Общинарите със забрана да са част от фирми. Но от 2019-а

Това предлага шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов
20
Общинарите със забрана да са част от фирми. Но от 2019-а
Снимка: Булфото

Забраната за участие на общински съветници във фирми да важи за следващия мандат на местната власт от 2019 г. до 2023 г. Това предлагат шефът на правната комисия в Народното събрание от ГЕРБ Данаил Кирилов и колегата му Християн Митев от "Обедни патриоти".

По този начин общинарите ще получат отсрочка да изпълнят разпоредбите на влезлия в сила на 23 януари тази година Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Според закона общинарите нямат право да са еднолични търговски, съдружници, акционери или пък да са в управителния или надзорния съвет на дадена компания, ако тя има сключени договори с общината, в чийто местен парламент са съветници.

Същата забрана важи и за договорите с общински фирми.

Това ограничение обаче вече предизвика хаос сред местната власт, като множество общински съветници предприеха мерки за излизане от фирмите си. Така че сега двамата депутати предлагат този текст от закона да влезе в сила едва от 1 декември 2019 година.

В мотивите си народните избраници, които са внесли измененията посочват, че настоящите общинари вече са подали декларации за несъвместимост.

В практиката обаче се създавали различни хипотези по отношение на вече сключени договори, като например такива за наем на помещения, които се ползват от личните лекари, които са и общински съветници, за техните кабинети. В мотивите към законопроекта се посочва също така, че за новите ограничения трябва да се осигури период, така че бъдещите общинските съветници да съобразят и да решат дали въобще искат да влязат в местната власт.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А депутатите си остават на старото положение, мама, бате, чичо със по няколко фирми, а баба дарява шест апартамента.
14
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 9 месеца
И само това да беше. То цялото е хаос. Сега чета, че агресията в училище е сериозен проблем. Добро утро. То е ежедневие и никой не прави нищо.
13
0
 
0
 
! Отговори
Дано преди 9 месеца
Ама надали!
12
0
 
2
 
! Отговори
Подигравка преди 9 месеца
Днес приемат закон, утре го поправят. Ако аз работя така, вдругиден съм уволнен. А вашите експерти, депутати, понасят ли отговорност?
11
0
 
0
 
! Отговори
Въпрос преди 9 месеца
А кой носи отговорност за калпаво законодателство?!
10
0
 
3
 
! Отговори
Ха ха преди 9 месеца
Ще прехвърли фирмата на името на жена си или на сина си.
Вместо общинаря, някой от членовете на неговото семейство или пък метресата му ще стане съдружник, акционер, член на управителен или надзорен съвет.
Ако пък общинарят е голям лисугер, би могъл да се договори с някой свой близък приятел. Приятелят формално да заеме забранената за общинаря позиция,
да изпълнява указанията на общинаря и после да му отчита полученото възнаграждение, за което да получава процент от печалбата.
9
0
 
3
 
! Отговори
преял общинар преди 9 месеца
Ще го преживея някак си първо ще е от 2019 г. и второ жената и родата за чий са аре малко и те да се потрудят, а не само да чакат на готово.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това се вика "борба с корупцията".
Сладурковците отлагат влизането на закона, за да могат общинарите да крадат поне още една година свободно, не че после нещо ще ги спре де.
Гарантирано то ГЕРБ!
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Пловдив имаше обществена поръчка за превоз на пътници за следващите 10 години, така съставена, че да има само 1 единствен кандидат и сдружението в което участва един от общинските съветници да гушне едни 35 милионки минимум
6
0
 
12
 
! Отговори
Това е БГ-бизнесът преди 9 месеца
..като множество общински съветници предприеха мерки за излизане от фирмите си...

А шо не от общината? Явно къде са кинтите.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Наложи се да го поправят този закон, за да не важи за сегашните общински съветници, защото листите им щяха да останат празни, ако се наложеше да напуснат хората с фирмите.

Например в Пловдив 30% от съветниците са в конфликт със закона ако важеше от днес
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нищо нали си имат шуреи и баджанаци.
3
11
 
1
 
! Отговори
Жиб. преди 9 месеца
Чудесно предложение но червения управител-президент ще му наложи ВЕТО,понеже всички червени общинари имат кой верига от сладкарници,кой цехче или болница...
2
0
 
24
 
! Отговори
Интересно преди 9 месеца
а за стринките, лелите и братовчедите на общинарите - важи ли?
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А гледай тиииии"Общинарите със забрана да са част от фирми",но чак от 2019 год.!!!А сега и досега си живуркат в общината,решават ни проблемите-всички знаем как,и в същото време си движат фирмички и то по закон.Евалла,общинари,машшала!!!