БСП разчита на хората, събира подписи срещу сделката с ЧЕЗ

Искат отмяна на продажбата, ще я атакуват и в съда
89
БСП разчита на хората, събира подписи срещу сделката с ЧЕЗ
Снимка: Булфото, архив

БСП започва подписка сред българите за спиране на сделката с ЧЕЗ, съобщиха от пресцентъра на партията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се е срещнала днес с чешкия посланик Душан Щраух на "Позитано" 20.

Още по темата

"Връчих на чешкия посланик позицията на БСП във връзка с продажбата на ЧЕЗ. Тя е от 2004 г. и не е променяна. Ние искаме българската държава да има контрол в този сектор", е заявила Нинова в изявление след срещата.

Посланикът е поел ангажимент да предаде писмото пред чешкото правителство.

Лидерът на БСП е разяснила пред медиите какви са начините за действие оттук нататък.

"ЧЕЗ и Гинка Върбакова, по взаимно съгласие, да развалят договора си, да стартира нова процедура и тогава държавата да се включи, като един от евентуалните купувачи. Вторият вариант е Гинка Върбакова да прехвърли всичките си акции на държавата. И в двата случая за 3 милиона българи националната и енергийна сигурност са поставена в зависимост или от ЧЕЗ, или от Гинка от Пазарджик. Това е абсурдно", е посочила Нинова.

"От няколко дни, с авторитетни юристи по европейско право и по търговско право в България, обсъждаме и подготвяме за внасяне колективен иск в съда, български или чешки, както решат специалистите, и искаме да се спре сделката", е заявила лидерът на БСП. Тя е отбелязала, че българските институции са "проспали" сделката.

"Затова ще се обърнем към български или чешки съд и започваме подписка в цялата страна от български граждани - клиенти на ЧЕЗ, които смятаме, че могат да бъдат по делото трета заинтересована страна и да внесем колективен иск за спиране на сделката", е пояснила Нинова.

"Отговорността за случилото се не е на правителството на Чехия, а на България и персонално на Бойко Борисов. През последните дни се оплетоха в лъжи. Вчера премиерът ни беше изобличен и от чешкия министър-председател. Това е абсолютно непростимо за европейска държава. Също от чешка страна, беше изобличена и лъжата на ГЕРБ, че Българската банка за развитие нямала отношение към сделката. Щом държавната банка има, значи и държавата, и правителството на Борисов има", е заявила Нинова.

Според нея премиерът действа панически в две посоки, за да се спаси. "Първо, традиционно хвърля вината на друг и каза, че някакви "гадове" искат да го свалят от власт", е посочила Нинова. "Кого наричате "гадове", г-н Борисов? Защото през 2013 г. ви свали от власт българският народ с протести. По думите й най-малкото, което може да направи Борисов, е да се извини на българския народ.

"Разбираме, че енергийната и националната ни сигурност, както и животът на българите са поставени на колене пред Гинка от Пазарджик. Самият Борисов се докарал до там - да се моли на Гинка от Пазарджик. Мисля, че в по-унизително положение не сме били никога", е коментирала лидерът на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
5
 
! Отговори
Ризван преди 6 години
*** плюс Бойко каймата = Суджук! Та така другари, скарали се Тошко и Мара Малеева! :))))))))
71
2
 
6
 
! Отговори
Суджук преди 6 години
Тиквата постави Столетницата в безизходица с тази Върбалакова и комунистите или ще го унищожат или ще си търсят друго препитание. Върбалакова ще може да свали всяко друго правителство само като пусне мобилните групи за дистанционно манипулиране на електромерите и народът пак ще откачи и ще наскача по улиците.
70
2
 
9
 
! Отговори
24/7 преди 6 години
Цирк дьо БСП без край.
69
3
 
13
 
! Отговори
Иван от БСП преди 6 години
*** ти сама си сложи примката,а др.Йончева що не отговори за КТБ А..............
68
5
 
12
 
! Отговори
социалистка преди 6 години
Нинова , по спокойно, с тези бързи действия показваш безсилие , агресия ,а от това не печелиш нито ти , нито партията ти .Референдум за И К - грешна и губеща мисия , с милиони разходи
67
1
 
8
 
! Отговори
БАНКА ОТ СПИСЪЦИ.... преди 6 години
ВСЕ ЗА НЕЩО ЩЕ ПОТРЯБВАТ........
66
9
 
18
 
! Отговори
Въпрос към Курнелия? преди 6 години
Как една млада ***(*** Нинова) на 28 години, от село Крушовица, може през 1999г. да си купи за стотици хиляди долари едно от най-големите външнотърговски предприятия по време на соца "Техноимпекс" ? Нямам повече въпроси...
65
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото разбирам, ЧЕЗ преминава от Чешко-Руската офшорка в Грузинско-Руска офшорка. Обикновено разплащане.
64
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 28 години държавна служителка от Крушовица си купила Техноимпекс! Защо 40-годишна бизнесменка от Пазарджик да не си купи ЧЕЗ?
63
6
 
18
 
! Отговори
има нещо гнило преди 6 години
От кога БСП разчитат на хората?
62
2
 
16
 
! Отговори
пенсионер преди 6 години
Ами досега не бяхме ли зависими от ЧЕЗ?Досега енергетиката и националната сигурност не бяха ли важни?***........ка
61
5
 
16
 
! Отговори
БАБА преди 6 години
ОНЕЗИ, КОИТО ЩЕ СЕ ПОДПИШАТ ДАЛИ ЩЕ ЗНАЯТ ЗА КАКВО ЩЕ СЕ ПОДПИШАТ.И ДОСЕГА Ч Е З НЕ БЕШЕ ДЪРЖАВНА И НИКОЙ НЕ ГО БЕШЕ ЕНЯ.НЯКОЙ НЕ МОГАТ ДА ЗАСПЯТ ,АКО НЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ НА ВСИЧКО.НАПРАВО БОЛНИ МОЗЪЦИ.
60
5
 
20
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Прокуратурата що не се поинтересува кой плаща на БСП да върши безобразия. За кой от отпадналите кандидати играят. Комунистите нищо не правят безплатно
59
9
 
20
 
! Отговори
game1 преди 6 години
радвам се че дори и в коментарите хората са наясно с лъжците и наглеците от бсп !!!и троловете не ги спасяват даже !
58
5
 
15
 
! Отговори
game1 преди 6 години
разчитала тя... (статията не съм я чел , няма и да чета нещо свързано с комунистите)...а разчита ли на народния съд ???Що не призна жертвитя тоя п а цу л мр ъ сс ен ?!?!?Нагл ее тци !!Подкрепа нула от народа !!
57
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАКВОТО И ДА ГОВОРИМ БОКО ГО ЗАКЪСА, НО НИЕ СМЕ СИ ДЕБИ... И ПАК ЩЕ ДАДЕМ ДА НИ ГО ...
56
10
 
22
 
! Отговори
Техноимпекс преди 6 години
Приватизаторката първо да се отчете за Техноимпекс!
55
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нинова просто е решила да си преброи електората, колко още са живи. Иначе това съдене на ЧЕЗ може да продължи и 10 г.
54
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само не разбрах, къде е обективно проблема? Има ли някъде черно на бяло основание за подозрение за престъпна дейност? Или типично по български - седим си в хоремага и като мине някой с пръст сочим - е, няма как да е спестил за такава кола, гепил е парите.А другарите как изведнъж се сепнаха и поискаха дърважно участие в ключово предприятие. До оня ден нямаше проблеми?!Ако има подозение - подава се сигнал в прокоратурата и те действат. Другото са глупости и популизъм!
53
13
 
16
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До TPE3BEHМоже да си трезвен, ама си гербер, а това те прави по-лош и от пияница, хахахахаххахаа