Модернизацията на армията - забавена не от днес, от години

Карачаканов иска новите изтребители да се поддържат у нас
Обновена: 18 фев 2018 21:51 | 18 фев 2018 21:00, Камелия Цветанова
46
Модернизацията на армията - забавена не от днес, от години
Снимка: Булфото, архив

Военният министър Красимир Каракачанов се противопостави на критиките на президента за забавената модернизация на армията.

Според него истината е, че модернизацията е забавена от 27 години, защото когато се е купувала техника, е бил търсен вероятно някакъв друг ефект, а не и този за способностите на българската армия.

Още по темата
По думите му, ако когато са купувани Кугарите и Спартаните, са били купени изтребители, цените са щели да бъдат други и сега наред с МиГ- 29 и СУ-25 да имаме и по-модерни самолети.

Каракачанов каза още, че когато навремето са се купували Кугарите и Спартаните е имало много изгодно предложение да получим почти като подарък цяла ескадрила с въоръжение от Федерална република Германия модернизирани МиГ-29, с цена 1 евро на самолет.

"Ние сме ги отказали, защото сме първи натовци и купихме нещо, което стои в хангарите. А поляците с най-голямо удоволствие си позволиха същия този подарък от Федералната република и сега още ги ползват. Това е сметката в армията", каза още Красимир Каракачанов, цитиран от "Фокус".

"Тъй като става въпрос все пак не за 100-200 000 лева, даже не за 100-200 милиона лева, а конкретно за самолетите става въпрос за суми от над 1,3-1,5 млрд. лв., аз не искам да бързаме и да правим грешки, а след години някой друг да каже, че аз като министър на отбраната съм направим нещо, което не е изгодно за армията, а за самия мен", добави Каракачанов.

Според него именно така се е действало в България през последните 27 години.

"Тези години са пропуснати да се модернизира армията. Ако бяха купувани тези въоръжения, които ни трябват, а не да харчим стотици милиони долари за техника , която днес да стои в хангарите и не лети, нещата щяха да изглеждат по-друг начин", каза министърът на отбраната.

Според него техниката не лети, защото, когато са сключвани договорите никой не си е направил усилието в тях да пише, че поддръжката на това въоръжение трябва да става в България. По думите му именно това е едно от условията, които сега се поставят по отношение на самолетите.

"Това ще бъде едно от условията, които ние ще поставим на фирмите, които са проявили интерес – поне една част от поддръжката да се прави в нашите авиационно-ремонтни заводи, които са към МО", поясни министърът.

"По отношение на бронираната машина – вместо да отиваме отнякъде да си купим нещо за по 3-4 млн. лв. за по парче и да похарчим и там над 1 млрд. лв. и след това да се чудим къде да я ремонтираме, идеята е да се сглобяват в България, за да може да си ги поддържаме по-лесно", добави Каракачанов и отбеляза, че това е валидно и за корабите. Той още веднъж повтори, че сега не трябва да се бърза, а да се действа умно.

По думите му общо за трите проекта за модернизация става въпрос за една сума от над 3,5 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добрия военен министър от много десетилетия...
42
1
 
7
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Така де, и за да приключим темата .. По складовете на всички НАТО-вски държави стоят стотици бронирани машини, годни за употреба, но вече не на активна служба. За много по малко от спрятаните милиарди, бихме могли да вземем такива, в едно с резервните части и поддръжката. Те дори ще се радват. И веднъж завинаги да спрем с руската зависимост. Но за съжаление под тоновете политическа кир на политиканит ни си стоят и петолъчката и сърпа и ***. Ще се гънат като червеи, само да не накърнят Масква.
41
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тоя не ли му омръзна да лобира за скапаните мигове? Можело да се вземат мигове по 1 евро. Не знае ли какво стана с Кремиковци и БГА Балкан продадени за 1 лев? Вместо да ги бракуваг германците да ги бракуваме ние с всичи политически последствия от това и нагиск от Москва да ги възстановяваме и дострояваме а също и кански писък от русофили че бавим "модернизацията" на армиюта.
40
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най корумпираните са вонните , защото има какво да се краде , а морала от редника до генерала е нулев . Вижте др. Радев, стана Президент, но казармата му е в кръвта и орева света , защо не са купили самолетите , но които той казва , а не какви да е .
39
1
 
5
 
! Отговори
Krom преди 6 години
И за това направете това, което страхливия и вероломен български "политик" най добре прави - нищо, но с голям размах. Оправдайте се с всички преди Вас. То не, че последните 10 години Вашия Патрон не е начело постоянно, но нищо - виновен е Хан Аспарух. Отлагайте, лъжете, крийте се и така до насир.ане. Кой въобще би повярвал на "военен" министър с двойна гуша и лой за цяло село? Мазен лъжец.
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дебело прасе с картонче в ДС Агент Иван
37
2
 
6
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 6 години
Г_н министър забравихте нещо.Когато купувахме последния път кораби от незнам къде... Не се сещам,и то Фрегата Френски. Франция ни предложи не лоша сделка но наши тогавашни и сегашни оправници.Същите тези кораби да се строят в Варна, освен двата кораба който трябваше да се закупият тогава щяха да се отворят и раб. места но Тиквун отказа дори кораби д купи.Като сключвате сделки не повтаряйте грешките.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-н Каракачанов,а какво ще кажете за тия служители от МО И МВР които трета година са в тежест на системата които са на двойна хранилка,получават заплати и пенсии едновременно,кажете ми има ли такава държава и че не знаете за това.
35
0
 
11
 
! Отговори
военен преди 6 години
приказки приказки...хората в армията се уморихме от тях г-н министър, няма кой да ви управлява ако успеете да купите поне 1 самолет, напуснаха хората вече
34
1
 
14
 
! Отговори
бе преди 6 години
само да ти кажа че, Ванчето е Македония а каракачанов е русенска червена *** от ДС която се прави на патрЕот.
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той Каракачанов не е виновен че е Министър,виновни са тези които са го назначили.И това че е колекционер на лични вещи на Ванчо Михайлов,показва че ,,Ванчето'' му е идол. Ако искаш да си на едно ниво с Някой си,никога не се сравнявай с него.А той колекционер разбираш ли. А бе г-н Министре,дръж се малко на ниво,висок пост заемаш все пак.
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шкембе не ни заблуждавай с твойте фантазии.Пари няма за пушки ти ни говориш за изтребители и подводници.Всичко одавна е разграбено продадено и ликвидирано.С два самолета и три въртолета армия не се прави.
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде бе Шкембе Воеводо ,връщай тая казарма.Нали така каза преди изборите.
30
7
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Не го харесвам Каракачанов,но тука му свалям шапка.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 20 години половината население на балканската *** ще са пенсионери, една четвърт над 50 години, и останалата четвърт - простипутки и проситюти! Та, кой ще лети с тези самльоти!?
28
0
 
18
 
! Отговори
Каракачан преди 6 години
Може да се купи нова военна техника,ама първо да видиме през кой ще минат големите пари.
27
3
 
4
 
! Отговори
каракочев преди 6 години
тоа може да иска ,и да са произведени у нас да се затвори цикъла
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за ц ъ р в .у л става дума
25
2
 
13
 
! Отговори
до24 преди 6 години
армията не е бригада за бране на ягоди че да ти обяснят какво ще се прави след модернизацията. Когато във варна и Бургас се развее турския флаг ще е късно да ти ожясняват кскво е би трябвало. Заради тскива *** като теб армията е като пробит *** днес.
24
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И к'во точно ще правим с армията, като я модернизираме?