Президентът обмисля да свика КСНС-то заради ЧЕЗ

Радев се срещнал с представители на КФН и ДАНС по темата
Обновена: 27 фев 2018 14:59 | 27 фев 2018 14:57,
115
Президентът обмисля да свика КСНС-то заради ЧЕЗ
Снимка: архив "Булфото"

Президентът Румен Радев обмисля да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради сделката за ЧЕЗ.

"В момента събирам информация и ще преценя", отвърна той на въпроса смята ли да съберете първите в държавата по темата. Държавният глава даде да се разбере и че държавата няма механизъм, по който да спре сделката. Той обясни, че за съжаление, държавата сама се е отказала съзнателно от този механизъм през 2012 година, когато е решила да се освободи от участието си в електроразпределителните дружества.

Попитан кой може да се намеси при такава сделка, президентът Радев отговори, че въпросът трябва да се отнесе към правителството и добави, че всички агенции и служби са към него.

Още по темата

"Очаквам от там отговори на въпроси и адекватни действия, които да защитят публичния интерес и националната сигурност. Все още не е ясен механизмът на финансиране, той ще даде отговор на въпроси - дали са само банки или има и други финансови институции", коментира държавният глава, цитиран от президентския пресцентър.

"По закон ЧЕЗ е част от националната европейска критична инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност. Затова всякакъв въпрос, че това е една банална сделка на едно търговско дружество е нещо, с което ни заблуждават", каза още Радев.

Според него светкавичната оставка на министъра на енергетиката не приключва случая, а напротив - генерира още повече въпроси. "Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството", категоричен е Румен Радев.

Според него основният въпрос е кой и защо крие своите намерения. "Как така една фирма без история, без опит, без капацитет и без ресурси получава огромна банкова гаранция и защо досега имената на банките, най-прозрачните публични финансови институции, се крият", каза Радев и попита дали фирмата има политическа гаранция.

Румен Радев беше категоричен, че правителството дължи отговори на всички потребители, които плащат сметки за ток, а това са всички български граждани. "Всички чакаме отговори", добави президентът.

Той обясни, че провежда срещи с отговорните институции, които имат отношение по сделката с ЧЕЗ – с председателя на Комисията за финансов надзор и с представители на ДАНС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
5
 
6
 
! Отговори
..И КАТО ВИКА , КВО. преди 6 години
...ВОЙНА ЛИ ШЕ ОБЯВИ НА ЧЕХИТЕ, БЕ...ХА,ХА,ХААААААААААААА...ТА , ДА МУ ВЪРНАТ ПАРИТЕ ЗА ЧЕЗ ,ЛИ!!!???ЩОТО ПАРИТЕ ....БИЛИ ЗА "ГРИПЕНИТЕ" ...А???!!!
97
1
 
3
 
! Отговори
До Пълна гавра преди 6 години
Въпрос, като се надигнат, да носят ли сопи? Или да почакат малко да се раззеленят върбите?
96
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като додат ***, вси ще викате "Урааа!"Иначе Белене, гладните прасенца и и прочие.
95
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще викне, добре. И като излезнат братята руснаци в далаверата какво ще правят комунистите. Ура ли ще викат?
94
9
 
12
 
! Отговори
ДО 95 преди 6 години
И Прокуратурата и ДАНС са на Подчинение на Борисов , и как да чете нещо което не е написано .Много добра Реакция на Президента . Ако беше Плевнелиев Президент щяха да потулят Случая и да ни вдигнат цената на Тока . Браво Радев - Мачкай Мафията , Народа разчита на теб , за това те избрахме .
93
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В що-годе нормалните страни, в подобна ситуация, Президента вече щеше да е прочел доклада по темата на прокуратурата и службите за сигурност , а не тепърва да свиква КСНС.Е, все пак е повече от нищо. Не, че сделката вече не е реалност...
92
8
 
7
 
! Отговори
Не говорете преди 6 години
против Борисов, а мислете, ако "изпълзи"руско финансиране( както чешко списание подхвърли за руско-грузинско офшорно такова..); не за първи път се случва- имаше и по време на Виваком... "изплува" руско притежание, там, където не очакваш- под австрийско или друго име.. Навсякъде да се "вклинят"...
91
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зад новия преврат стоят Рашия у Шо рош, Решетникови и Костови!
90
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И за Булгартабак и Панаира и Братя Галеви може да си поговорят. И за закриването на ТЕЦовете и неизгодните концесии за добив на природни богатства може да си поговорят. Навсякъде едни кариери, една сеч, една пушилка, после се чудим защо въздухът е мръсен.
89
1
 
4
 
! Отговори
До Яна 89 преди 6 години
УниКредит Булбанк е българска банка собственост на италианската банка Уникредит. С други думи е български клон на италианска банка.
88
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте сега, социализма отдавна си замина. Капитализма не е честен , свиквайте. Да не сте скачали на митингите на СДС дето ви будалкаха кой не скача е червенМоже да не е морална или честна сделката но е законна. Поне така ни уверяват от Чехия. След като е законна недейте да търсите под вола теле. Има една приказка: колкото повече мърдащ толкова повече ти влиза.
87
3
 
1
 
! Отговори
Яна преди 6 години
До ивоУникредит е италианската банка, Уникредит Булбанк е българската ;)
86
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев, обади се на Решетников...да не сгафиш !
85
3
 
15
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Няма кво да му обмисляш. По-скоро, трябва да се мисли върху състава на вторият ти служебен кабинет. Гледай да не набуташ там, пак една дузина масони, а за Герджиков, направо забрави.
84
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До русофилите- Сега разбрахте ли защо не ви искат в Шенген и в Еврозоната - защото Запада не желае русофилскаската диаспора в България да му инфилтрира руски шпиони и да му обръща препрани Рубли за Евро !
83
17
 
6
 
! Отговори
24/7 преди 6 години
Господин Президента със зелените чорапи да се не напъва да мисли много, че ще заболи главата . Да чете сводките и всичко ще му е наред.
82
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бати Бойкоооооо, побързай да си усчетоводиш Чез-ааааа!!!!
81
1
 
22
 
! Отговори
Пълна гавра преди 6 години
Това което се случва с ЧЕЗ е позор! Представят ни някаква лелка, която вместо офшорна компания казва "ОШфорна". Няма такава гавра! Грабители на България, които не се награбиха! Крайно време е хората да се надъгнат и да кажат стига толкова! Съсипахте всичко!
80
6
 
24
 
! Отговори
до 77 преди 6 години
Всички ли тикви от партия ГРОБ сте кухи?
79
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека на 3 март кажем: България е наша - не на русофилите !