Станишев до Борисов: Да не абдикираме от борбата с насилието!

"Ако си затваряме очите, насилието ще продължи да ражда насилие"
Обновена: 14 фев 2018 21:27 | 14 фев 2018 21:24,
60
Станишев до Борисов: Да не абдикираме от борбата с насилието!
Снимка: архив, Булфото

"Абсурдно е държавата да абдикира от задълженията си, а грижата за борбата с насилието да се свежда до 200 000 лв. Това не е добър подход и не отговаря на европейските стандарти, към които България се стреми", пише президентът на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ и български евродепутат Сергей Станишев в писмо до премиера Бойко Борисов.

Още по темата
В него той посочва още, че "ако продължим да си затваряме очите за истинските мащаби на проблема, ще затънем още повече в порочния кръг на насилието, което ражда повече насилие". 

"Насилие в семейството. Насилие в детските градини. Насилие в училище. Насилие над лекари. Насилие по улиците. Насилие заради самото насилие, насилие за удоволствие", отбелязва Станишев, цитира БТА.

По думите му недопустимо е в XXI век, в европейска България да се води дебат "за" и "против" основни човешки права. Това не е правилният дебат, посочва Станишев. 

Според него именно по време на Българското председателство на Съвета на ЕС трябва да демонстрираме воля за отстояването на общочовешките ценности.

"Всички политически партии се обявиха срещу насилието над жени, но това носи малка утеха за жертвите", пише Станишев. 

"Преобладава мнението, че съществуващата правна уредба е достатъчна като противодействие на проблема, но шокиращата черна статистика говори друго - поне пет убийства само от началото на тази година", посочва той. 

В писмото си Станишев призовава "не само за мобилизация и ангажираност на институциите за разрешаване на съществуващите проблеми, но и за цялостна обществена кампания срещу насилието над жени и домашното насилие". 

Бездействието на държавата не може да продължава и са необходими спешни мерки за осигуряване на предвиденото финансиране по Националната програма за превенция и защита от домашно насилие и незабавното стартиране на конкурсните процедури от Министерството на правосъдието, смята Сергей Станишев. 

Той посочва, че по тази програма Министерският съвет отпуска на Министерството на правосъдието по 500 000 лв. годишно, с които се финансират на проектен принцип консултативните центрове за жертви на насилие в страната, националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, програмите за работа с извършителите, както и с жертвите, програми за обучение на полицаи и др.

"Представители на неправителствения сектор в България обаче алармират, че само 200 000 от тези 500 000 лв. стигат по предназначение, а процедури за миналата година въобще не са били провеждани - дори и за тези крайно недостатъчни 200 000 лв. Психолозите и специалистите в центровете работят на доброволен принцип, а адвокатите, защитници на жертвите, са застрашени от глоби, защото превишават тавана за случаи, в които предоставят защита pro bono", пише Станишев до премиера.

Заради забавени процедури в Министерството на правосъдието, днес, на 14 февруари, денонощната национална гореща телефонна линия ще спре да работи през нощта, тъй като изтича обществената поръчка, алармира българският евродепутат. Той отбелязва, че в момента телефонната линия се поддържа от доброволци чрез неправителствените организации през деня, но съгласно Кодекса на труда нощният труд не може да е доброволен и затова са необходими средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига де !?......Пак става дума за пари....До кога ????????????
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало-ало измамите и другите зулуми над старците и пенсионерите,а те като статистика и по видове,тежест и размер на измама и престъпление са също насилие,а пък срещу по възростови групи по-младо поколение чет нямат такива и други престъпления които нанасят душевни рани на пострадалите,а в много случаи до фатални физически последициги и по различните случаи ги завеждат често по дела и следствия като дребни хулигански или други прояви като кражби например по всяко време.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости на търкалета. Има действащи закони по които може да се осъди насилника. Една подписана хартийка няма да помогне или предпази никой. Против конвенцията съм, защото в нея се делят хората и някои са по-равни. Трябва да пише ХОРА, не жени, деца, ***.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Конвенцията ще промени коренно картината, нали? Насилникът като посяга, ще си каже: Ааа, не, има Конвенция! Станишев да вземе да погледне статията с 10-годишния трансджендър в съседната статия, или брадатата жена на Евровизия (пълна подигравка с Европа), защото това пък е насилие над цялото общество.
36
0
 
5
 
! Отговори
Кметът на Симитли преди 6 години
Ревнувам!Какви са тия сладки приказки със Съселчо!?Още малко и ще се ******!
35
0
 
10
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
Станишев, Борисов, Костов ТЕ ПОГРЕБАХА БЪЛГАРИЯ!
34
0
 
8
 
! Отговори
Арести за убииците преди 6 години
НА практика НАГЛО КОРУМПИРАНИ около подставените Станишев и БОрисов увредиха тежко милиони деца завинаги..Виновните длъжностни лица вкл Борисов и Цветанов са още на свобода.
33
1
 
3
 
! Отговори
Увреждат децата преди 6 години
Милиони деца се изнасилват с камери и скенери всеки учебен ден.Няма неповредено то камери дете в училища градини и ясли..Педофили зад океана провеждат мръсни експерименти с нагло НЕЗАКОННИТЕ КАмери инсталирани за милиарди ограбени от народа живи кървави левове.Тази техника е ЗАБРАНЕНА от ОСНовния закон вкл чл.32,чл.28 и чл. 29..ДО 100 000 години затвор за виновните предлага охраната на земята.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спри се Станишев,.... отдавна си само част от историята през 2019 г ще те сменим. В Конвенцията няма нищо за насилието, а за правата на джендърите и бежанците. да не говорим че текстовеет са диксриманиционни - нищо не пише за правата нва мъжете и на децата.
31
0
 
9
 
! Отговори
Вигенин преди 6 години
..потресена съм , Серж ми изневерява с този .., този тиквен неарденталец ... !!! Аз като една скромна жена , аз ще се пусна на Цвъки и така ще докарам криза .... :) :) :)
30
1
 
14
 
! Отговори
ЕХАААААААААААААА преди 6 години
ТИЯ ДВАМКАТА КОГА СТАНАХА ДРУЖКИ...
29
2
 
14
 
! Отговори
ГЕРБ преди 6 години
Лоша работа.Поведението на Станишев още веднъж показва липсата на адекватна опозиция в страната. Нищо смислено, нищо конструктивно, пълна липса на капацитет, с който да бъдем критикувани. А сигурно има за какво. Както е тръгнало ще трябва да въведем самокритиката в партията, за да корегирами сами слабостите си в управлението, колкото и малко да са те.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
.....станишев е виновен......
27
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Станишев да се връща на власт.И всички леви да се обединят,за да успеят да спечелят изборите!Че Б и Ц ни докараха до кривата круша.Това да е за урок,че никога избори не трябва да се фалшифицират!Никога!
26
2
 
10
 
! Отговори
Ok преди 6 години
Дами и господа, писах и на друго място но го изтриха...Така не става, ТОЙ ( те)не ви слуша. Вие използвате аргументи, обяснявате, давате факти , примери.... ТОЙ НЕ ВИ РАЗБИРА. За разлика от ВАС, тОЙ е функционално неграмотен. В същото време е обидно страхлив. Това е обидно. Постарах се да използвам възможно най меките думи
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, и аз не знам как да защитаваш хомосексуалисти ще ти реши проблема с убийствата и грабежите. Станишев е ловък йезуит, но много моля....има си закони срещу насилието. Ужасно е да бият жените. Да така е, обаче как един мъжки гей влиза в тая категория???? Като какъв? Закон за защита на *** и ибратни не е закон за защитс на жени. А и защо да ги защитаваме повече от нормалния мъж? Той нвма ли права, че не е включен там където всички останали присъстват? Това не е ли дискриминация?
24
2
 
20
 
! Отговори
Нагло преди 6 години
Тия двамата ако искаха да решат проблема с насилието трябва да започнат от престъпността. Но не им отърва. Артисти.
23
2
 
23
 
! Отговори
странно преди 6 години
не разбрах как джендърството ще спре насилието ???
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как ще се бориш с насилието ? Като НАСИЛСТВЕНО се опитваш да натрапваш нещо ли ? В нормалния свят всичко подлежи на допитване към народа РЕФЕРЕНДУМИ ..Ама КОМУНИСТ ЕВРЕИН като Станишев от къде да го знае това...Той за него народа е ***..Питай народа и той ще ти каже какво иска..ГЛАС НАРОДЕН ГЛАС БОЖИ
21
3
 
18
 
! Отговори
СерГЕЙ Станишев преди 6 години
Да не абдикираме от задълженията си за прокарване на ДЖЕНДЪРСКАТА конвенция защото голям ПОДПУК сме взели от Еврейското лоби за прокарване на подобни подривни конвенции..Кръв връщам пари не връщам