БСП прати на Темида папката с приватизацията на ЧЕЗ

Вика Борисов в парламента, иска комисия заради сделката
64
БСП прати на Темида папката с приватизацията на ЧЕЗ
Снимка: Булфото, архив

БСП започва ревизията на прехода с приватизацията на ЧЕЗ и още днес праща папката с документите за нея на прокуратурата. Това обяви червената шефка Корнелия Нинова след скандалите от последните дни заради решението на чешкото дружество да продаде активите си на пазарджишката фирма "Инерком".

Още по темата

Освен това социалистите искат да се създаде специална анкетна комисия в парламента, която да изясни всички обстоятелства около сделката с ЧЕЗ.

От левицата се готвят за среща с чешкия посланик в четвъртък, за да му връчат писмо, адресирано до чешкия премиер.

"Зад ЧЕЗ стои чешката държава и е нормално и българската да прояви интерес какво се случва", мотивира се Нинова.

От БСП искат и премиерът Бойко Борисов още утре да отиде в парламента и да обясни решението за продажбата на ЧЕЗ. Според Нинова политическата отговорност в случая е лично негова.

Тя отсече, че през 2004 г., когато от енергийното дружество са продадени 67% на ЧЕЗ от премиера Симеон Сакскобурготски, правителството е приело стратегия за приватизацията му, която не е променяна.

"В нея пише, че 33 на сто от дружеството се запазват, за да може държавата да има възможност за контрол и надзор за дейността на дружеството и гаранция, че дружеството ще управлява дейността си в синхрон с обществения интерес", обясни Нинова.

През 2011 г. правителството на Бойко Борисов пък продава и останалите 33 на сто и заради това, според Нинова, той е нарушил приетата стратегия за приватизацията на дружеството.

"Питам Борисов при какви условия ги е продал и има ли гаранция в договора, че купувачът реши тръгне някой ден да ги продава, ще има гаранция за дейността му", скочи още червената шефка.

Тя се закани, че БСП ще направи всичко възможно да спре сделката за ЧЕЗ, която според нея е крайно вредна за хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СДС и БСП приватизираха с разни РМД-та цяла България и се оядоха кото шопари , и още искат ама няма. СДС умря, сега е ред на БСП. И като излезнат руските мутри зад аферата с ЧЕЗ ще ги видим как ще увъртат.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бсп бавно дава заден ход, опитва се да се измъкне суха от заговора за преврат.
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИ Косстови, и Костови...
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зад новия преврат стоят Рашия у Шо рош! ..И Решетникови!
50
1
 
13
 
! Отговори
24/7 преди 6 години
Другарката Нинова пак не е в час. Какъв контрол и надзор може да имаш , ако притежаваш само 1/3 или 33% от една компания ? Папката с доказателствата май е поредната партенка .
49
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, май вече е ясно, че държавата помага на Гинчето. Нинова каза грозната истина! Българската банка за развитие ще участва в сделката - потвърдено е с писмо. Управленците ни се правят на ощипани невести.
48
11
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Много им станаа далаверите на гербаджиите. Време е да си ходят.
47
8
 
15
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Голяма мобилизация на червените ***. Днес даже и след обяд пишат коментари
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАПОЧВА ГОЛЯМ СКАНДАЛ И В ЧЕХИЯ. ТАМ ПРЕДСТОЯТ ИЗБОРИ, ЗАЩОТО БАБИШ НЕ СЪБРА МНОЗИНСТВО В ПАРЛАМЕНТА. СЕГА СТАВА МАЗАЛО И ЗА НЕГО, ЩОТО ЧЕЗ Е ДЪРЖАВНА КОМПАНИЯ.
45
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са Красивите, Умните , Ранобудните да протестират?Май никой не им плаща този път.
44
11
 
15
 
! Отговори
Трън преди 6 години
Значи, понеже няма препоръка от Румен Овчаров и сие, Гинка не може да си купи едно енерго. *** много нагли тези социалисти бе
43
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Ч.Е.З. папката добре. А за Техноимпекс?
42
10
 
12
 
! Отговори
Оставка преди 6 години
Защо не му искате оставката. Много станаха издънките на от началота на т.г.. М-л председателят преди всичко трябва да защитава интересите на своите граждани и след това на други. Това го наруши. За това трябва да му се иска оставка
41
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая територия се разпада...В коя нормална държава се разрешава чужда фирма да и организира и доставя ток на 1/3 от населението, включително и столицата!?Чешкият премиер, до колкото е истина, е казал "че ЧЕЗ е дръжава в държавата Чехия и дори те не могат да му влияят.""Техните операции на Балканския полуостров са лишени от ползи и им липсва прозрачност"Хич не ме учудва, че при това положение е купено от Гинка.
40
3
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До Анонимен 33Мислех, че ЧЕЗ я купуват СИК. Иначе, че ЕнергоПро е на *** ,мисля е широко разпространено мнение.Аз по рекламите в тази медийна група разбирам на какво са собственици ***. Ако видим реклама на Инерком тук, ще се изясни.
39
10
 
18
 
! Отговори
?!? преди 6 години
Сигурен съм Нинова, че в папката има същите глупостии каквито дрънкаш, а това е жалко!Ама нищо, то на теб ти приляга!
38
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОБРЕ ЧЕ Е НИНОВА, ДА УМИЕ ОЧИТЕ НА ТАКА НАРЕЧЕНОТО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО.ЧЕ ТО, ТОВА ОБЩЕСТВО, ПРОТЕСТИРА САМО КОГАТО МУ ПЛАЩАТ.
37
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП по добре да стои настрана, защото вчера Цветанов пак тях постави за виновни! Каза, че няма нищо нередно и БСП използвали някаква възможност да раздухат поредния скандал! А той скандала си е скандал и без намесата на БСП, но толкова пъти са изпирали безобразия на Герб! Защо и сега да не поемат вината?!
36
9
 
8
 
! Отговори
българина преди 6 години
жаблянов си отиде защото нартодния съд бил необходим,, макар той да е дело на външни държави! днес караянчева нарече всички християни, мюсюлмани и 90 процента от българите тъмни сили!?!? искаме оставката й незабавно, защото имаме терор на малцинството от 10 процента герб срещу 90 всички останали, оставка и нови избори! тъмната сила е герб, представителите на сатаната на земята, те са проклятието на България! искат да ни набутат пак ИК!
35
13
 
12
 
! Отговори
Се тая преди 6 години
От снимката разбираме, че тази женица я мъчи запек. Боже, колко мъка има по този свят, боже ...