Истанбулската конвенция вълнува висшистите, не и младите

Само 16% от българите подкрепят приемането на документа
20 фев 2018 21:26, Василия Пейчева
64
Истанбулската конвенция вълнува висшистите, не и младите
Снимка: Тренд

Само 16% от българите подкрепят приемането на Истанбулската конвенция, а почти половината от гражданите са срещу нея /46%/. Въпреки това дебатът около документа не се е отразил сериозно на подкрепата към основните политически партии. Това показват данните на първата част от проучването на изследователски център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" относно нагласите на българите спрямо основните партии и институции.

Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице". Теренът на проучването е осъществен между 1 и 8 февруари 2018 г.

Истанбулската конвенция се превърна безусловно като централна тема на политическия и обществен дебат в последния един месец, отбелязват от "Тренд". Въпреки това само половината от запитаните декларират, че са запознати с документа.

Логично, най-запознати са хората с висше образование, като две трети от тях твърдят, че са наясно с темата.

Проучването показва, че приблизително на две равни части са разделени отговорите дали хората следят (46%) или не следят (47%) дебатите около Истанбулската конвенция. Тук отново се забелязва динамика в демографските разбивки, като ясно личи, че най-голям дял от висшистите следят дебатите около конвенцията, а най-малък интерес предизвиква тя сред най-младите, които са на възраст между 18 и 29 години.

Оказва се, че няма динамика в демографската разбивка по пол, което говори, че жените не възприемат конвенцията като документ, защитаващ техните права. Единствено сред привържениците на ГЕРБ, мнението относно конвенцията е разделено на две равни части, поради ясно заетата позиция от страна на партията относно документа.

Какво е отношението на хората към институциите също е проследено в изследването. От него става ясно, че най-висока оценка получава президентската институция /63%/, а плътно след нея е омбудсманът /62%/. Веднага след тях се нарежда Българската православна църква, като над половината от българските граждани (51%) дават положителна оценка за работата й. Традиционно с най-ниско обществено одобрение се ползват съдът и прокуратурата с по 19% и за двете институции.

От всички членове на Министерски съвет, Бойко Борисов събира най-много положителни оценки за работата си (45%). Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Лиляна Павлова са министрите, които получават най-висока оценка за работата си. В дъното остават Бисер Петков, Емил Караниколов и Боил Банов, но това се дължи най-вече на ниската им разпознаваемост, а не толкова на отрицателните оценки за тяхната работа.

Според проучването не се наблюдава сериозна динамика в електоралните нагласи. ГЕРБ запазва първата си позиция с преднина от около 2,5% от всички запитани пред своя основен опонент БСП. След тях се нареждат ДПС (6,4%) и Обединени патриоти (5,2%).

Проучването на изследователски център "Тренд" относно нагласите на българите спрямо основните партии и институции е по поръчка на вестник "24 часа".

Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице". Теренът на проучването е осъществен между 1 и 8 февруари 2018 г.


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
0
 
! Отговори
Подкрепа преди 1 година
Мен не са ме питали - аз подкрепям конвенцията. И цялото ДПС
47
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако управляващите още се чудят какво стана....
Истанбулската конвенция бутна правителството и управлението на ГЕРБ.
Завинаги!
Независимо от икономическите и политическите успехи дето си въобразяват че са направили.
46
2
 
21
 
! Отговори
Спешни мерки преди 1 година
Да приложем следните спешни мерки, които прилага светът, а не да четем глупави поръчкови простотии на враговете на народа - социолозите. Да дадем като Себастиян Курц 28 дни на Сорос да се омете от България. Закриване веднага на Отворено общество! Уволнение на 107-те грантаджии "доценти" подписали за приемане на Истанбулското недоразумение. Забрана на българската социология, като антиобществена проява. Доайенът на антиобществената бг социология агент Йолов, наричан проф. Фотев - в затвора.
45
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Истамбулската конвенция" НИКАКЪВ НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЕ ВЪЛНУВА!!!! От разни хартийки се "вълнуват" САМО някакви от.ре.пани същества, които не могат да си намерят работа, понеже са некадърни! Затова просят подаяния от чужди хора, чужди култури, чужди традиции!!!
44
3
 
28
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
До Анонимен 142
IQ156, инженер, магистър, диплома 5.73, английски и руски свободно, немски и френски слабо. Чел съм конвенцията, поясненията към нея и решенията на СЕ за равенството на половете на български и в оригинал на английски.
Твърдо против конвенцията! Инстанбулската конвенция е зле прикрит социален инженеринг за налагане на ЛГБТ идеология, която ще доведе до социална импотентност, психични проблеми, самоубийства и джендър дисфория!
Прави си извод за собствената интелигентност!
43
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aгенцията е на Лиляна Бъчварова, неква си на Тиквата,дъщеря и работи в "Капитал" на Прокопиев, Сорос и "Америка за България...джендърските НПО-та...с това требваше да започнете,редактор-чето...не трийй и не упражнявай цензура...дегенерати.
42
2
 
12
 
! Отговори
преди 1 година
До Анонимен 42

Току-що показа, че ти липсва IQ-то или си от онези меките...
41
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само 16% защото останалите са с ограничено IQ.
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами не вълнува младите, защото ценностите вече им ги няма.
39
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ашколсун

До 51

Шегата настрана, но и аз досега не съм чул, нито пък някой е могъл да ми каже поне една от тези ценности.
38
3
 
37
 
! Отговори
Ашколсун преди 1 година
Отдавна се чудя какво значи "евроатлантически ценности". Е те сега вече най-първата ми е ясна: европедерастия. Ашколсун! Кога да чакаме да ни "ограмотят" със следващата им евротлантическа ценност?
37
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чувам, че Борисов излъгал за оттеглянето на конвенцията и била разпределена за разглеждане от разните му комисии в парламента. Ей джендъри недодялани, а я прокарате, а сме се сбили.
36
3
 
37
 
! Отговори
да преди 1 година
среден пръст за Сорос
изхвърлихме конвенцията му на боклука
35
6
 
22
 
! Отговори
Дядо Радой преди 1 година
Милион пъти съм проклел
Драгалевския кралив Ман Гел,
Сашо Нереза,Бакъря,
Нада Ку.рата,Катъря.
И още 200-300 гада
от краливата бригада.
Дано Господ прати в Ада
айдуците от таз бригада.
За доброто на обществото,
да ни отърве от 3лото!
Амин!
34
45
 
5
 
! Отговори
Ф.Е. Джержински преди 1 година
"Истамбулска конвенция"е олично реализирано активно мероприятие за идеологическа диверсия.Оказа се, в България има огромен брой сексуално немощни и дезориентирани мъже на средна възраст, които се заразиха от масов страх да не бъдат изнасилени в обществена тоалетна от третополов.Освен това шайката русоробски организации, не само политически а и БПЦ в хор припяха отказа на Русия да се бори срещу насилието. За простите: на английски секс-джендър е синоним и се превежда пол, синоним на бг е врат-шия
33
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
16% DJENDURI
32
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
33 години, висше образование, инженерна специалност, факултетен номер да казвам ли?
Твърдо против съм конвенцията. Следя не само "дебата", а съм си направил труда да изчета текстовете на конвенцията и поясненията на Европейския съвет. Точно за третия пол е, затова властта у нас почна да го усуква, че можело да се приемат "части" от конвенцията.
31
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да се учудя, ако изследването е платено от 'Отворено общество".
30
3
 
41
 
! Отговори
Българина преди 1 година
Само герб се интересуват от ик защото са предатели
29
3
 
50
 
! Отговори
есперкт преди 1 година
Ако вкарат джендър пропагандата в училищата, както това го изисква конвенцията, корупцията ще стане най-малкият ни проблем.