НС (Народният съд) бутна Валери Жаблянов. Ами сега?

БСП се зарече, че няма да даде свой човек за зам.-председател на НС
598
НС (Народният съд) бутна Валери Жаблянов. Ами сега?
Снимка: архив, Булфото

ГЕРБ и "Обединените патриоти", както се и заканиха, отстраниха Валери Жаблянов от БСП от поста заместник-председател на Народното събрание.

С гласовете на 110 депутати от ГЕРБ, ОП и "Воля" беше прието искането за оставката на Жаблянов, който си навлече гнева на мнозинството заради няколко солови изяви.

Още по темата

Сред тях са недопустимото му твърдение, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие", констатация, която присъстваше в декларация на БСП срещу провеждането на Луковмарш, неуважителното му отношение към жертвите на комунистическия режим при отдаването на почит към тях в парламента на 1 февруари и противопоставянето му на ратификацията на Договора за добросъседство с Македония.

Самият Жаблянов не видя причина да подаде оставка, защото бил изказал личното си мнение.

Съпартийците му застанаха зад него и дори се заканиха, че ако той бъде отстранен като зам.-председател, няма да предлагат друг кандидат за неговото място.

Така едно място от ръководството на парламента ще остане вакантно.

След спешно заседание на Изпълнителното бюро на левицата зам.- шефът на партията Кирил Добрев цитира документ на партията от 1991 г., с който БСП поема политическата отговорност за решенията на предшественичката си БКП и се извинява на репресираните и пострадалите от действията й, но в същото време отсече, че няма нито една причина Жаблянов да напусне зам.-шефското си място.

Парламентарната група на червените също го подкрепи единодушно и всички 71 присъстващи в пленарна зала гласуваха „против“ оставката му.

Единствената парламентарна група, която отказа да участва в гласуването беше тази на ДПС.

Още в началото на обсъждането на искането за оставка на Жаблянов депутатите от движението напуснаха залата с мотива, че това фарс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


598
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
372
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 449: Всички лукови глави - на Луков марш. България - над всичко !!!!
371
10
 
14
 
! Отговори
Немец преди 6 години
След като Валери Жаблянов говори за исторически факти, нека и аз да кажа един такъв: Над 2500 човека са екзекутирани от т.нар.Народен съд за периода 1944-1945 г.Това са хора от интелигенцията на България,крупни индустриалци, буржоазията както и хора близки до царската власт. Много малко то тях са симпатизирали на Третия Райх - просто е било необходимо за да се освободи място за така наречените активни борци срещу фашизма - повечето от които даже без образование.Това е геноцид срещу България!!!
370
9
 
8
 
! Отговори
БНС-ЛУКОВ МАРШ преди 6 години
..т.н. "НАРОДЕН СЪД"---Е АБСОЛЮТНО КОМУНИСТИЧЕСКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ОТ ПОЛОВИН ВЕК , СТОИ НЕНАКАЗАНО!НИЕ-ЩЕ ГО НАПРАВИМ!БЪЛГАРИЯ , НАД ВСИЧКО!
369
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички ряпа да ядат! Днес златният скункс е за Магарешки! Цели 3 пъти се похвали от трибуната. Конкуренция му беше само Главчев - реванш заради скъсеното му председателство. А Цецо излезе да каже нещо за Жаблянов, но забрави и пак скочи на президента. С две думи - почесаха се кой където ....
368
2
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 437: Дали има разлика между БСП и комунистите е въпрос на интерпретация. Специално за Народният съд е писано много и нито Жаблянов, нико "възмутените" депутати съпартийци на бившият член на БКП Бойко Боросов са казали нещо ново. Време е да престанем да правим политиката на днешния ден от това, което е станало в средата на миналия век. Пова постоянно връщане в годините около 1944г. няма да помогне на управляващите да спечелят следващите избори, нито ще реши днешните проблеми на България.
367
5
 
17
 
! Отговори
до 441 преди 6 години
Това е доказателство, че режимът на ГЕРБ не е демократичен, а авторитарен. Няма почти никаква опозиция, или ако има такава, тя е опитомена.
366
4
 
15
 
! Отговори
до до ум преди 6 години
То не само предшествениците им, те самите ГЕРБ са от БКП. Само че сега слушкат западните господари, правят квото им казват и лапат еврофондове
365
6
 
17
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
След като сме в хитлеристката коалиция загубили войната дали ще има или не Народен съд,тези хора са щели да бъдат ликвидирани от антихитлеристката коалици начело с СССР,САЩ,Франция и Англия,само че те са си намерили маши,които да им свършат мръсната работа,а и са избити твърде много хора по време на фашизма в България и техните близки също са търсили някакво възмездие. Лошото в България е,че този минал период продължава и в настоящето,което ще ни пречи да се обединим и да гледаме напред.
364
3
 
20
 
! Отговори
до Ум преди 6 години
Те и на ГЕРБ предшествениците им са от БКП, даже има много по-драстични случаи! Я влез в чичко Гугъл :)
363
12
 
12
 
! Отговори
Bolt Thrower преди 6 години
Ами много силно квакаше Жабчо и затова го разкараха. Нали знаете жабите дето квакат най-силно отиват за закуска на щъркела...Човек трябва да има мярка и да знае кога да спре. Не може да оправдаваш главорезите от т.нар. народен съд, избили цвета на нацията.
362
6
 
14
 
! Отговори
До анонимен преди 6 години
Не само Яне Янев и Волен опитоми, под шлифера му паднаха и Симеонов и Каракачанов, и тези всички му бяха върли противници а някои искаха в затвора да го вкарват! Сега му се въртят в краката и весело въртят опашки!Въобще, НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА! Левски ако види.....!
361
17
 
13
 
! Отговори
Ум преди 6 години
Умниците,какво този жаблянов е пречел на Борисов,кажете! Как може един тъ- пан,който не върши нищо освен да се изцепва ,да пречи на някого! Този мишок жаблянов трябваше да си подаде оставка,под натиск от собствената му партия,а не да се стига дотук,но БСП за пореден път показа,че не се е реформирала и са същите сви-не като предшествениците си от БКП!
360
8
 
18
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
До #328. Нямало тоалетна хартия и банани ха-ха-ха. Нямало е защото сте живеели нормално,а сега твърде много се осирате и ще ви е необходима твърде много тоалетна хартия...
359
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разкара Мая Манолова дето му бъркаше в здравето, опитоми Волен, а преди това и Яне Янев, разкара и Жаблянов. Само едни Корнелия Нинова, Таско Ерменков и Иво Христов останаха дето могат да го оборят с аргументи от дъжд на вятър. На Тиквата едно нещо трябва да му се признае - спряга добре принципа "разделяй и владей".
358
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ognyanz.Между Б.С.П. и комунистите разлика няма. Доказва го изцепките на Жаблянов и горещата защита на другарите от Б.С.П. отричането на престъпленията, които са извършили идеологията им: Наше лошо няма и престъпленията срещу народа извършени от нас не са престъпления а историческа необходимост. Това са 2 те основни ценности на Б.С.П. И на Б.К.П. Наследници сте на престъпници и терористи. Не е лошо да го приемете.
357
16
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аха е ся вече стандарта на живот ще стане като в Швейцария :))), ама Жаблянов е спирал всичко и е пречел на Борисов :))))
356
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жаблянов беше едно от "остриетата" на опозицията. Един от малкото, които с ораторските си качества поставяха цар Тиквун и кликата му на място. Политическа поръчка е това, драги мои. Само са си търсели повод да го махнат герберугите.
355
23
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото беше "НАРОДНА" Република България,толкова е съда е бил народен.Избивали са невинни хора.
354
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама естествено, че е прав! Без Народен съд няма демокрация! Дори най-големите демократични държави са го използвали!
353
9
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "БЪЛГАРИН НА 65Г: Забравил си да изключиш Caps Lock на клавиатурата си. Мислиш ли, че ставаш по-убедителен, като пишеш с главни букви.А до 433: Комунисти в България отдавна няма. Не се престаравай.