НС (Народният съд) бутна Валери Жаблянов. Ами сега?

БСП се зарече, че няма да даде свой човек за зам.-председател на НС
598
НС (Народният съд) бутна Валери Жаблянов. Ами сега?
Снимка: архив, Булфото

ГЕРБ и "Обединените патриоти", както се и заканиха, отстраниха Валери Жаблянов от БСП от поста заместник-председател на Народното събрание.

С гласовете на 110 депутати от ГЕРБ, ОП и "Воля" беше прието искането за оставката на Жаблянов, който си навлече гнева на мнозинството заради няколко солови изяви.

Още по темата

Сред тях са недопустимото му твърдение, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие", констатация, която присъстваше в декларация на БСП срещу провеждането на Луковмарш, неуважителното му отношение към жертвите на комунистическия режим при отдаването на почит към тях в парламента на 1 февруари и противопоставянето му на ратификацията на Договора за добросъседство с Македония.

Самият Жаблянов не видя причина да подаде оставка, защото бил изказал личното си мнение.

Съпартийците му застанаха зад него и дори се заканиха, че ако той бъде отстранен като зам.-председател, няма да предлагат друг кандидат за неговото място.

Така едно място от ръководството на парламента ще остане вакантно.

След спешно заседание на Изпълнителното бюро на левицата зам.- шефът на партията Кирил Добрев цитира документ на партията от 1991 г., с който БСП поема политическата отговорност за решенията на предшественичката си БКП и се извинява на репресираните и пострадалите от действията й, но в същото време отсече, че няма нито една причина Жаблянов да напусне зам.-шефското си място.

Парламентарната група на червените също го подкрепи единодушно и всички 71 присъстващи в пленарна зала гласуваха „против“ оставката му.

Единствената парламентарна група, която отказа да участва в гласуването беше тази на ДПС.

Още в началото на обсъждането на искането за оставка на Жаблянов депутатите от движението напуснаха залата с мотива, че това фарс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


598
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
392
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наследниците на жертвите задължително трябва да заведат колективен иск срещу това лице!
391
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България се случва нещо много опасно. Надига се вълна на неосталинизъм, зад която стои БСП. Те не поколебаха дори да скъсат отношенията си с Путин заради това. Не случайно Решетников нарече Нинова и Шаренкова "русопаразити"
390
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като го видя този жаблянов и се сещам жащо не трябва да се гласува ***. Няма по нагли от тях. Срам нямат.
389
17
 
7
 
! Отговори
СЛЕПИ ЛИ СТЕ ,БЕ.. преди 6 години
НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ,ЧЕ ТОЗИ "ЖАБЕШКИ КОМУНИСТ" ИМА ПИПОНЕСТА ГЛАВА ОТ ХИДРОЦЕФАЛИЯ ОТ ДЕТСКА ВЪЗРАСТ ..??!ЗА ТАКИВА Е НОРМАЛНО , ДА ИЗПОВЯДВАТ---"ЕДИННИЙ РУСКИЙ КОМУНИЗЪМ"! ТАКИВА --СА ПРЕСТЪПНИЦИ ПО РОЖДЕНИЕ!!!!
388
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП има едно огромно престъпление спрямо българския народ. Позволи на нейни кадри да се отцепят и да създадат олигархичната котерия, наречена ГЕРБ и тази шайка, препълнена с прости комунисти-пладнешки хайдуци десет гидини да тероризира България, като печели изборите си със снимани интегрални бюлетини, другото им престъпление е че доведоха Симеон в чието име са се произнасяли присъдите на Народния съд за премиер в България, а той разврати изборната система с далавераджийската си интегрална бюлети
387
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направихме огромна грешка , че не разформировахме тази партия след 10.11 1989 . Но бяхме слаби , наивни и днес си плащаме за това .
386
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този ***, проповядващ радикален неокомунизъм няма място в ръководството на Народното събрание. Оправдаването на кърво-червения терор трябва да бъде подсъдно!!!
385
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
384
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те пък виновни за затриването на 20000 българи без съд и присъда преди 9.--------------------------какви 20000 стига глупости
383
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
466 Ти кого предлагаш да изгонят . Кой е за него
382
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изгониха Жабланов за НС а за лукавия марш кой ще изгонят дето станахме за резил пред чужденците
381
13
 
7
 
! Отговори
до немец преди 6 години
"След като Валери Жаблянов говори за исторически факти, нека и аз да кажа един такъв: Над 2500 човека са екзекутирани от т.нар.Народен съд за периода 1944-1945 г.Това са хора от интелигенцията на България,крупни индустриалци, буржоазията както и хора близки до царската власт.Много малко то тях са симпатизирали на Третия Райх" 2500 затрити от народния съд те пък виновни за затриването на 20000 българи без съд и присъда преди 9. 45 години стигнаха за нормален живот на българите. 30 години дъно
380
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въздуха ще бъде чист, когато няма пукнат комунист!
379
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ognyanz. Комунистическа закалка, уроци при Тодор Живков,( Все повече прилича на него) и му идва от вътре, страхлив и къса с всеки, който му носи негатив. Но не съм гласувал нито за него нито за Б.С.П. Там си имат Делян Добрев и други активни борци.
378
3
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "БНС-ЛУКОВ МАРШ": Ама ти наистина си лукова глава. Хайде недей да се пенявиш толкова. Пий си ракията.
377
11
 
11
 
! Отговори
БНС-ЛУКОВ МАРШ преди 6 години
НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО-!ЖАБАТА С РАХИТИЧНАТА ГЛАВА И ДЕБЕЛОГЪЗАТА "ПРИВАТИЗАТОРКА" --НЯМА ДА НИ СПРАТ!ВСЕКИ ЧЕРВЕН ПРЕСТЪПНИК И УБИЕЦ---ЩЕ СИ ПЛАТИ ЗА СТОРЕНОТО!!!
376
6
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "БНС": Хайде стига толкова. Не се престаравай. Такива факти могат да се извадят и за престъпленията на жандармерията, и за получени пари за отрязани глави и т.н. Докога ще продължаваме с това? Сега сме 2018г. Коей е виждал и помни нещо от 1944г. или от преди това.
375
2
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Само така! Нинова е много по-чаровна като е спечена, в това й е чара.
374
7
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 452: Как да вярваме, че човек, който на черното вика бяло? Много просто: като гласуваме за ГЕРБ всеки път. За Бойко е нормално един ден да говори едно, а на другия ден - точно обратното. Правил го е не веднъж. Не знам, дали се дължи на комунистическата му закалка, или на нещо друго. Мусля, че просто му идва отвътре.
373
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политиката на днешния ден? Как да вярваме, че човек, който на черното вика бяло ще следва каквато и да е нормална политика, когато твърди, че нашите престъпници не са престъпници, а герои? ГЕРБ не се различават от Б.С.П по идеология. Нормално беше Жаблянов сам да си тръгне, но наше лошо няма, което показва, че Б.С.П. Не са се променили и са си същите комунисти, като Б.К.П.