13 000 лв. заплата! Кой във властта взима повече от премиер и президент?

И заместниците му работят за повече от първите в държавата - за по 12 003 лв.
15 фев 2018 11:50,
280
13 000 лв. заплата! Кой във властта взима повече от премиер и президент?
Снимка: "24 часа"

13 146 лева заплата взима един висш чиновник  България- Председателката на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова се подписва за впечатляващата за държавната администрация заплата, по-висока от тази на президента, премиера, министрите и депутатите.

По-високо възнаграждение от тях получават и заместниците на Караиванова. Бойко Атанасов, Ралица Агайн и Диана Йорданова ще се разписват срещу 12 003 лева. Най-ниско платен от ръководството ще е Владимир Савов, който е редови член на комисията съсн заплата от 11 432 лева, пише "24 часа".

В специализираната администрация на КФН средното възнаграждение на шефовете на дирекциии ще е 5133 лева.

Още по темата

Експертите, на които ще се разчита да повишат ефективността на застрахователния надзор, ще получават средно по 4500 лева, след като бъдат наети от комисията.

Основната заплата на главните експерти е определена на 2893 лева, на старши експертите - 1989 лева, на младши експертите 1472.

Всички посочени суми са основни, към тях има добавки за прослужено време и научни звания.

Впечатляващите заплати станаха възможни благодарение на промени в закона и в модела на финансиране на КФН. Нейният бюджет вече не е част от държавния, а се осигурява изцяло от събираните от бизнеса такси.

С новите заплати работещите в КФН се нареждат сред най-добре платените служители в администрацията.

Възнаграждението на шефката на финансовия надор е 3 пъти по-високо от основното на премиера, което е под 5500 лв. без добавките, а с тях става 7133 лв. Президентът пък взема 11 044 лева.

Заплатите в КФН са значително по-високи и от тези на депутатите, чието основно възнаграждение вече е 3540 лв., както и на министрите, които вземат 4602 лв. без добавките. Депутатите получават и по 10% отгоре за участие в комисия, а на практика всички са членове на поне една, а някои на две, което автоматично вдига заплатите с около 1000 лв.

Отделно от това те получават още две трети от заплатата за наемане на сътрудници и други разходи.

Председателят на парламента взема с две трети от депутатската заплата отгоре, т.е. Цвета Караянчева вече ще се разписва срещу 5900 лв. Всичко това е без добавката за класове, които за управленците са между 1 и 1,6% за всяка прослужена година, както и без добавките за звания, ако има такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
1
 
! Отговори
Dublin преди 6 години
Zatova i zaplatite na KOMPRADORITE sa golemi...te sa SLOZENI da ni upravliavat i IZTOCVAT...Malko poproceti...,ogramoti se..., v 21 vek ziveem
119
0
 
7
 
! Отговори
Dublin преди 6 години
До Анонимен 126Разбирам, ако са ценни финансови съветници, който успяват, да изкарат по стотина милиона отгоре за държавата ...Neznam, dali ste razbia detskoto v teb..., ako ti kaza, ce VSICKI Centralni Banki/s izkliucenie na tezi v Kuba, Iran i Severna Koreia/ sa CASTNI institucii, PODCINENI na Rotshildovata Bank of International Statements sus sedaliste v Bazel...A ti si mislis, ce kato sa lepnali BULGARIA na tabelkata otpred, ste zastitavat interesite na DURZAVATA...Zatova i KOMPRADORITE
118
1
 
16
 
! Отговори
Йордан преди 6 години
Егати каринката- калинка на герб?!какво ще надзирава ,с колко очи за тази заплатка?
117
4
 
10
 
! Отговори
никаквец преди 6 години
Да попитам Вие знаете ли какви заплати и бонуси взимат в Аставис , да не припаднете?
116
0
 
23
 
! Отговори
1 преди 6 години
В сайта на КФН пише, че Ралица Агайн е избрана за зам.-шефка за пръв път през 2009 г. Родена е 1976 г. Браво, доста млада шефка, а преди това (2001 г.) депутатка - младичка, младичка. Където и да ида на интервю ми опяват за опит, е, явно "нашите" кадри са го натрупали от люлката още.
115
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много локуми тези комунисти,пардон-герберасти!За това след години в хубавата ни родина,преустроена по руски тертип на кочинa ще останат само чиновници, милиционери,бандити, *** и за съжаление пенсионерите, на които античовешкия комунизъм отне всичко!
114
1
 
5
 
! Отговори
нгел нгел преди 6 години
На българите им трябва изкуствен интелект за да им каже,че платената цена за живота на Б.Б.след излизане от властта е цената на цяла една балканска култура,вече изчезнала в историята на бъдещето/окло 2040г./!И какво от това,че знаят,след като няма как да го свържат интелектуално на ниво:"Във властта на всяка цена,иначе просто няма за всички!"
113
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народиха се търтеи много,повече от работните пчелички,докога ли ще ги храним ???
112
2
 
42
 
! Отговори
Роб преди 6 години
Задача за *** (българският народ) Аз например получавам 800 лв заплата тя получава 12000 лв. Колко е средната заплата и защо се оплакваме.....
111
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
26 минимални заплати !!!! В САЩ, подобна разлика я взима само президента ?!?Тук, те взимат и над президент и над премиер ! Разбирам, ако са ценни финансови съветници, който успяват, да изкарат по стотина милиона отгоре за държавата ... Ама те такова ли са ?
110
0
 
22
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Абе, щом може да взимаш толкова пари за да не работиш... какво да кажа? Наистина няма такава държава!
109
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
каринка-калинка, само да питам чия ли дъщеря е
108
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им приседнат!
107
0
 
33
 
! Отговори
Танас преди 6 години
Е наистина няма такава държава.
106
1
 
37
 
! Отговори
нашите пари! преди 6 години
КФН получава заплати от частния сектор? Частния сектор откого взема тия пари? От джоба си ли ги дава?Това са парите на бедните работещи хора.А пари за болните и хората с увреждания няма нали?Изкарайте ги всички дето са със заплати над 7 хиляди!Да видим какво работят и защо получават толкова много.240-те са ни ясни. На тях им подаряват всеки месец по 3500лв. за нищо.
105
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсурдна държава! Как си ги гласувате тези заплати, при положение, че един хирург получава заплата 6 пъти по-ниска от гореспомената на г-жа Караиванова, един пенсионер получава средна пенсия от 300 лева и въпреки това "заблудения български народ" продължава да гласува за тези обирджии! Разстрел за тях!
104
0
 
31
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Да не се чудите защо гаранционния фонд по гражданската отговорност се увеличава почти двойно
103
1
 
46
 
! Отговори
@ преди 6 години
Tова е перверзно и нагло.В най-бедната страна в ЕС държавен чиновник да взима над 6 евро месечно заплата.
102
0
 
42
 
! Отговори
КФН преди 6 години
Тази е поредната герберка назначена на този пост. Тя е човек на Горанов-преместиха я от минестерствот на финансите (мисля, че му беше заместничка).Истерична жена, която непрекъснато ходи в командировки и юрка служителите си.Това е да си близък с мутрите.
101
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно безобразие!!! Некадърните държавни чиновници взимат повече пари от шефовете на фирми в реалния сектор! Ама в частния бизнес трябва да ги изкараш, не е лесничко, като да се смуче от държавния бюджет. За пенсионерите с по 200лв. пенсия и 40 годишен стаж въобще не ми се отваря дума. Горките хора, обрани от самозабравили се бюрократи и мафиоти.