БСП застана зад Жаблянов, нямало нужда от оставка

Левицата обаче се извини на репресираните за действията на БКП
71
БСП застана зад Жаблянов, нямало нужда от оставка
Снимка: Булфото, архив

БСП застава зад Валери Жаблянов и няма да иска оставката му. Това става ясно след продължило над 2 часа заседание на Изпълнителното бюро на партията и ръководството на парламентарната група, след като днес от ГЕРБ настояха, че той няма място като зам.-шеф на  парламента заради констатация, която направи, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие".

Още по темата

Заместник –председателят на БСП Кирил Добрев цитира документ на партията от 1991 г., с който БСП поема политическата отговорност за решенията на предшественичката си БКП и се извинява на репресираните и пострадалите от действията й.

"БСП се извинява на всички граждани на страната, включително и на партийните членове, които през този период бяха незаконно, необосновано или несправедливо репресирани, тероризирани или унижавани. Досега не е имало партиен орган, който да преразгледа или да направи друга позиция. По този повод ИБ на БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка, няма основание за нея нито в правилника на НС. Смятаме, че дневният ред в обществото е съвсем друг и различен", каза той.

Самият Жаблянов също вижда причини и мотиви да напуска парламента. Той обясни, че бил изразил личното си мнение.

Освен ГЕРБ и Съюзите на репресираните се разгневи Жаблянов и осъди тезата му, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие". От Съюза също поискаха освен оставката му, но и публично извинение.

От ГЕРБ пък се заканиха, че ако Жаблянов не напусне ръководния пост в НС доброволно, още утре започват събирането на подписи за официалното искане на оставката му.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17 Пиринско е поискано от Гърция и Югославия и никой от великите сили не обръща внимание на България както и за Егейска Македония.
21
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я ти БЕ дето си сложил минус на въпроса ми към Корвела Я ТИ БЕ ОТГОВОРИ,КОГА ЩЕ СЕ ИЗВИНИТЕ ПУБЛИЧНО НА ХОРАТА В ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ или ти т,,ко не знаеш за какво иде реч?!!
20
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не са ги екзекутирали, фашистите са готвели трета световна и ядрена война и още повече кръв. Както става след балканската война, Фердинанд и ген. Луков готвят първа световна, а след първата световна война, готвят пък втора световна и цар Борис и Цанков са заклали Стамболийски и всеки от БКП който е опозиция.
19
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие - прав е
18
6
 
26
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Застанахте зад Жаблянов, но застанахте срещу хората и паметта на невинно загиналите през комунизма. Не заслужавате власт, защото сте преименувани комунисти.
17
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корвело кога ще се извините на хората в пиринско ***???Те не са ли българи??
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този сигурно е ***. Чувала съм че джендърите дразнят магарето докато последното скъса синджира и после . . . страх ме е да не ме баннат.
15
3
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Хехе какво увърташ направо искай оставка на Бойко и Цецо
14
3
 
12
 
! Отговори
Нинова е хитра преди 6 години
Видяхте ли какво стана?Жаблянов направи едно глупаво изказване и сега въпроса се измести от Деси към Жаблянов. Това трябва да са го учили в партийната школа.
13
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите се държат толкова нагло, все едно че разбойническото военно формирование Вагнер е застанало на брега на Дунав и чака команда от Кремъл да навлезе в България. Малко им беше боя на руснаците в Сирия, трябваше още да ги избиват докато поcepичите от БСП-БКП проумеят че комунизма няма никаква перспектива в България.
12
8
 
5
 
! Отговори
Жаблянов преди 6 години
идеално отразява новата политика на БСП да се ръфа за щяло и нещяло и да говори носталгични глупости за соца, граничещи с идолопоклонничество. Виж за Народния съд там малко нещата са на кантар, ако вземем много да го критикуваме, значи одобряваме участието на БГ във Втората световна война и подкрепата и за Хитлер, което все още не е станало много модерно, но ако зачакаме в Германия нещата с мигрантите да се доразвият...
11
3
 
10
 
! Отговори
жалкари преди 6 години
Навремето имаше един партиен секретар в махлата, дъщеря му я наричаха Лудвиг ХV.Много леше важна. Обаче по магазините нямаше вносни стоки и тираджиите я работеха за по един *** Лукс. То и сега е вносен но тогава не внасяха.Защото тогава запада беше като мушмулата - колкото по загнил - толкова по-вкусен.
10
6
 
7
 
! Отговори
Лопата за Бойко преди 6 години
Цецко, браво!тоя бегач трябва да му свалим шапки. колко елегантно набута Бурисов в истериите с народния съд. Евала ти праиме Цецо!Цецо ще действа според каноните на Нар Съд, защото този съд не е отменян!
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как да не те е стам от това подобие на държава?
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По жалък парламент не сме имали!
7
5
 
13
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
Само така пич, какво е това червен да дава оставка, те само искат оставки
6
6
 
10
 
! Отговори
вътре са преди 6 години
Социалистите са бита карта. Реално властта винаги е била и ще остане в ръцете на трудещите се. И преди партийните секретари знаеха че да убиеш работник е нещо като да заколиш "златната кокошка". Защото докато чантаджиите търкат столовете по канцелариите и излизат след работа със зачервени от подпиране бузи, накрая все пак знаят че ще се отбият до "специалния магазин" за да си купят нещо.И за да има нещо, трябва някой да го произведе.И тук е мястото на презрените от Жаблянов капиталисти.
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бaхти гнуснитe *** са тия двамата
4
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типично по комунистически. Червени ***!
3
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакаме оставката на транспортия министър. Кога?