,но кой да ги спазва.Нали сме синхронизирали нашето законодателство с европейското,иначе нямаше да ни приемат в ЕС.Тогава единствената причина е в институциите,които не си вършат работата.
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Станишееев,тези въпроси ги задай най-напред на българския съд,който пуска насилниците или въобще не ги осъжда,оправдавайки се с рехавите и мижави резултати на разследващите.Не че ги няма де,но да пуснеш доказан престъпник и да му позволиш да избяга,това също е престъпление.А от МВР какво да очакваме,след като 8 години бяха ръководени от един физкултурник и една социоложка?
6
0
 
18
 
! Отговори
jimmy преди 6 години
Сергея да излезе от гардероба!
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко не изневерявай на Цецо с вражески ***.
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде бе ! Да не, да няма закон, който ми забранява, да си намлатя децата и да ги пратя в болница ? Да не би, да няма зкаон, който ми забранявам, да изнасиля цена си, ако тя не иска секс ?Има закони, но мюхльофската ни държава, обаче, това е друг въпрос.
3
2
 
25
 
! Отговори
БКП преди 6 години
"Станишев до Борисов"Събрахме се!
2
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Станишев защо нищо не обелва за насилието от ***. И геноцида на управляващите.
1
2
 
35
 
! Отговори
Кончита Наденичкова преди 6 години
Какви са ми сладки двамцата...що не вземат да се оженят...Не напразно на св. Валентин днес.бг им поства снимката заедно...има нещо тука, *** лав...