БСП застана зад Жаблянов, нямало нужда от оставка

Левицата обаче се извини на репресираните за действията на БКП
71
БСП застана зад Жаблянов, нямало нужда от оставка
Снимка: Булфото, архив

БСП застава зад Валери Жаблянов и няма да иска оставката му. Това става ясно след продължило над 2 часа заседание на Изпълнителното бюро на партията и ръководството на парламентарната група, след като днес от ГЕРБ настояха, че той няма място като зам.-шеф на  парламента заради констатация, която направи, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие".

Още по темата

Заместник –председателят на БСП Кирил Добрев цитира документ на партията от 1991 г., с който БСП поема политическата отговорност за решенията на предшественичката си БКП и се извинява на репресираните и пострадалите от действията й.

"БСП се извинява на всички граждани на страната, включително и на партийните членове, които през този период бяха незаконно, необосновано или несправедливо репресирани, тероризирани или унижавани. Досега не е имало партиен орган, който да преразгледа или да направи друга позиция. По този повод ИБ на БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка, няма основание за нея нито в правилника на НС. Смятаме, че дневният ред в обществото е съвсем друг и различен", каза той.

Самият Жаблянов също вижда причини и мотиви да напуска парламента. Той обясни, че бил изразил личното си мнение.

Освен ГЕРБ и Съюзите на репресираните се разгневи Жаблянов и осъди тезата му, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие". От Съюза също поискаха освен оставката му, но и публично извинение.

От ГЕРБ пък се заканиха, че ако Жаблянов не напусне ръководния пост в НС доброволно, още утре започват събирането на подписи за официалното искане на оставката му.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нинова, тъкмо бях решил за първи път да гласувам за БСП, но сега вече не. Не мислите ли колко много хора ще помислят като мен?
1
3
 
17
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
Нека застават зад който си искан - на ИЗБОРИТЕ ще го духат на Жаблянов!