Каракачанов категоричен: Кабинетът няма вина за ЧЕЗ!

КЕВР не може да развали сделката, отбеля вицепремиерът
28 фев 2018 10:30,
87
Каракачанов категоричен: Кабинетът няма вина за ЧЕЗ!
Снимка: архив, Булфото

Вицепремиерът и военен министър Красамир Каракачанов настоя, че кабинетът няма никаква вина за сделката с ЧЕЗ, а премиерт с право е бесен, защото опозицията използва скандала, за да трупа дивиденти.

"Вчера в мое присъствие той (Бойко Борисов – бел.ред.) разговаря с чешкия премиер с молба за информация, част от която оповести на брифинга в парламента. Всички знаят, включително и БСП, че този проблем се случва заради празноти в Закона за енергетиката", настоя Каракачанов.

Още по темата

По думите му проблемът е, че при продажбата на подобно стратегическо дружество, каквото е ЧЕЗ, няма никакви механизми да се намесва държавата.

"Пропускът е в законодателството. Възложил съм на Искрен Веселинов, който беше първи председател на комисията за контрол в КЕВР, да изработи текстове в Закона за енергетиката, които да дадат правомощия на КЕВР да проверява такива стратегически сделки по време на самата процедура и да ги одобрява. В момента държавата може да преследва самата фирма, но не и сделката", обясни лидерът на ВМРО.

Според него ако законът не бъде променен, сделката не може да бъде спряна. В момента КЕВР не може да развали сделката.

"Аз имам съмнение дали тази сделка е проведена по европейските стандарти - прозрачност и равнопоставеност на участниците. Това може да го направи чешката държава", каза Каракачанов пред Нова тв.

"Нападките срещу премиера е част от работата на опозицията. На един човек му личи когато е откровен, познавам Борисов кога е откровен и директен. Когато се осъществяваше тази сделка от Царското правителство, обществото скочи, че това е далавера. Ние от ВМРО обяснявахме, че цената на тока ще скочи над 40-50%, а тя скочи над 100%. 2005 г. БСП спечелиха изборите точно с обещанието, че ще развалят приватизационните сделки", припомни вицепремиерът.

Той беше категоричен: "Криворазбраното крайнолиберално мислене, че всичко е частно и всеки може да прави каквото иска, аз не го споделям. Държавата има своите стратегически интереси, енергетиката е на първо място и не може в Закона за енергетиката държавата да остане без контролен механизъм. Държавата не трябва да позволява подобни неща като тази сделка да се случват".

Относно оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова Каракачанов заяви, че ако от данните след проверките на институциите се окаже, че тя няма участие в сделката, той няма да подкрепи оставката само защото тя се е познавала с Гинка Върбакова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
8
 
! Отговори
crazy преди 6 години
Аз имам вина,че гласувах за вас.
70
1
 
5
 
! Отговори
ЕЙ, БАЙ ХОЙ преди 6 години
А КОЙ, КОЙ НОСИ ОТГОВОРНОСТТА? ИЛИ КАБИНЕТЪТ И ПО-ТОЧНО Т.НАР. ПРЕМИЕР ЩЕ СЕ ХВАЛИ С НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ УСПЕХИ, А ЗА ПРОВАЛИТЕ И КОРУПЦИЯТА - ИМ Е ВИНОВЕН БАЙ ПЕШО ОТ ГОРНО НАНАДОЛНИЩЕ. ХАЙДЕ ХОЛАН - МАХАЙТЕ СЕ НЕНАЯЛИ СЕ ВЪШКИ
69
2
 
15
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Ако ИДИЛ финансират сделката през офшорка, пак ли така министерски съвет, КЕВР, ДАНС нямат никакво отношение и нищо не могат да направят ?ОСТАВКА ! Крайно некомпетентен и некадърен доносник !
68
2
 
8
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Този Пейтриът ако не свали поне една гуша може да се пръсне по шевовете преди да долети до края на мандата. От него ще остане спомена за новата дефиниция на патриот - нелицеприятен, шкембест лъжец, докопал се до властта. А самото понятие Каракачанов военен министър е оксиморон. Обидно и смешно е тези три думички да са в едно изречение.
67
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕКА ЕЛЕКТОРАТА ДА ВИДИ ДОБРЕ ЗА КОГО Е ГЛАСУВАЛ :D
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не кабинетът, бе Каракачанов, само отделни лица от него!
65
1
 
18
 
! Отговори
ШПАКЛОВЧИК преди 6 години
ТОЗИ ПАТРИОТАР Е ДОБЪР ШПАКЛОВЧИК.....ПАТРИОТ Е ,ДУША ДАВА ,НО СВОЯТА ДУША..А ДУШАТА НА НАРОДА--ТЕЗИ СМЕШНИЦИ ИЗЛЪГАХА ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ--НЕ ГИ ВИЖДАМ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ....ТАКАВА ШПАКЛА ИЗВАДИХА....
64
1
 
15
 
! Отговори
Гласс преди 6 години
Шишков Войвода по-добре да си Кюри! Много,много да не си завирайте дупето на всякъде!
63
0
 
15
 
! Отговори
Денис преди 6 години
Кабинетът не,а Бърдоквата. От всякъде мирише на Посеркаша!
62
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя гледа като натровен от герберастки суджук...
61
1
 
15
 
! Отговори
Край преди 6 години
Прав си бе- таман стана министър и сега да даваш оставка. Какво си виновен, че ББ и ДП и АД купиха Чез на една меринджейка от Пазарджик.Това ББ не е като онова от тефтера на оня червей. И ДП не е. АД значи акционерно дружество - не е Ахмед Доган.
60
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе гответе се за режим на тока и да плащате едни заеми за спасяване на дружеството.
59
1
 
18
 
! Отговори
Чисто и просто! преди 6 години
Гинчето е разбрало, че тумбата управляващи са по-глупави от нея и ги изработи яко! И понеже това вече всички го видяха за пореден път, квиченето е голямо.
58
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя тюф лек ще обясни ли защо българския данъкоплатец плаща тлъсти заплати на хиляди служители в ДАНС и ДАР на които работата им е да събират и дават информация именно за такива стратегически за страната сделки? ?Защо веднага не са уволнени шефовете на тези две агенции?? Или те са си затваряли очите защото далаверата е била в полза на началника им Бойко! Който сега се прави на лу д и нищо не знаел!? Има ли останали хора които да вярват на Борисов? Не забравяйте БТК Булгартабак дип. клуб ТЕЦ Вар
57
1
 
25
 
! Отговори
ШАЙКАТА ГЕРБ КРАДЕ преди 6 години
И тоя е ял от онези СУДЖУЦИ.
56
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ще изперете част от заграбените пари от КТБ и правителството ви е стабилно. Как не се наядохте?
55
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МНОГО СЕ УГОИ КАРАКАЧАНОВ, ВЗЕХ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАМ ЗА НЕГО.
54
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това го твърди агент на ДС където специално ги обучават в дезинформация на населението.Вече и господ не може да спаси България!
53
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грухчо, а чувал ли си за Закон за мерките срещу изпиране на пари?! Закони бол, ама те е стах от Винету...
52
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каракачанов - глупав ли си или са ти подхвърлили кокал? Май и двете, кютай си и недей да грухтиш много силно, защото си с претенции за патриот, а дори в казармата не си ходил! По-тихо там гръц-гръц да не те застигне истинска македонска гьостерица...