Боянският клуб пита: Парламентарна или президентска република?

Професорското сдружение ще бъде учредено на 5 март
20 фев 2018 10:45,
230
Боянският клуб пита: Парламентарна или президентска република?
Снимка: архив, Булфото

Ново движение "Боянски клуб – Кубрат" се учредява, за да смени формата на управление на България от парламентарна на президентска република. Това обяви пред "Труд" проф. Божидар Димитров, който е сред основните двигатели на проекта.

Учредителното събрание е планирано за 5 март, засега сдружението няма да става партия.

Веднага след учредяването от ръководството на новото формирование ще започнат работа, по провеждането на референдум за свикване на Велико народно събрание и смяна на формата на управление в България.

Още по темата

Движението съществува повече от 2 години, нарича се Боянски кръг. Казват му още професорско движение, защото в него първоначално членуват 22-ма професори.

Събира ги общата кауза да спасят граничаря Вълкан от Грудово, от чийто рикошет загина бежанец.

"След 2 годишни анализи на политическата обстановка в България стигнахме до заключението, че парламентарната република се е изчерпала, като възможност за развитие на държавата и народа. Затова ще се борим за минаване към друга форма на управление – президентска република", обясни проф. Димитров.

Той даде за пример периода от 1935 до 1943 година, когато държавата се е управлявала от професорски правителства, назначавани от цар Борис, и когато България прави най-големия скок в своето развитие.

Сред учредителите, наред с професорите Нина Дюлгерова, Михаил Константинов, Константин Тотев, Георги Атанасов, Георги Манолов, Димитър Иванов и академик Георги Марков, се открояват имената на драматурга Христо Бойчев, певеца Костадин Георгиев – Калки, Кубрат Пулев, Цонко Цонков и отец Боян Саръев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
11
 
! Отговори
Куб,Пулев-професор ? преди 6 години
Кубрат Пулев кога е станал професор ?? Браво,браво... Цялата работа на Боянския клуб ще излезе фалшива новина !
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никаква. То не е държава...
132
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев е симпличита, изпълнява всичко, което му наредят, пагон е все пак, човек без собствена мисъл, ама женоарията му е простоооо... СМЕХ
131
0
 
5
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Не е проблемът във формата на управление на държавата,а в тия,които дърпат конците в дълбока сянка.А най-лошото е,че самите те не виждат бъдеще за България и действат като Ликвидационен съвет на ТКЗС.По света е пълно с корумпирани държави,но при повечето корупцията не пречи фатално на развитието-заграбеното се инвестира в икономиката.Съседна Румъния е точно такъв случай,а и Турция.У нас модела е по-скоро африканско-латиноамерикански-грабиш и бягаш....Резултатът е видим.
130
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не това е плана на Рашките.
129
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойкотирайте референдумите на този кръг!
128
6
 
7
 
! Отговори
137 преди 6 години
Тва ли ви инструктираха от Кремъл? Рублите взе ли си или друг път?
127
1
 
4
 
! Отговори
Байфидан преди 6 години
До просто е. А резидента радефф ще окауши ли простата си половинка Деса да не срами нацията? И откога президентите вкарват в затвора - няма ли прокуратура, следствие, съд? Твоето ми намирисва на сталинизъм, *** червен.
126
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изкарваме Евротеатъра идва лятото, На Есен Герб и патриотите се скарват пада правителството цяла зима се джавкаме и напролет 2 в 1 избори и референдум и ще фалшифицираме резултатите и 2019г. Президентска "република".
125
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как 1 не пожела да литне за Рашия, дори за ден, а всичко бяга на запад
124
0
 
7
 
! Отговори
Не се пари на улав-2 преди 6 години
В някои от тези институти пък и двамата съпрузи работят на едно и също място. На колко от вас и децата си в същия институт?По-лесно ще е да пресметнем колко са хората, които не са роднини на някого, но случайно са успели да се настанят на работа в някой от тези институти! Те са единици!Какъв процент от тези - семейно присъстващите "учени", НЕ са успели да се хабилитират (от мързел)?Само отделни единици! Всички други са доценти и професори!С тези ли ще правиш партия? Роднинска партия!Е,браво!
123
0
 
5
 
! Отговори
Не се прави на улав, преди 6 години
г-н професореС какви ще напълниш този клуб? Всеки знае какво представляват няколкото института по исторически науки в БАН, тези същите, които докъм 1985-1986 г. са били обединени в Единен център по история, а днес са Археологически, Тракология, Балканистика, Етнология и фолклор, И-т за истор. изследвания.Какво представляват? Тъщата е професор в един от тези институти, дъщеря й е професор в друг, а зетя - в трети! Колко са семействата, при които жената работи в един, а мъжът в друг от тези и-ти?
122
1
 
1
 
! Отговори
св.цвету преди 6 години
*** въпрос при нас управлява еднолично бойко, всичките власти и така ще пребъде дока не се възнесе той към небесата.
121
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Клуб дърти комунистически доносници. Много им се изка масковскии летчик да царува в държавата, но няма да им излезе сметката. Това не са професори, а срам!
120
10
 
15
 
! Отговори
Просто е!! преди 6 години
"Боянският клуб пита: Парламентарна или президентска република?"АЗ отговарям: ЗАВИСИ!!!!Ако Боко-тиквата ще е президент то отговора е ТВЪРДО "НЕ".Ако обаче Радев е президента и обещае да вкара в затвора ***, Пипоня, КОЙ, Зализания, Гриша-сладкия и всичката останала изм*ме то тогава отговора е ТВЪРДО "ДА".
119
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото по-близки до рашките, толкова по-бедни сме, не случайно заплатите ни са 500 лева, много русофили в бг ни дърпат към дъното
118
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе мумията на Ленин още ли била в центъра на Москва в 2018та??? Тия са извратени!!!
117
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президентска република - да! само ако Слави е президент! Ще удавим запада с чалга, венсеремос бе!
116
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божо да каже къде изчезнах коринтските капители от Златната църква в Преслав
115
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ванга е казала - Сибир ще бъде китайски, Путин ще говори на руски само с конете си!