IT-туризъм: Всяко второ пътуване започва от... нета

70% правят проучвания за ваканцията си през смартфон
4
IT-туризъм: Всяко второ пътуване започва от... нета
Снимка: архив, Ройтерс

Всяко второ туристическо пътуване започва с мобилно устройство. Половината от пълнолетните туристи са открили нова туристическа компания, докато са сърфирали онлайн. Това обяви министър Николина Ангелкова на кръгла маса в рамките на туристическата борса "Ваканция, СПА, експо".

Тя отбеляза, че световните тенденции показват непрекъснато нарастване на потребителите на интернет, както и разширяване на приложението му, свързано с подготовката на пътуванията.

Според анализи, цитирани от министъра, в световен мащаб интернет потребителите са нараснали със 7 на сто през миналата година, а хората, използващи активно социални мрежи, са се увеличили с 13 на сто през 2017 г.

Ръст от 14% отбелязват потребителите на социални мрежи през мобилни устройства. Изследвания показват, че 70 на сто от туристите, които имат смартфони, правят проучвания за пътуванията през тях, предаде БТА.

По думите на Ангелкова нужно е да се създаде устойчива и дългосрочна концепция за дигитализация в туризма и за това има създадена работна група в Министерството на туризма.

Тя напомни, че министерството вече работи по такива проекти. Сред тях министърът открои интернет платформата и мобилното приложение "Аз обичам България", като отбеляза, че в началото проектът е включвал стоте национални туристически обекта и нови забележителности по морето и вътрешността при страната.

Сега платформата е надградена и в нея са въведени над 250 национални туристически атракции. Общо над 5000 са обектите, въведени в "Аз обичам България".

Друга инициатива на ведомството е услугата с възможност за директно споделяне на туристически обекти през Вайбър, като ще има възможност за получаване на информация за българските туристически обекти чрез директна връзка между приложението и платформата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз лично не бих си причинил мъката да проучвам хотелите за почивката си през телефона. Ще окьоравея за 2-3 дни макс. Голяма мъка са тези телефони с малките си екранчета. С таблет по- може, но нищо не може да замени лаптопа и 24 инчовия ми монитор. :-)
1
3
 
3
 
! Отговори
България преди 6 години
нямя много шансове сред IT туристите, там освен за контакт със съответния хотел или забележителност има качени и доста мнения на вече посетили дестинацията, които за БГ са ужасяващи. За нас единствените преспективни туристи са тези, които трябва да си вадят визи и затова ползват услугите на големите оператори, които ги развеждат като стадо. Един път се лъже човек. Русия, Китай, Индия - това са нашите пазари - народ много, докато се извървят да ги излъжем по веднъж...