НС (Народният съд) бутна Валери Жаблянов. Ами сега?

БСП се зарече, че няма да даде свой човек за зам.-председател на НС
598
НС (Народният съд) бутна Валери Жаблянов. Ами сега?
Снимка: архив, Булфото

ГЕРБ и "Обединените патриоти", както се и заканиха, отстраниха Валери Жаблянов от БСП от поста заместник-председател на Народното събрание.

С гласовете на 110 депутати от ГЕРБ, ОП и "Воля" беше прието искането за оставката на Жаблянов, който си навлече гнева на мнозинството заради няколко солови изяви.

Още по темата

Сред тях са недопустимото му твърдение, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие", констатация, която присъстваше в декларация на БСП срещу провеждането на Луковмарш, неуважителното му отношение към жертвите на комунистическия режим при отдаването на почит към тях в парламента на 1 февруари и противопоставянето му на ратификацията на Договора за добросъседство с Македония.

Самият Жаблянов не видя причина да подаде оставка, защото бил изказал личното си мнение.

Съпартийците му застанаха зад него и дори се заканиха, че ако той бъде отстранен като зам.-председател, няма да предлагат друг кандидат за неговото място.

Така едно място от ръководството на парламента ще остане вакантно.

След спешно заседание на Изпълнителното бюро на левицата зам.- шефът на партията Кирил Добрев цитира документ на партията от 1991 г., с който БСП поема политическата отговорност за решенията на предшественичката си БКП и се извинява на репресираните и пострадалите от действията й, но в същото време отсече, че няма нито една причина Жаблянов да напусне зам.-шефското си място.

Парламентарната група на червените също го подкрепи единодушно и всички 71 присъстващи в пленарна зала гласуваха „против“ оставката му.

Единствената парламентарна група, която отказа да участва в гласуването беше тази на ДПС.

Още в началото на обсъждането на искането за оставка на Жаблянов депутатите от движението напуснаха залата с мотива, че това фарс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


598
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
352
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вълкът нрава си мени... Комунистите са си същите убийци и терористи.
351
8
 
26
 
! Отговори
Наздраве Народе преди 6 години
И сега? Сигурно ще се увеличат мизерните заплати!? *** народ, радва се , ръкопляска и вика "ура"! Ало, Простия Народ, вижте само с какви неща се занимават, това ли ще подобри живота ни, това ли ще спре децата да не бягат, това ли ще вдигне икономиката??? Ама вие си викайте "ура", не им пречите, те се забавляват и се радват, че до следващите избори все ще има такива "манджи" с които да отвличат вниманието! Наздраве, налейте си една ракия за новините в 19.00 часа! :(
350
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жаблянов- президент!
349
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До348Дори и една жертва да е невинна пак не трябва да говорим като Жаблянски.Ако беше неговия дядо дали щеше да плещи така.
348
23
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИН НА 65Г. преди 6 години
БСП /БКП НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ДА СА В ПАРЛАМЕНТА. ТАЗИ ПАРТИЯ СМЕНЯВАЛА СИ ИМЕТО НЯКОЛКО ПЪТИ , ЗАБРАНЯВАНА ЗАРАДИ ТЕРОСТИЧНА ДЕЙНОСТ - ПРОСЛЕДЕТЕ Й ИСТОРИЯТА. АБСОЛЮТНИ ТЕРОРИСТИ . ГОРДЕЯТ СЕ С 100 ГОД ИСТОРИЯ , НО БЛАГОЕВ НЕ Е СЪЗДАВАЛ ТАКИВА ПРЕСТЪПНИЦИ С/У НАРОДА СИ , А СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ, КОЯТО НЯМА НИЩО ОБЩО С ТЕЗИ КОИТО ДОНЕСОХА ТОЛКОВА СТРАДАНИЯ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД -НЕНУЖНО ВЪЗСТАНИЕ 1923Г ,ТЕРОРИСТИЧНИ АКЦИИ ,БРУТАЛЕН ТЕРОР СЛЕД 1944Г ,ЧЕРВЕН ФАШИЗЪМ 45Г. ВСИЧКИ НАРОДИ ТИ ОТРЕКОХА
347
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами сега? - Сега наближават избори! А след тях поне няма да ни досажда сричащият търговец на лекарства и лидер на "единствената опозиция" на самия себе си.
346
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чаушевско не му простиха че Румъния нямаше и цент задължения, а процесът трябва всеки да го гледа!!! Това беше всичко друго но не и процес! Просто Кафка и Оруел събрано в едно.
345
12
 
27
 
! Отговори
Категоричен преди 6 години
НС / Народният съд / не си е довършил работата!Извергите днешни ще си понесат дължимото за унищожаването на нацията.
344
3
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "Кому": Не се престаравай.
343
1
 
12
 
! Отговори
дебел депутат преди 6 години
зрелища и пасти за народа .
342
35
 
25
 
! Отговори
Кому преди 6 години
Комуноидите - нагли, прости , безпардонни защитници на убийците от Народния съд
341
26
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей *** сега Б.С.П. Това, че търсим сметка за за извършените от вашите предшественици престъпления не ни прави фашисти. Комунистическия режим е престъпен колкото и фашисткия това, че са били след В.С.В престъпления не ги прави по-малки престъпници от фашистите. Престъплението, на което аз съм свидетел е скриването на аварията в Чернобил, за което престъпление още не са отшумели последствията. Или ще изкарате Жаблянов да обясни, че е историческа необходимост да ни изтрови.
340
11
 
24
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Докога ще се прави политика от това, което е ставало в средата на миналия век, хора? Не видате ли, че населението на България се топи, а в парламента ГЕРБ правят шоу, вместо да направят нещо за да спре трудовата емиграция. Сега ще търсим работници от Украйна, и т.н. И докъде ще стигнем така.
339
25
 
19
 
! Отговори
Защита преди 6 години
Нинова с голи гърди защитаваше Жеблянов от разобличителните факти подадени от Герб. Въпреки това Жеблянов -защитникът на убийците от Народния съд , сдаде любимия пост. Вместо елегантно да си подаде оставка , допусна да го изгонят. Комуноидите нямат чест и срам.
338
25
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички *** са изключително нагли и безочливи.Тяхната най- висша цел е манипулация и внушаване чрез всякакви средства,промиване на мозъци,но не всички хора са толкова *** .Чудесно е че няма да бъде заместник председстел.А ДПС за пореден път се имъкнаха и забравиха за възродителния процес.Голямо движение за права и свободи....
337
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прочетете в Уикипедия за Чаушеску и ще видите как се организират революция и дирижиран процес.
336
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой знае ли къде е батко, пърдон Путин
335
4
 
20
 
! Отговори
водач на МПС преди 6 години
При капитализма правилото е - парите са власт! При хората с комунистическо мислене е точно наопаки - Властта е пари !
334
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как тези убииства, за които се карате, са по-лоши от убийствата по време на война?Вие изобщо в ред ли сте?
333
2
 
20
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Семейство Чаушеску бе жертвано и избито от самите комунисти,за да може да бъде спасено заграбеното от тях.