Боянският клуб пита: Парламентарна или президентска република?

Професорското сдружение ще бъде учредено на 5 март
20 фев 2018 10:45,
230
Боянският клуб пита: Парламентарна или президентска република?
Снимка: архив, Булфото

Ново движение "Боянски клуб – Кубрат" се учредява, за да смени формата на управление на България от парламентарна на президентска република. Това обяви пред "Труд" проф. Божидар Димитров, който е сред основните двигатели на проекта.

Учредителното събрание е планирано за 5 март, засега сдружението няма да става партия.

Веднага след учредяването от ръководството на новото формирование ще започнат работа, по провеждането на референдум за свикване на Велико народно събрание и смяна на формата на управление в България.

Още по темата

Движението съществува повече от 2 години, нарича се Боянски кръг. Казват му още професорско движение, защото в него първоначално членуват 22-ма професори.

Събира ги общата кауза да спасят граничаря Вълкан от Грудово, от чийто рикошет загина бежанец.

"След 2 годишни анализи на политическата обстановка в България стигнахме до заключението, че парламентарната република се е изчерпала, като възможност за развитие на държавата и народа. Затова ще се борим за минаване към друга форма на управление – президентска република", обясни проф. Димитров.

Той даде за пример периода от 1935 до 1943 година, когато държавата се е управлявала от професорски правителства, назначавани от цар Борис, и когато България прави най-големия скок в своето развитие.

Сред учредителите, наред с професорите Нина Дюлгерова, Михаил Константинов, Константин Тотев, Георги Атанасов, Георги Манолов, Димитър Иванов и академик Георги Марков, се открояват имената на драматурга Христо Бойчев, певеца Костадин Георгиев – Калки, Кубрат Пулев, Цонко Цонков и отец Боян Саръев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
2
 
6
 
! Отговори
И в този преди 6 години
Боянски кръг ще се ВКЛЮЧИ Станимир Трифонов с Ку-ку и история?Ще го търпим да се развява като през 1990-1992?...Сигурно ще се присъедини и БСПс оня с 80-те процента ***... защото така ще мислят, че ще продължат да се кудошат с българите, искащи европейска принадлежност, а те ще се "изместват' на изток.. подмяна...
173
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 176: Ханку Брат е брат на Ханко от стотнята на боил-богатура Севар (от филма "Златният век").
172
2
 
8
 
! Отговори
Пияния помак преди 6 години
Президентът в БГ винаги се избира с гласовете на ДПС, справка - Гоце и Крадев.Така, че от мен ЙОК за президентската република.
171
0
 
4
 
! Отговори
до 177 преди 6 години
Ти първо се изучи на български език и тогава плямпай като папагал.
170
9
 
4
 
! Отговори
Гочоолу преди 6 години
А познайте кой ще е Президент - пожизнено? Точно така, казва се Бойко Борисов.
169
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А три статии по-нагоре, проучване, ако изборите бяха сега. И какъв е анализа правителството лесно ще падне след председателството, патриотите постоянно се дърлят, Румен Радев всички го харесват, лесно ще се прокара идеята за президентска република и с нашите изборни игри ще имаме президент.... И следващата идея е избиране на прокур от президента и саморазправа с всички неудобни, не е нужно някой да го осъдят просто всяка седмица справка при прокур.
168
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работих 35 години в институт. Шеф-жена му, зет му,децата му, племенниците му. Слаба работа, фалш. Дянков каза за БАН - феодални старчета, съгласен съм. Учените са ИЗКЛЮЧЕНИЕ! Нищо общо с науката за огромната армия от ПСЕВДОПРОФЕСОРИ! Фалшиви дипломи във всяка област. Комплексари, озаглавени професори - тройкаджии. Първенец съм на випуска. Презаписвал, пиян преписващ ***, е кандидат на науките! Единствен! Защото и преподавателят е такъв.Къде са постиженията с толкова професоря?!
167
6
 
7
 
! Отговори
Ако ще ставаме преди 6 години
президентска република, при която цялото президенство въздиша по "правилните" решения на Народния съд 1944, хвърля се в битки за защита на Русия, а ползува всички предимства на ЕС, обединява се с БКП/БСП и въздиша, че "Демокрацията ни отне мнго"- не, не искаме президентска република, БЕЗ ДА Е ЯСНО каква политика ще води ПРЕЗИДЕНТЪТ- вероятно евразийска, под формата на европейска.
166
5
 
6
 
! Отговори
+ преди 6 години
И аз съм за президенската република ,още не сме дораснъли за парламентска .
165
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И къв е тоя клуб Ханку Брат?За пъв път чувам за него.
164
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗащо?
163
1
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "Василев": Такива като теб, които пропагандират национален нихилизъм, са безполезни, и то не само като коментатори. Другите са "селяни прости", а ти си много умен, така ли? Помисли си на какво отгоре се считаш за такъв. Не че има връзка с темата.
162
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде сега кажете че Бойко и Слави се мразели ? И Винкела и Болен се караха , но властта ги сближи чак онова ци/гане Каракачанов си осиновиха да съберат бройка. Рано или късно симбиозата от евентуален келепир ги сближава .Този вид партии имат винаги в началото позитивен ефект ,така да се нарече мутуализъм (симбиоза при която и двете страни извличат обща полза от взаимоотношенията си),но след време преминава в паразитизъм погледнете с Бареков и "дясното" след партньорство с ГЕРБ те фалираха и умряха !
161
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде сега кажете че Бойко и Слави се мразели ? И Винкела и Болен се караха , но властта ги сближи чак онова ци/гане Каракачанов си осиновиха да съберат бройка. Рано или късно симбиозата от евентуален келепир ги сближава .Този вид партии имат винаги в началото позитивен ефект ,така да се нарече мутуализъм (симбиоза при която и двете страни извличат обща полза от взаимоотношенията си),но след време преминава в паразитизъм погледнете с *** и "дясното" след партньорство с ГЕРБ то фалира и умря !
160
1
 
4
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Онези президентски републики не ги следайте хич и не ми ги давайте за пример, полвината са велики сили, а всички имат колонии и са експлоатирали хората и суровините!!!Къде отивате може би???Агент Бен Маккалистър!ЦРУ!!!
159
2
 
8
 
! Отговори
Гого преди 6 години
Правилно Божо! На резидентите на външните разузнавания им излиза по-евтино да купуват един човек-президент, вместо много-депутати. Освен това им спестяваме време и енергия да обикалят и да питат всеки депутат "какво искаш" преди гласуванията... ***, продажна г ад сте вие всички родоотстъпници
158
4
 
8
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Ахмед Доган го каза един път, ама беше прав, толкова прав и искрен , че направо ме заболя сърцето и ми стана гадно!!!"Двама българина-Три партии!!!"Вместо да се обединяваРИме , колкото по-малко оставаме ние се цепим и раззединяваме!!!Е добре де селяни прости, не си ли заслужаваме съдбата???Демокрацията и свободата е за отговорните и разумни хора, а не за хората с амбиции по-големи от националния интерес!!!Агент Найл Гийлдмор!ЦРУ!!!
157
2
 
3
 
! Отговори
от 147 до 148 преди 6 години
Ще, ще! Непременно един профил на Влади Улянов в профил ще ти татуират другарите на челото да светиш в тъмното!
156
2
 
9
 
! Отговори
аааа,Не преди 6 години
Бойко предъвка седесарите,сега ще стопи патреотите , тея са следващата патерица - Оборот да има ,пък стадото беее беее -спи и чака някой да го "оправи"
155
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито президентска, нито парламентарна. Просто руска.