Поддръжката на границата с Турция – без търгове

Дейностите по ремонта ще се договарят пряко с фирмите
32
Поддръжката на границата с Турция – без търгове
Снимка: Reuters, архив

Поддръжката на оградата на границата с Турция, която спира нелегалните мигранти, ще е освободена от задължителните процедури по Закона за обществените поръчки и ще се договаря пряко. Това решиха депутатите като приеха на първо четете поправки в Закона за обществените поръчки.

Зад идеята единодушно застанаха всички народните представители от мнозинството, а опозицията в лицето на ДПС и БСП беше категорично против.

Още по темата

За да защити поправката в закона, внесена от Данаил Кирилов от ГЕРБ и Християн Митев от Обединени патриоти, в парламента дойде и вицето на премиера Валери Симеонов.

Според него ремонтите, които се налагат било поради повреда на оградата от нарушители, било поради природни стихии или по други причини, трябва да бъдат извършвани максимално бързо, за да не се повишават рисковете за националната сигурност и да се противодейства адекватно на незаконната миграция.

Симеонов призова опозицията да не стига до поредния скандал, а да постъпят патриотично и да застанат зад законовите изменения, защото е повече от очевидно, че съоръжението изпълвява задачата си.

"През 2015 г. от БСП подкрепихте оградата да се изгради без обществена поръчка, защото тогава на ден бяха засичани повече от 1000 нелегални мигранти, а за цялата година бяха върнати около 100 000 човека, но не се знае колко нелегални са преминали границата, защото тогава нямаше ограда. Ние сега искаме да поправим една грешка, че не е включена поддръжката, вече има ограда, бежански наплив няма, за последния месец нито един мигрант не е хващан там, но е редно и поддръжката да влезе в режима на изграждането и строителството на съоръжението", обясни той.

Според вицето се губи много време при обжалването обществената поръчка, а съоръжението се руши под стихиите.

"Има паднали дървета, които са я повредили на места, а досега тези повреди са поправяни от фирмите, които са я изградили без да им се плаща, на добра воля, но това не трябва да продължава така, трябва да се даде правомощие на областните управители, които са й стопаните, да се грижат за нея, защото оградата и пътищата към нея са обект от национална сигурност и трябва да се поддържат", коментира още Симеонов.

Той допълни, че благодарение на оградата през миналата година няма и нито случай на болести по животните като шап и чума, защото съоръжението спира и стадата от Турция.

Въпреки силните аргументи на Симеонов, от БСП се обявиха категорично против поправките в закана.

Сред основните мотиви на червените беше фактът, че и в момента има законова възможност при форсмажорни обстоятелства ремонтът да мине с пряко договаряне с изпълнител.

"Има специален текст в закона за тези случаи, но за да се случи това трябва да мине процедурата през Министерски съвет, а вие сега искате да натоварите с това областите управители и да освободите правителството от отговорност", скочи Крум Зарков.

Съпартиецът му Иван Иванов обвини мнозинството, че е превърнало депутатите на сапьори, защото трябвало да се предпазват от поредната мина.

"250 милиона лева бяха похарчени за тази ограда, а сега искате да санираме и за прикрием една грандиозна кражба", отсече пък той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Коментатор преди 6 години
Европа прави списък на скандалните политически решения на държавните органи. Пишат, пишат и цъкат...
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сметките на Бойко с тоя хайдутин не излязоха, ще му бере ядовете тепърва.
28
0
 
2
 
! Отговори
Така така преди 6 години
Поне да видим истинския сурат на Далавери. Ей тоя е гробокопач на ГЕРБ. Има и помощници, разбира се, но основно е той.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвсем през просото. Имате време, господа, давайте по-бавно...
26
0
 
2
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Реално погледнато, този пладнешки обир ми говори за намерения за сдаване на властта.
25
0
 
2
 
! Отговори
Опитен преди 6 години
Наглостта в политиката е лястовицата на предсрочни избори. Защо, бе, защо не си довършите мандата като хората, ще дадем пак едни пари на вятъра, а резултата - същия.
24
0
 
1
 
! Отговори
Нелогично преди 6 години
Нима останалите поръчки дето се обжалват не са важни. Ами лекарства за хора животни, всичко е по закон, за оградата не важи. Защото така ще можем да заметем следите, нали? Не виждам логика да не прилагаш закона. За магистралите, например, важи ли закона? Важи? А за оградата - не! А, обяснете ми.
23
0
 
2
 
! Отговори
Оки преди 6 години
Нямам нищо против, но искам обществен съвет от граждани да направи ревизия на състоянието и след това на ремонтите. Тия ни взеха за балъци. Валери доприпка да защитава закона, единствен аргумент - поправяли грешка в закона. В нашта фирма ако сбъркам си отивам. А в тази фирма държавата най-горе които са непрекъснато нещо бъркат, грешат, за тях наказания няма.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да се месите в бизнеса на Далавери с оградите!
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая ограда не знам как са я правили, но на румънската и сръбската граница все още ловят два пъти повече нелегално преминаващи отколкото на 120-те километра ограда. И това по официална статистика, реално сигурно са 4 пъти отгоре.
20
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО! НАЙ-НАКРАЯ!
19
3
 
9
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
За да могат Гербаджийските фирми да крадат !!!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 18 Не трябва да търпим повече. Днес в 15 ч. те чакам пред НС да викаме Оставка , но да не ми вържеш тенекия, че усещам как си вече на две ракии.
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хора, окрадоха ни и продължават да ни крадат! до кога ще търпим?!?
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Делян ще възложи ремонта на когото трябва!
15
2
 
15
 
! Отговори
реалист преди 6 години
КРАДЕНЕТО ДА ПРОДЪЛЖИ ЗАЕДНО С ЗАЛИЧАВАНЕ НА СЛЕДИТЕ ОТ НЕКАДЪРНОТО СТРОЕНЕ НА ЗЛАТНАТА ОГРАДАТА. ОСТАВКА!!!
14
10
 
2
 
! Отговори
Боко преди 6 години
До Zeus. Ще ти се, ама няма да стане. Пътник е към четвърти мандат.
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо да усложняват грабежа! Дончева каза, че вече са толкова нагли и хич не им дреме какво щял да каже някой си!
12
7
 
0
 
! Отговори
Байфидан преди 6 години
До 9 червен анонимник. Не, не сме - след 3 години.
11
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно другарите тука дават мнение за да плюят ГЕРБ. Можеше да се прочете някой закон, но те май не могат да четат. Като някой обжалва отидоха месеци, а може и година в съдебната система доминирана от БКП-БСП.