БСП предлага: Пенсия за родители на загинал военен в мисия

13 българи не се завърнаха от Ирак, а 10 от Камбоджа
72
БСП предлага: Пенсия за родители на загинал военен в мисия
Снимка: Reuters

По 160% от социалната пенсия за старост да получава родител на загинал военнослужещ по време на мисия зад граница. Това искат от БСП с внесени поправки в Кодекса за социално осигуряване.

Още в края на миналата година червената шефка Корнелия Нинова даде заявка, че ще настоява да се даде възможност на родителите на загинали в мисии, да получават социално допълнение, каквото получават родителите на загиналите при изпълнение на наборна служба.

Промяната в КСО се отнася до родителите на 23-ма военни. 13 от тях не се завърнаха от Ирак, а 10 от Камбоджа.

Така че, ако предложението на левицата бъде прието от парламента, то ще струвана държавната хазна 55 589 лева годишно и то при положение, че всички загинали зад граница са били офицери и имат живи родители.

"От години родителите на загиналите се чувстват забравени от държавата, за която децата им дадоха живота си. Причината затова е, че Кодексът за социално осигуряване предвижда получаването на наследствена пенсия на родител, чието дете е починало по време на наборна служба, но не признава същото право на родител на загинал по време на задгранична мисия", мотивират се социалистите.

Според тях тези разпоредби са несправедливи и е крайно време да се променят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не, че са много тези пари, направо са капка в морето, но съм против.
36
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
категорично против бьлгария няма никакьв интерес в тези дьржави тези момчетаотиват за пари и няма да се плаща от бюджета ние бьлгарите ще скачаме от балконите поради мизерия и болести вие ще давате пенсии даите им от вашатасубсидия ние нямаме зьби в устата засрамете се вече
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В близките години очаквайте от др. Нинова:БКП-БСП предлага на всички партийни функционери и зелени чорапи пенсия от 3 000 лв .-Който е беден и няма пари всеки месец по 2 000 лв. на калпак .-Който няма жилище апартамент без да плаща нищо.-Нашите любимци ромите да им се плаща тока , водата и ракиятаКойто гласува за нас ще получи всичко това.
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е давала свидни жертви на Драва! Там е избивала немските фашаги и падналите са Герои! Днес някакви си умират за световните крадци на нефт и за тях има само едно презрение!
33
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е жалка путин още повече
32
1
 
26
 
! Отговори
това е факт преди 6 години
Тези хора не са загинали за защита на родината а са наемници обслужващи чужди интереси,какви интереси има България в Ирак,Камбоджа и тн.на тези който служат да им плащат.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаси застраховки нещата са измислени ..... рашко с неговите вагнерски му,хлювци да мисли за пенсий понеже пенсий застраховки там их нет понеже вече видях тяхни жени да работят по гръб от глад
30
0
 
10
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
Твърдо против. Докато е на мисия нали се плаща. А тези , които реват какви интереси защитават ще отговоря така. Господа войниците ги праща държавата, така че стига сте мрънкали. Друг въпрос е какви и Как се вземат решения.
29
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що не им отпуснат пенсии от американското посолство? В края на краищата това са хора, загинали в защита на американския петролен интерес.
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 28.Не знам кои сте ВИЕ, членовете на НАТО, ама българите никой не ги е питал дали искат страната им да е член на НАТО. България я вкара в НАТО една политическа клика, без въобще да ги интересува дали хората в страната го искат или не. Без да ги интересува дали това е в интерес на България или не.
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Би трябвало да се погрижат за тези хора, разбира се, но като използват бюджета на армията - 1 200 млн.лв
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 28.НАТО не е воювало в Ирак. Там има американска агресия, заедно с "коалиция от желаещи". Нашите ангажименти към НАТО в случая нямат нищо общо, не лъжете хората. Там има окупация, а един окупатор да получи куршум от съпротивата на местните хора си е нещо съвсем заслужено. И ние сме били под турско робство и знаем какво значи да те тъпче окупатор-поробител.
25
2
 
10
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
България може да се гордее САМО с онези знайни и незнайни българи, дали живота си за свободата на родината и благото на народа си. И са тръгвали "в бой да се бият", без да искат пари в замяна. Това са и винаги ще бъдат истинските БЪЛГАРИ. Тези сегашните са продажници и за пари и България биха предали, както го и правят.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Застраховки живот няма ли?
23
0
 
9
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Абе теЗ БеСеПе-ту много нагли! Искат да разполагат с чужди икиномисани средства-сега. Малее представям си колко ларж ще са ако дойдат на власт..за месец са "стопли" Държавата!!
22
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме член на НАТО и имаме ангажименти към блока. На война гинат хора. Мисиите са доброволни и всеки решава сам за себе си. Не е като в Русия да пращат дезата да гинат за кефа на Путин.
21
3
 
14
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
А как ги изпращат и посрещат като се върнат - като национални герои. Все едно са се били за родината. Горките те !!! И ако някой каже, че завиждам - ще му кажа, че никога няма да завидя на такива продажници. Халал да са им тези пари. Нека поне един от тях излезе и каже с чисто сърце, че е отишъл, за да защити честта на Родината. Емигрантите поне си изкарват заплатите в страните, където са, а на мисионерите плащат българските данъкоплатци.
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България командват американците и те решават дали една партия ще стигне до властта. С подобни прояви БСП прави реверанси на онези отвъд океана. Адски много искат да докопат властта, а знаят че без американско одобрение това няма да се случи. Дори по някаква случайност да бъдат избрани, ще им организират улични протести, хаос и някаква българска пролет и ще ги свалят от власт. Лакеи и *** на подметки има в българската политика... *** на американски подметки.
19
2
 
15
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
И аз съм категорично против. Познавам няколко такива участие и в мисии, че дори брат и сестра имаше. Отишли ЕДИНСТВЕНО за парите. Всеки ден се чуваха и виждаха с майка си и тя разказваше: "как е напълнял синът ми, колко много ядене им дават; дъщерята колко си е спестила от командировки и т.н." Със зъби и нокти се натискаха да отидат на мисия. Ако е зле и няма изгода, дали щяха да отидат?! И никакъв войнски дълг в служба на отечеството не е това. А ако беше - щяха в миша дупка да се скрият.
18
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, не засягай паметта на дядо Добри! Човекът бе олицетворение на Божията любов. В какви революции го замота? Нормално е да се дават такива пенсии. Нормална практика. Даже Вагнер дават некви рубли. БСП от там са взели идеята.