Евродепутати: Българските граничари зарязват границата в час пик

Това не позволява ли джихадисти да влизат в ЕС, питат те
21 фев 2018 07:00, Екип на Dnes.bg
44
Евродепутати: Българските граничари зарязват границата в час пик
Снимка: Архив, Булфото

В пиковите часове българските граничари прекратяват проверките на документи на границата. Това съобщиха двама водещи членове на Европейския парламент по време на изслушване за бъдещето на Шенген във вторник вечер в Брюксел. Те посочиха недостига на пари и хора като причина за това.

Френската евродепутатка Мари-Кристин Вержиа, която води делегация на Европарламента миналата седмица в България, разказа, че когато се натрупат много хора на "Капитан Андреево", "проверките на документи се преустановяват и контролът отпада".

Испанецът Карлос Коельо, който е докладчик на парламента за Шенген, пък попита вътрешния министър Валентин Радев, който участва в изслушването, дали тази практика не позволява на джихадистки бойци, връщащи се в Европа да влизат в ЕС.

"Във върховите часове има по-малко проверки и това е проблем. Опитваме се да го решаваме като увеличаваме средствата. Не знам дали това е най-доброто решение", призна министърът.

Запитан дали България се грижи и за правата на турските граждани, които бягат в търсене на закрила, Радев заяви, че приоритет е защитата на европейските граждани.

Участващите в изслушването депутати от различни парламентарни групи настояха за бързо приемане на България и Румъния в Шенген, позовавайки се на изпълнените от тях технически изисквания. Същият призив отправи и еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Радев, който представляваше на изслушването страните членки, каза че в Съвета все още липсва единодушие, нужно за вземането на решение за приемането на двете държави.

"Продължаващото отлагане на това решение е без прецедент и аз призовавам за скорошно, справедливо решение", настоя Радев, като направи уговорката, че говори като български министър.

Европейската комисия си навлече критики за граничните проверки във вътрешността на Шенген, които се правят от Германия, Австрия, Франция, Швеция и Норвегия вече повече от 2 г. Евродепутати настояха, че те са ненужни и че освен политически негативи, носят и икономически загуби за съседните държави, заради затрудненото преминаване на хора и товари. Четири от петте страни се позовават за проверките на засилен миграционен натиск, а Франция - на терористична заплаха.

Аврамопулос обаче заяви, че те имат право да проверяват по вътрешни шенгенски граници и че Комисията още не е приключила оценката на аргументите им, представени през декември.

"Петте страни се опитват да намерят алтернативи и ние ги консултираме в това, притискаме ги да се откажат, но те имат право да правят засилени полицейски проверки", каза комисарят.

Според ексепртен анализ, поръчан от комисията за граждански свободи на Европарламента, тези проверки са незаконни.

Еврокомисията смята, че миграционният натиск, особено от източното и централно Средиземноморие, "драстично е намалял" и че новата гранична служба на ЕС е напълно оперативна и е разположила 1200 служители по външните граници на Съюза, включително в България. Други 1500 са на разположение да бъдат изпратени, ако се налага.

Директорът на граничната агенция Фабрис Леджери съобщи, че през миналата година се е удвоил броят на депортираните от ЕС мигранти, които нямат право да останат. Самолетите с връщащи се са се увеличили десетократно, достигайки 400 полета през 2016 г.

Германия, Италия, Белгия, Швеция, Франция и Холандия най-често се възползват от организираните от агенцията чартъри, а страните от Западните Балкани, следвани от Тунис и Афганистан - са най-честите дестинации.


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как да няма контрол бе - Ленчето нали по цял ден снима там.
Освен това има и богат опит в обичането с брадатите :)
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
когато се натрупат много хора на "Капитан Андреево", "проверките на документи се преустановяват и контролът отпада
---
какво се оплаквате бе - в Гърция, Италия и Испания направо ходят да ги събират в морето.
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 26
Вождът, бивш фараонов сподвижник и пазител, не е в състояние да мисли самостоятелно. Не може и не иска! Усещане, усещане.................
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
притискаме ги да се откажат

Вие - EС, друго освен да притискате, можете ли?
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако Корнишона с големите бомби застане насред границата,всички емигрантски тълпи ще минават през нея и много лесно ще ги заловим!
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А сега,де.Вожда не се умори да им обяснява,че през нашата граница и пиле не може да прехвръкне,но те виждат другооооо.На ви сега Шенген,на ви еврозоната.На лъжата краката са къси,нали?
21
1
 
5
 
! Отговори
Исти,до ЕП преди 9 месеца
Те не я зарязват- оставете тая работа! По-скоро си разпиляват вниманието в различни посоки,което не е по тяхна вина а неизбежно щеше да се случи и на вас,ако бяхте на наше място!
20
8
 
1
 
! Отговори
Стеф преди 9 месеца
До до 11

Всъщност това въобще не е вярно.
19
1
 
30
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
Прости еврозелки Гърция и Италия пуснаха милиони талибани,а България не пази границите си !!! Помните ли българският граничар застрелял афганистанец какъв рев имаше в Брюксел?
18
0
 
0
 
! Отговори
един преди 9 месеца
До Анонимен
17
0
 
11
 
! Отговори
Bit преди 9 месеца
Червена лампа - биийп, биийп.
Ние ще й махнем крушката.
16
2
 
13
 
! Отговори
Раздвоение преди 9 месеца
Като български министър Радев казва, че трябва да ни вземат. Като председателство - че няма да стане
15
3
 
28
 
! Отговори
... преди 9 месеца
как по- точно ще се прекрати проверката ма докуманти като най- малкото трябва да ти сложат печат на паспорта, че си излязъл/влязъл в страната. Тези се чудят какво да измислят вече. Преди няколко месеца точно пред мен на КППто имаше кола с пазарджишка регистрация, в която пътуваха жени с бурки. На пункта в момента нямаше жена граничар и се налижи да докарат извънредно от Свиленград такава, защото ония отказаха да покажат лицата си пред мъж. Бяха "българки"
14
9
 
5
 
! Отговори
Наско преди 9 месеца
До X
О свещена простота. Откога Кампанела, Мор и др. са комунисти. Голям смях. Да си чувал за философи - утописти. Я седни и чети и спри да пишеш глупости. Прочел пет имена на философи и свободни съчинения. Разликата между техните виждания и комунизма е огромна. Единствено близки са нацизма и комунизма.
13
4
 
10
 
! Отговори
Burzum преди 9 месеца
Пускай джихада ,че много се събраха ...аз отивам до тоалетната на Далавери ....
12
1
 
27
 
! Отговори
Бивш преди 9 месеца
Толкова е просто и видно.Няма казарма,няма граничари.Потенциалните такива са зад клавиатурата и дават акъл.Знаете ли що е застава,кльон,КСП,,,тревожна група" и наряд? За убит нарушител -отпуска и звание.Няма ги вече тези граничари и офицери от истинското пазене на границата-и за отвън, а и за отвътре.Има я Ленчето да прави безмисленни разследвания.С този ,,личен състав" и този ,,ред" толкова.Мигрантите дойдоха малко в повечко.
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 2

Защото ние не сме в Шенген и имаме граници за пазене, а те са и нямат вътрешни граници. Затова едните ги критикуват за липсата на контрол, а другите за наличие на проверки
10
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ами прави са :) Аз съм работил на граничен пункт и е така
Никъв Шенген
9
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-добре пазената граница в Европа според ГРОБ-арите!
8
14
 
15
 
! Отговори
:):) преди 9 месеца
е не ви ли стана ясно, че са постановки, да имат нещо с което да ни цакат за Шенген.