Боянският клуб пита: Парламентарна или президентска република?

Професорското сдружение ще бъде учредено на 5 март
20 фев 2018 10:45,
230
Боянският клуб пита: Парламентарна или президентска република?
Снимка: архив, Булфото

Ново движение "Боянски клуб – Кубрат" се учредява, за да смени формата на управление на България от парламентарна на президентска република. Това обяви пред "Труд" проф. Божидар Димитров, който е сред основните двигатели на проекта.

Учредителното събрание е планирано за 5 март, засега сдружението няма да става партия.

Веднага след учредяването от ръководството на новото формирование ще започнат работа, по провеждането на референдум за свикване на Велико народно събрание и смяна на формата на управление в България.

Още по темата

Движението съществува повече от 2 години, нарича се Боянски кръг. Казват му още професорско движение, защото в него първоначално членуват 22-ма професори.

Събира ги общата кауза да спасят граничаря Вълкан от Грудово, от чийто рикошет загина бежанец.

"След 2 годишни анализи на политическата обстановка в България стигнахме до заключението, че парламентарната република се е изчерпала, като възможност за развитие на държавата и народа. Затова ще се борим за минаване към друга форма на управление – президентска република", обясни проф. Димитров.

Той даде за пример периода от 1935 до 1943 година, когато държавата се е управлявала от професорски правителства, назначавани от цар Борис, и когато България прави най-големия скок в своето развитие.

Сред учредителите, наред с професорите Нина Дюлгерова, Михаил Константинов, Константин Тотев, Георги Атанасов, Георги Манолов, Димитър Иванов и академик Георги Марков, се открояват имената на драматурга Христо Бойчев, певеца Костадин Георгиев – Калки, Кубрат Пулев, Цонко Цонков и отец Боян Саръев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откакто Ленин джендъра проля кръв през 1917та, русия се превърна в психодиспансер
113
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ е най антиБългарската партия управлявала България някога.За да има глътка въздух в тази държава, ГЕРБ не трябва да са в управлението.Във всички градове и села където са те, се шири корупция, шуробаджанащина,кражба и усвояване на Еврофондове... и отчаяние,това са ГЕРБ.
112
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пореден проект за нова химера "Някой, който да ни Управи". И избрали Божидар поради тшеславието му да го употребвт и захвърлят бърже. Няма ги вече будалите. Проекта не врЪви. Нямаме нужда Някой все друг да ни Управя пък ние да вЕрвсме и чЕкаме на готово. Младите ще избутат старите и колкото по рано толкова по добре.
111
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вън руските шпиони от Бояна !
110
2
 
7
 
! Отговори
Грую преди 6 години
Да не би Боко да иска да става президент, че тия са преритали за президентска република?А да ни сравняват с 35-та година е върха на простотията.
109
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците да целуват ръка, че сме им дали азбуката и християнството, тия неблагодарни азиатски варвари!
108
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам направо БСП да вземе властта,да направим референдум!
107
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои хора не издържаха а напрежението и започнаха да правят глупости. Не е луд да си лесно!
106
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божидаре, със стари к/ви нов бардак не се прави!
105
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да се опитаме да променим нещо!То сегашното не се търпи!
104
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сорос не спи, видя че дори с ДПС и ГЕРБ пак губи почва под краката си в БГ
103
5
 
25
 
! Отговори
Оля се,г-н професоре преди 6 години
Като видях някои от имената на съоснователите "учени" и зачеркнах този клуб предварително!Нито ще се интересувам от това какво правят и какво предлагат, нито ще гласувам някога за тях!В периода 1935-1943 г. страната ни била направила най-големия скок в своето развитие, защото била управлявана от професорски правителства!Ти тогавашните професори с днешните резили ли ще ги сравняваш, бе?! Кой и как става професор в България през последните 70 години, особено в хуманитарните науки?
102
5
 
11
 
! Отговори
амер.трол преди 6 години
така колеги, пл;юйте по президента, затова ни плаща сорос
101
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската диаспора готви преврат в България.Тя не може вече да се примирява с постепенното откъсване на страната ни от руското влияние !
100
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече има данни за предателство към руски служби на Радев, които домашният му любимец Христов засега крие умело между папките в президентството
99
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да по-евтино е да купиш президента с рубли отколкото да финансираш 4-5 партии.
98
3
 
15
 
! Отговори
Бат Божо, преди 6 години
Не слагай на клуба си това славно име. Поизчакай малко с избора на название,първо да видим накъде ще тръгнете.И да знаеш байно, ако се подредят и в този клуб такива, каквито са над 90% от "учените"-историци, този път може да ви подгоним с камъни и с тояги!До гуша ни дойде от псевдоучени шуробаджанаци и потомствените активни борчета, които не станаха добри специалисти заради това, че от люлка им е втълпено, че техните топли местенца се пазят и кариерното им развитие е предварително гарантирано
97
10
 
9
 
! Отговори
морски преди 6 години
Тук много плюят руснаците, но скоро ще чакат на морето руски клиенти, щото западният турист си стои на ол инклузив.
96
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези се правят на превратаджиите от 1934 година. Изчерпала се била политичеката система, парламента, партиите. Но го няма Хитлер да ги подкрепи. Те са готови да подкрепят отново тоталитаризма, ще управляват с укази, вместо закони, даже ще събират парламента на сесии да приеме това, което тези са му сготвили. Гласуват всичко подготвено от президента и правителството му за 2 седмици, после се разпуска парламента и остават те.
95
5
 
7
 
! Отговори
АБЕ преди 6 години
До Xa xaТИ ДА НЕ СИ АМЕРИКАНЕЦ БЕ..ПРИВИЖДА ТИ С ПУТИН НАВСЯКЪДЕ...