Премиер и президент в сблъсък: Обвинения срещу обвинения

Радев и Борисов влязоха в задочен сблъсък чрез медиите
Обновена: 15 фев 2018 16:59 | 15 фев 2018 16:52, Екип на Dnes.bg
141
Премиер и президент в сблъсък: Обвинения срещу обвинения
Снимка: архив "Булфото"

Премиер и президент влязоха в задочен сблъсък с остри обвинение един срещу друг.

Повод стана интервюто на министър председателя от вчера, в което той обвини началника на кабинета на президента Иво Христов, че е основен виновник за напрежението между правителството и президентската институция.

"В президентството има един човек, който пише речите на Радев. Един медиен човек, помня го още от Би Би Ти – телевизията на Пеевски", каза вчера Борисов. От социалните мрежи днес Христов обвини премиера в незнание или в лъжа и обясни, че е напуснал телевизията преди тя да смени собствеността си.

Малко по-късно реагира и президентът и припомни, че Борисов е получил "коледен подарък" с пълната, безрезервна подкрепа от Ахмед Доган.

Още по темата

"Партията на г-н Борисов гласува единодушно внесения от г-н Пеевски закон за КТБ. И ако някой наистина смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на г-н Пеевски, той дължи отговори на въпроси. Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с г-н Пеевски. Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски. Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски", попита президентът, цитиран от БТА. 

Радев обясни, че е "изключително поласкан", че премиерът следи с такова огромно внимание хората от администрацията му.

"Не само тяхното настояще, но даже проявява и творчество по отношение на тяхното минало", каза той и допълни, че е горд, че има интелигенти съветници, секретари, началник на кабинета.

"Но в никакъв случай те не са причината за напрежението между нас, а това са много други неща", каза президентът Радев.

Той допълни, че това са "пренебрежителното отношение към проблемите на националния суверенитет, скалъпената, целенасочена парламентарна комисия за новия изтребител и грубите лъжи покрай нея, прекратената модернизация и разсипията във въоръжените сили, идеите за безкрайни концесии, липсата на прозрачност в собственост, в управленски решения, в харчене на финансови средства, бетонирането на корупцията с новия закон, внасянето на промени, и то генерални промени, в законите между първо и второ четене без обществено обсъждане и без съпътстващите становища от ресорните институции, катастрофата в чуждестранните инвестиции, липсата на ефективна политика за развитие на човешкия капитал, мизерните пенсии и заплати след дълги години на шумно прокламиране на икономически растеж и на финансова стабилност".

Борисов не закъсня и отговори на обвиненията на Радев преди да замине на Мюнхен за участие в лидерска среща.

"Не може вчера, когато държавата се разтресе от скандал, президентът да не се изкаже по темата. Както аз мога да защитя и двете страни", обвини от своя страна той.

"Аз внимателно прегледах какво съм говорил. Никъде не съм обидил нито президента, нито президентската институция. Казах само, че заедно работихме добре и разчитаме на него", заяви Борисов.

Той беше категоричен, че няма нещо, от което да се срамува. Според него поведението на Радев е "вероломно нападение към правителството".

"Напомням, всички гласове на БСП отидоха за президента Радев на президентските избори. Ако Делян Пеевски е извършил престъпление и той знае, защо и служебното правителство не назначи проверка?", попита премиерът.

"Абсолютно ми е чиста съвестта. Искам да се обърна към президента - ако има данни за мой бизнес или нещо общо, което съм направил с Пеевски, то веднага да сезира Прокуратурата. Аз заявявам, че такива няма", каза Борисов.

"Единствената партия, която не е правила коалиция с ДПС е ГЕРБ. Моля президентът да не го приема като клевета, това са факти", заяви той.

"Иначе и аз мога да задавам въпроси. Колко струва кампанията на Радев? Как така БСП бяха в коалиция с ДПС? Може и той да седне и да отговаря на въпроси", каза още Борисов.

"Колкото и да исках да избегна подобно влошаване на отношенията, знам, че ако не отговоря, някой ще каже, че ме е страх. Провел съм доста битки, с доста коварни противници. Президентът не трябва да се подвежда от социологиите. Не е честно уж неутрална президентска институция да взема страна и да се насочва срещу правителство, коалиционно избрано. Бях длъжен да отговоря. Не случайно 11 пъти сме избрани, трябва да се зачита ролята на народа", коментира Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е, Боце, има много да тичат до де го стигнат!!!
52
10
 
41
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Тоя никой не го е избирал 11 пъти , това че е НАЛОЖЕН трети мандат не значи че е избиран !
51
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Посмешище. Жал.ък е Собственика на гробарите !
50
3
 
36
 
! Отговори
Бат Петьо преди 6 години
Баце, кажи си, хората ще те разберат.
49
7
 
46
 
! Отговори
митьо гестапя преди 6 години
Цяла България знае, че е ортак с Шиши, само той не знаел... Забрави ли как даде 1 милиард на Шиши за 60 км магистрала? Но не желае да даде няколко милиона за реставрацията на моста на Майстор Колю Фичето край Бяла... Поне не ни занимават с третия им пол...
48
46
 
15
 
! Отговори
Петолъчкочелник през преди 6 години
Аз мисля, че на Румката рязко ще му секнат всякакви покани за посещения в чужбина, освен може би за Масква и Минск. Играе за някъв отбор, който е извън пределите на ЕС. Че не е български - не е български, че е червен - червен е, но не е от Червения площад, а от зад стените му.
47
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интрижка за пред офсете
46
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
политиците , с големите заплатки се карат !
45
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъснаха им големите заплатки и веднага спретнаха интрига за да заблуждават народа , да го разделят на КОМУНИСТИ И КОМУНИСТИ ОТ ГЕРБ !
44
39
 
15
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Човека е обединител. Обедини президенството с БСП.
43
41
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, *** май е чел само устава на БНА !
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само това ни липсва . Досега се чудехме как да си купим хляб . Отсега нататък ще се чудим как да влезем в магазина .
41
39
 
14
 
! Отговори
Отвратен преди 6 години
До Анонимен 36 Ми така е като си избрахме за президент човек от летището без никакъв афенитет към политиката.
40
45
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С Пожелание към Борисов да издържи на всичките изпитания.
39
46
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генерал'президента превърна Президентството от централа за лобизъм на ВВС'то в кръжок за генериране на интриги, сплетни и клюки, бълвани във всички посоки !За една година Радев направи България по-разединена от когато и да е било.
38
57
 
14
 
! Отговори
Вишиста преди 6 години
Премиерът г-н Бойко Борисов е много по- инелегентен политик и по мадар човекот Радев които е ного по-селски тарикат.
37
49
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов като каратист са го учили да уважава съперника и на улицата да влиза в бой само в краен случай. Радев са го учили точно обратното.
36
8
 
0
 
! Отговори
опорна точка преди 6 години
До АнонименОтлична работа!! На "***" балъка по тези земи откача....късаш джуки!
35
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни изкарани мандати няма Борисов! :)))))
34
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разликата е очевидна - от земята до небето. :-)