НС отхвърли ветото на Радев за земеделската земя

124 депутати от ГЕРБ, ОП и "Воля" не уважиха мотивите на президента
14
НС отхвърли ветото на Радев за земеделската земя
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за посевния и посадъчния материал, с които се изменят и текстове от Закона за опазване на земеделските земи, свързани с правилата за промяната на предназначението им.

Искането за ветото на закона дойде от няколко природозащитни организации, които обявиха, че с него се дава зелена светлина за окончателното бетониране на българското Черноморие.

Още по темата
124 депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти и "Воля" обаче отхвърлиха ветото на държавния глава днес. Против промените бяха от ДПС и по-голяма част от народните избраници от БСП. Шестима от левицата пък гласуваха с "Въздържал се".

Така след като ветото беше отхвърлено, новите правила остават в сила.

Радев не беше съгласен с правилата за промяната на предназначението на земеделските земи. Според президента, актуализираните текстове не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение при доказана нужда.

Държавният глава припомни в мотивите, с които върна закона отново в парламента, че в Конституцията промяна на предназначението на земеделските земи се допуска само по изключение при доказана нужда, а с поправките отпада изискването за представяне на проект на подробен устройствен план (ПУП) при започване на процедурата за промяна на предназначението на земеделските земи.

"Така се създава неяснота относно конкретните параметри на инвестиционното намерение и не се доказва нуждата, която е конституционна предпоставка за промяната на предназначението", мотивира се още президентът.

Според държавния глава, промените позволяват собствениците да променят статута на земеделската земя и дълго време да не изпълняват функциите на новия статут като изчакват подходящ инвеститорски интерес. "В резултат на това общественият интерес е засегнат, тъй като земите с променено предназначение ще пустеят. Те не могат вече да се използват за земеделски цели, а строителството още не е започнало. Подменя се целта на закона - опазването на земеделските земи и се поставя под съмнение съответствието на приетата уредба с чл. 21 от Конституцията", гласят още мотивите на Радев.

От левицата определиха президентското вето като напълно основателно.

Йордан Апостолов от Обединен патриоти обаче остро разкритикува мотивите, с които Радев върна за ново обсъждане поправките. Според него това е заради "пседозелени, озеленени и какви ли още не". Той обвини БСП, че когато политическата сила е във властта се извършват най – много заменки на земеделски земи.

Освен това отсече, че едва ли някой от депутатите разбира от темата, която ядоса част от колегите му в парламента.

Бюрхан Абазов от ДПС отсече, че лично той е оглавявал три пъти междуведомствената комисия за замени на земи, а и имало и още хора, които били наясно с темата.

Червеният Иван Ченчев пък попита шефката на НС Цвета Караянчева : "Как сте? Спахте ли добре?" и поиска от нея да направи забележка на Апостолов, защото говорил глупости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лоша работа, ГЕРБ явно усещат последния мандат и са решили да откраднат колкото се може повече. Лошо за България, лошо за народа. Явно скоро просто всички ще трябва да се изнесем.
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Непрезидент Радев Ветото
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво разбира *** от земеделски земи?
7
15
 
8
 
! Отговори
Анализ преди 6 години
Виждаме как президентът Радев продължава да прави груби грешка, една през друга, и с това да влияе негативно върху просперитета и успешното развитие на българския народ. Добре все пак, че след блестящата изборна победа на ген. Борисов, силата на тези негативни ефекти се притъпява в много голяма степен, а българите отново са окрилени от ентусиазъм и подем.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
za nepoznatite Dancho apostolov i toi e zemedelec no ioma da izbiva 500000 leva dadeni na valeri da e deputat
5
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
zeleniq chorap Radev e marionetka da ne govorim che punktoalno e skaran s bulgarskiq ezik e ne kolkoto galosha Kradaia
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям инат, голямо чудо. Дали ще има едно вето, върнато за прегласуване, да не го отхвърлят? Питам и отговор не искам.Нагледал съм се на децата по площадките.
3
15
 
9
 
! Отговори
Румбата Радев преди 6 години
Местя. Така или иначе 10, аа пардон 11 бона на месец аз си ги знам.
2
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румен падналото вето, само с това ще се запомни сегашния прецедент на Дондуков 2
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво ни е земеделска земя ,то вече няма земеделци . Правете всичко бетон и асфалт и така ще се оправим